Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Nova tehnologija potrjuje, da je torinski prt star dva tisoč let

SUDARIO OVIEDO SINDONE

Mostra "O Homem do Sudário"

Bérengère De Portzamparc - objavljeno 13/08/22

S pomočjo nove tehnike datiranja WAXS je skupina italijanskih znanstvenikov, ki je preučevala fragment torinskega prta, potrdila, da bi ta relikvija res lahko bila iz časa Kristusovega trpljenja

Z novo raziskavo, ki so jo poimenovali rentgensko datiranje vzorca torinskega prta, so znanstveniki s pomočjo nove tehnike datiranja z rentgenskimi žarki umestili torinski prt v čas Kristusovega trpljenja in tako potrdili, da je ta kos blaga v skladu s krščansko tradicijo.

Študijo je vodil Liberato De Caro, specialist za torinski prt in znanstvenik pri Narodnem raziskovalnem svetu, največji javni italijanski raziskovalni ustanovi. Skupaj z ekipo raziskovalcev je uporabil metodo “širokokotnega sipanja rentgenskih žarkov”, da bi preučil naravno staranje celuloze, ki sestavlja fragment torinskega prta.

Rezultat je kategoričen: prt je veliko starejši od tistih nekaj stoletij, ki so mu jih do sedaj pripisovali drugi znanstveniki. V resnici bi lahko bil star dva tisoč let.

Meritve naravnega staranja blaga

Liberato De Caro se že približno trideset let posveča odkrivanju novih informacij v skrivnosti svetega prta. V intervjuju za National Catholic Register je nekaj dni po objavi študije dejal:

“Razvili smo metodo, ki omogoča merjenje naravnega staranja lanene celuloze s pomočjo rentgenskih žarkov. To meritev nato pretvorimo v izračun časa, ki je pretekel od izdelave. Ta nova metoda datiranja, ki temelji na tehniki, imenovani širokokotno sipanje rentgenskih žarkov (WAXS), je bila najprej preizkušena na fragmentih prta, ki so že bili datirani z drugimi tehnikami, s fragmenti, ki so bili popolnoma nepovezani s svetim prtom, nazadnje pa je bil nanesen na fragment, ki so ga vzeli s prta.”

Rezultati raziskave so bili po mesecu dni priprav in recenziranja objavljeni v mednarodni reviji Heritage, kot tudi  na spletni strani italijanskega Narodnega raziskovalnega sveta.

Znanstveni izziv

De Caro trdi, da torinski prt “kljubuje znanosti”: “Vsaka nova raziskava nam razvozla del zapletene uganke, ki jo predstavlja.”

“Podoba prta med tistimi, ki so jo preučevali, še ni našla dokončne razlage, s katero bi se strinjala vsa znanstvena stroka.”

In še danes noben znanstvenik ne more razložiti, kakšno spektakularno tehniko brez primere bi lahko tedaj uporabili, da bi lahko reproducirali takšno podobo na laneni tkanini. Prt je videti, kot da bi bil nanj z obsevanjem natisnjen fotografski negativ.

Vprašanje pa je, kako?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
tehnologijatorinski prt
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.