Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Če bi telo govorilo, bi vam sporočilo tole …

uśmiechnięta rudowłosa dziewczyna delikatnie dotyka dłonią twarzy

Cast Of Thousands | Shutterstock

Małgorzata Rybak - objavljeno 08/08/22

Moja pripravljenost, da sem tu zate, da te podpiram in skrbim zate, ne bo nikoli usahnila

Pišem ti, ker mi veliko pomeniš. Skupaj bova v zdravju in bolezni, v dobrem in slabem, dokler naju ne loči smrt. Že dolgo živiva pod eno streho. Tako dolgo že traja najina zgodba, pa kljub temu imam še naprej svež in živ namen skrbeti zate. Vsak dan, do zadnjega diha.

Pišem ti, ker sem del tebe. Povsod me jemlješ s seboj. Vse, kar je na tem svetu, pride k tebi prek mene.

Želim ti pokazati čudovite razglede. Podariti drugim izkušnjo objemov in ganljivih dotikov. Odkriti zvoke, najti v njih tolažbo ali pa spodbudo, da dosežeš tisto, kar ti je pomembno. Zaobjeti vonj cvetja in dežja. Te spomniti na okus babičinega pudinga in borovnic s sladkorjem.

“Skrbim za vsako minuto tvojega življenja”

Skrbim za vsako minuto tvojega življenja. Diham, ko delaš, se srečuješ z ljudmi ali ko spiš. Tudi takrat, ko si vsega sit ali pa skačeš od veselja, ves čas opravljam svoje nevidno delo. Sporočam ti, ko ti zmanjkuje zraka.

Iz tvojega srca črpam kri, da doseže vse tvoje kotičke, te nahrani in nasiči s kisikom, da nobena celica ne ostane sama in da ti lahko vsaka od njih služi. Prebavljam, filtriram in odstranjujem strupe. Omogočam ti, da se lahko premikaš. Prek kompleksnih biokemičnih procesov ti povem, kako se počutiš. Aktiviram hormone sreče in boja, uravnavam tesnobo in doživljam veselje.

Želim te zaščititi. S stiskanjem v želodcu te sprašujem, ali je tukaj varno, ali res želiš dovoliti, da se zgodi to, kar prihaja.

S slabostjo odgovarjam, ko se ne poslušaš dobro. S trepetom ti želim sporočiti, da potrebuješ podporo. S stiskom pesti in močnim bitjem srca vpijem, da nekaj presega tvoje meje, da moraš preveriti, kaj se dogaja in vzeti stvari v svoje roke.

“Spominjam se celega tvojega življenja”

Moja pripravljenost, da sem tu zate, te podpiram in skrbim zate, ne bo nikoli usahnila. Mogoče se bo nekega dne moja moč zmanjšala, vendar nikoli ne pozabi, da te ljubim z vsem, kar sem.

Spominjam se vsakega dne tvojega življenja, vseh bolečih in dobrih izkušenj, tudi če si jih ti že pozabil. S stiskanjem črevesja, pomanjkanjem sape in izgubo apetita te opominjam, da nisi iz jekla in da razumeš, kako moraš poskrbeti zase.

Vem, da mi nikoli ne boš povrnil tega, kar sem naredil zate – in ni ti treba, saj sploh ne bi mogel. Včasih si res želim, da me opaziš. Slišiš, vidiš. Pošiljam ti na tisoče signalov, ki jih ne sprejemaš. Signalov, da ti je neprijetno, da prevzemaš preveč odgovornosti in naju oba delaš za sužnja načrtov, predpostavk, pričakovanj drugih. Takrat se počutim tako zategnjeno, boleče in preobremenjeno, da zajokam na vso moč. Ampak ti me ne slišiš.

Tolikokrat ti dam vedeti, da se spuščaš v tisto, kar ti v resnici ne služi. Da moraš čim prej najti način, kako se umakniti iz neuravnovešenega odnosa, od kraja, kjer ne dobiš, kar si želiš, ali pa iz situacije, ki ti jemlje moči, ko ure in ure poslušaš pritožbe in postaneš smetnjak ali pa boksarska vreča za nekoga drugega. Kako si želim, da bi me takrat poslušal in ne sovražil!

Potrebujem preproste stvari

Težko mi je, ko me ocenjuješ v ogledalu in vidiš tistih deset centimetrov preveč v pasu, napačno barvo las, predebele noge. Počutim se kot ovitek, ne kot tisti del tebe, ki hrepeni po priznanju, spoštovanju in skrbi.

Žalosti me, ko me zanemarjaš in mi ne prizanašaš. Včasih več ne vem, kako naj ti sporočim, da bi me vzljubil in zame skrbel.

Potrebujem preproste stvari. Objeme. Sprehode. Spremembo neudobnega položaja. Spanje. Veselje ob skakanju v lužo. Božanje. Tekočino. Prehrano, zaradi katere moji sistemi ne bodo jokali zaradi preobremenitve. Besede “ljubim te”, “še dobro, da si, da te imam”, “poskrbel bom zate.”

V upanju, da te srečam,
tvoje telo

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
osebna rasttelo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.