Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nekaj idej za katoliško obarvano dekliščino

shutterstock_1098089972.jpg

Kardasov Films | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/08/22

Dekliščina po katoliško

Dekliščine so znane po bolj ali manj posrečenih igrah in nalogah, ki čakajo bodočo nevesto. Morda vam običajne dekliščine niso najbolj pisane na kožo.

Morda bi raje priredili lep dogodek, zaznamovan s prijateljstvom, pomenljivimi poudarki in nabit z duhovno vsebino, ki bo vse spremljala še dolgo potem, ko bo dekliščine že konec? Predstavljamo vam nekaj idej, ki vam lahko pomagajo pri organizaciji nepozabne dekliščine “po katoliško”.

Dekliščina v znamenju romanja

Kje piše, da se je potrebno potikati po ulicah vašega mesta in obiskati vse lokale, ki so v njem? Morda bi šle s prijateljicami raje na romanje v katerega izmed prelepih slovenskih romarskih središč, npr. Sveta gora, Brezje, Ptuj ali katerega drugega. Za najbolj odločne skupine je seveda odlično, če greste na romanje kar peš, tako da boste krepile vezi že med hojo.

Ko prispete, se lahko (vnaprej, seveda) dogovorite in plačate sveto mašo posebej za bodočo nevesto in ženina. Blagoslova pa boste deležne vse udeleženke.

Po sveti maši si lahko pripravite piknik v senci kakšnega drevesa, lahko pa seveda odidete na dobro kosilo ali večerjo.

BRIDAL PARTY

Skupna molitev

Tudi če se boste odločile za nekoliko bolj tradicionalno dekliščino, priporočamo, da jo vsekakor zaokrožite z molitvijo. Vanjo lahko vključite tudi bodočega ženina, morda zmolite za to, da bi Bog blagoslovil tudi njegovo fantovščino, v molitev pa na prvo mesto seveda postavite nevesto in tudi vse vas, njene prijateljice. Naj vaša vez ostane trdna, da boste tam ena za drugo tudi v času morebitnih preizkušenj ali “oblačnega neba”.

Če pa katera izmed vas igra kitaro, lahko skupaj zapojete tudi katero izmed Marijinih pesmi, saj se vsaka nevesta priporoča Mariji in njenemu zgledu svete žene.

Majice

Ena izmed značilnosti dekliščine so majice, ki jih dajo prijateljice vnaprej natisniti s kakšnim humornim citatom ali zabavno sličico. Znova, če vam plehke šale niso preveč blizu, bi pa vseeno imele enake majice, ki jih boste lahko nosile tudi potem, pobrskajte po Aleteijni spletni trgovini, kjer se najdejo zelo lepe in kakovostne ženske majice z dobrimi mislimi – teh vam tudi v javnosti ne bo nerodno nositi. 😉

Kaj pa darila?

Tudi pri darilih ste lahko izvirne. Čudovita ideja so posebne podobice, na katere lahko natisnete molitev, ki je blizu bodoči nevesti, morda verz kakšne pesmi ali vrstico iz Svetega pisma, ki jo bo spremljala v njenem zakonu. Podobice bodo ostale vsem udeleženkam dekliščine in tako se boste lahko v mislih in molitvi pogosto povezale z vašo prijateljico, ki vstopa v sveti zakon.

Lepo darilo je lahko tudi predmet, ki jo bo še dolgo spominjal na vaš dogodek, npr. skodelica z lepo mislijo, morda svetinjica, rožni venec ali križek za okrog vratu.

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.