Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako obnoviti in okrepiti odnos z bratom ali sestro

shutterstock_2135416559.jpg

Andrii Iemelianenko | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 11/08/22

Veliko razlogov obstaja, zakaj so odnosi z bratom ali sestro pogosto napeti. S podanimi predlogi lahko svoj odnos izboljšate

Nekaj napotkov za izboljšanje odnosa s sorojenci:

1Molite

Boga prosite za milost, da bi svojega brata ali sestro bolj ljubili. Molite za priprošnjo njegovega zavetnika ali zavetnice. Svojega angela varuha prosite za pomoč, da boste vedeli, kaj in kako reči ali storiti. Prosite za milost, da bi s sorojencem prišli na isto valovno dolžino, in za potrpežljivost ob zavedanju, da se nič ne bo spremenilo čez noč.

Za izgradnjo odnosov je potreben čas. To ni pravi čas, da bi skrbeli zase in za svoja čustva – to je čas, ko si prizadevajte, da bi svojega sorojenca ljubili in tako nadoknadili svoje pretekle neuspele poskuse, da to storite.

2Prebijte led

Bodite prvi, ki vzpostavite stik. To lahko storite s telefonskim sporočilom, običajnim pismom ali telefonskim klicem. S telefonskim sporočilom morda lahko samo pozdravite, lahko pa se dogovorite za skupno kosilo. Na začetku morda lahko priznate pretekle napake, ki ste jih storili v odnosu, in pojasnite, da si želite priložnost za poboljšanje, za nov začetek.

V tem primeru se iskreno in jasno opravičite, vendar pri tem ne vztrajajte predolgo. Pojasnite, na katerem področju se želite poboljšati, nato pa se znova osredinite na sorojenca in ga čim bolje spoznajte.

Morda pa se vam bo zdelo bolje, da odnos znova vzpostavite brez večjih opravičil in nekaj časa ostanete pri tem. Premislite, katera možnost se vam zdi boljša, nato pa odločno stopite na izbrano pot.

3Dosledno navezujte stike

Po začetnem prebijanju ledu je ključna doslednost. Ne glede na to, ali je to enkrat na teden ali enkrat na mesec, s sorojencem ostanite v stiku. Poskusite negovati redne pogovore. Morda se vam bo to sprva zdelo malce nadležno, toda vaša vztrajnost bi se morala sčasoma obrestovati.

Svojemu bratu ali sestri resnično prisluhnite. Opazujte, kako se sporazumeva z ljudmi, ki so mu blizu. Ali večinoma pošilja sporočila in ne mara telefonskih pogovorov? Če živite dovolj blizu, da bi se lahko srečali osebno, se poskusite lotiti kakšne skupne dejavnosti.

Kaj vaš sorojenec rad počne? Ali ga lahko prosite, naj vas tega nauči in/ali to počne skupaj z vami? Ko ugotovite, kaj to pomeni, stopite z njim v stik na način, ki je zanj primeren in udoben.

4Za sorojenca darujte svojo bolečino

Katere majhne nevšečnosti se vam dogajajo čez dan? Ali lahko to bolečino darujete Jezusu za svojega brata ali sestro? Ne glede na to, ali se zdi, da se vaš sorojenec odziva na vaše poskuse ljubezni, na ta način se vsaj iz ozadja trudite, da bi mu izkazovali duhovno ljubezen.

Sv. Benedikt in sv. Sholastika, zavetnika dvojčkov in sorojencev, prosita za nas! 

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.