Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 28. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

S košenjem trat v soseski mlade spodbuja k dobrim delom

Rodney Smith Junior

fot. @rodneysmithjr | Instagram

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 13/08/22

Mladi so navdušeni nad Izzivom petdesetih trat

Velikodušni 34-letni Rodney Smith je začel s pobudo Izziv petdesetih trat, ki je med ameriško mladino postal prava uspešnica. Izziv spodbuja mlade, da se spravijo iz svojih domov in brezplačno opravljajo dobra dela.

Vse se je začelo leta 2015, ko je Rodney opazil, da ima starejši sosed težave pri preprostih opravilih na svojem vrtu. Odločil se je, da mu priskoči na pomoč. Tako je brezplačno pokosil travo in obrezal živo mejo.

Hitro je ugotovil, da njegov sosed ni edini, ki potrebuje takšno pomoč, in začel pomagati tudi drugim ljudem v stiski: grabil je listje, rezal veje, jim urejal vrtove in kosil travo.

Rodneyju v resnici ta opravila nikoli niso bila preveč všeč. Kot priznava, je “Bog vzel nekaj, česar nisem maral početi, in to spremenil v nekaj, kar imam zdaj rad in navdušenje delim z drugimi”.

Prostovoljci in sponzorji

O svoji pobudi je začel pisati tudi na družabnih omrežjih. Kmalu so se mu pridružili drugi prostovoljci, ki prav tako pomagajo bolnikom, veteranom, materam samohranilkam, starejšim in invalidom pri delu na vrtu, da se izognejo kazni zaradi zanemarjene posesti. Ob tem jim več denarja ostane za zdravila ali hrano.

“Še posebej v teh časih si moramo pomagati in vračati, kjer lahko,” pravi Rodney, ki ga je začela sponzorirati celo blagovna znamka kosilnic!

Izziv petdesetih trat

Nedavno je Rodney začel z novo pobudo, ki je namenjena otrokom in mladostnikom. Želi jih spodbuditi, da sprejmejo izziv košnje petdesetih trat starejših, onemoglih, invalidov ali staršev samohranilcev iz svoje soseske. Vse, seveda, brezplačno.

34-letnik otrokom pošlje majico in čepke za ušesa, nato pa otroci na družbenih omrežjih objavljajo fotografije trate, ki so jo pokosili. “Ko pokosijo petdeset trat, jih obiščem in jim dam novo kosilnico, komplet za pletje in puhalnik za listje,” pravi Rodney.

Eden od pogojev pobude je, da morajo udeleženci sami najti svojo trato za košnjo. Na ta način jih želi Rodney Smith spodbuditi, da se spravijo iz svojih domov in spoznajo ljudi, ki jih sicer morda ne bi nikoli srečali.

O tem pričuje mama najstnika, ki sodeluje pri projektu, in pravi, da je njen sin zaradi sodelovanja v tej pobudi premagal sramežljivost. Fant se je začel srečevati z veterani, za katere je kosil travo. Spoznal je njihove zgodbe in dobil nove prijatelje.

Rodney Smith upa, da bo s podobnimi pobudami nesebična pomoč postala običajna in očitna. “Ko sem ustvaril pobudo, nisem imel jasne vizije. Nato pa sem spoznal, da je moje poslanstvo spodbujati otroke, da nesebično pomagajo drugim,” pravi.

Rodney se ne želi ustaviti zgolj pri tem. Svojo pobudo želi razširiti tudi na druge celine in upa, da se bo podobnim izzivom pridružilo vse več mladih. Kdo je pripravljen sprejeti izziv?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
mladiprostovoljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.