Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Osem ključnih stvari za izpolnjena prva leta zakona

shutterstock_1539694835.jpg

Goksi | Shutterstock

Mercedes Honrubia García de la Noceda - objavljeno 10/08/22

Papež Frančišek si zelo prizadeva za podporo poročenim parom, ne le v pripravi na zakon, temveč tudi v prvi fazi zakonskega življenja

Število cerkvenih porok se vsako leto zmanjšuje. To je eden izmed razlogov, zakaj je papež Frančišek junija objavil dokument z naslovom Katehumenske poti za zakonsko življenje, ki predstavlja konkreten priročnik za vse, ki se pripravljajo na zakon.

Poglejmo si, kaj papež predlaga zakoncem v prvih letih skupne poti, kako spodbujati odločitev za cerkveno poroko in preprečevati razpoke mladih zakonov.

Dokument govori o “zakonski mistagogiji”, torej o skrivnosti zakonske zveze in njenih posledic v življenju zakoncev. Osredotočili se bomo na del dokumenta, v katerem papež Frančišek predlaga nekaj konkretnih smernic za utrditev zakona v prvih letih.

Ključne stvari

1sprejmite drugačnost drugega

Ravno tisto, kar razlikuje moškega od ženske, pripomore k temu, da se dopolnjujeta in postajata eno. Z zakoncem se razlikujemo in ne moremo pričakovati, da bo rekel ali naredil stvari tako, kot bi jih mi sami. Pri tem je ključno spoštovanje.

2Imejte realna pričakovanja o skupnem življenju

Skupno življenje obravnavajte kot pot rasti. Za to je treba delati za dobro komunikacijo, prek katere lahko izrazimo tiste želje in pričakovanja o tem, kaj si v zakonskem življenju želimo. Le v takšni komunikaciji in s sprejemanjem drugačnosti drugega bomo lahko rasli kot posamezniki in v zakonu, ki se od trenutka, ko si izrečemo “da”, gradi dan za dnem.

3soočajte se s konflikti, ki se bodo zagotovo pojavili

Ravno v drugačnosti in pričakovanjih se rojevajo konflikti. Zavedanje in sprejemanje te realnosti nam bo omogočilo, da na tem delamo s pozitivno konstruktivno komunikacijo.

4seznanite se s stopnjami, skozi katere gre vsako ljubezensko razmerje

To pomeni razumeti, kakšna je psihologija osebe in življenjski cikel družine. Vedeti morate, da bo faza zaljubljenosti minila in jo bo nadomestila zrela ljubezen.

Prava ljubezen, ljubeče in predano srce, ki se bo sčasoma utrdilo, bo šlo skozi različne stopnje, ki jih ima vsak odnos. Zavedati se moramo, da ima da vsaka stopnja svoj pomen in da predstavlja priložnost za osebno in družinsko rast.

5Pogovor, pogovor, pogovor

Pogovarjajta se o vsem: drug o drugem, o svojih družinah, o tem, kar vaju skrbi in zaposluje, o vajinih radostih, željah, dvomih in pričakovanjih. Konstruktiven dialog, v katerem ni očitkov, dialog, ki nam omogoča deliti, graditi, ne pa rušiti. Dialog, v katerem lahko iz spoštovanja povemo svoje mnenje brez strahu pred očitki ali zavrnitvijo. Doseganje tega je proces, ki se začne pred sklenitvijo zakona in se nikoli ne konča, saj se tako oseba kot zakon nenehno razvijata.

6pridobite zdrave navade: ne le za telo, ampak tudi za dušo

Za to je pomembno, da se zakonca podpirata v:

  • spodbujanju časa za posameznika, časa za zakon in časa za družino,
  • ustvarjanju “zakonske ekipe”,
  • ščitenju pred “tatovi časa” in silami, zaradi katerih pozabimo, kaj je resnično pomembno,
  • izogibanju nepotrebnim zasvajajočim “pobegom”, ki bi na nepravilen način prekrili tisto praznino, ki je nismo našli v zakonu zaradi pomanjkanja pozitivnega dialoga.

7vzpostavite ustrezen odnos s primarnima družinama

Ustvarjanje jedrne družine, torej tiste, ki jo ustvarita zakonca, ne sme priti na račun prikrajšanja naših staršev in vzgojiteljev, še toliko bolj, ko pridejo otroci. Moramo pa znati postaviti nujne meje že v zgodnjih letih, sicer lahko pozneje pride do številnih konfliktov.

8pripravite “zakonski dnevnik”

Gojita skupno zakonsko duhovnost v zavedanju, da je v katoliškem zakonu Bog v središču in daje pomen mnogim stvarem, ki se nam zgodijo. Besedilo v tem delu se konča z zelo specifičnim predlogom, “zakonskim dnevnikom”.

Naj mladi zakonci dnevnik vidijo kot načrt za usmeritev zakona. Vsak par lahko v konstruktivnem dialogu pove, kako bo svojo duhovnost živel polno, osebno in svobodno na način, v katerem bi lahko še naprej rasel. V dnevniku zakonca postaneta protagonista svoje ljubezenske zgodbe.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
komunikacijaodnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.