Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 2. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Tri preproste dejavnosti za vsakodnevno igro z otroki

shutterstock_1727490634.jpg

Fizkes - Shutterstock

Un matrimonio juega con sus hijas empleando elementos caseros.

María Eugenia Brun - objavljeno 23/08/22

Strokovnjaki svetujejo od petnajst do dvajset minut dnevno za skupno igro staršev in otrok

Ni redkost, da se naši otroci pritožujejo, da nikoli nimamo časa za skupno igro. Običajno je to zaradi gospodinjskih, službenih in drugih obveznosti.

Zavedati pa se moramo, kako pomembno je za najmlajše, da jim dnevno namenimo vsaj delček svojega časa. Strokovnjaki svetujejo od petnajst do dvajset minut dnevno za skupno igro.

Igranje z otroki prinaša številne prednosti, kot so:

  • izboljšanje razpoloženja,
  • zmanjšanje izbruhov jeze,
  • izboljšanje samozavesti,
  • krepitev občutek pripadnosti
  • in še nekaj zelo pomembnega: občutek sreče.

Prek igre se prenašajo vrednote in ustvarjajo priložnosti za učenje. Igra izboljšuje tudi čustveno vez, zaradi česar je dobro orodje za izboljšanje razvoja in učenja. Hkrati je igra za odrasle priložnost, da spoznajo čustva svojih otrok, njihove misli, kako se izražajo in dojemajo svoje družabno življenje.

bisuteria-de-pasta-3.png

Prednosti igranja z našimi otroki

  • Vzgajanje vrednot, spodbujanje empatije, potrpežljivosti, strpnost.
  • Pomaga razvijati ustvarjalnost, domišljijo in bolje razumeti njihova čustva.
  • Pomaga utrditi medsebojne odnose.
  • Uživanje v otroškem smehu in veselju.

Nekaj nasvetov, ki jih morate upoštevati pri igri

Dodelite igri čas v dnevu. Tako kot načrtujemo tedenski jedilnik, družinske aktivnosti in druge dejavnosti, moramo v naše načrte vključiti tudi čas za igro. Priporočljivo je določiti tudi dolžino trajanja.

Igri se morata pridružiti oba starša. Lahko se izmenjujeta: en dan oče, naslednji dan mama, zatem oba, kakor vam najbolj ustreza.

In kaj se zgodi, če se nekega dne preprosto ni mogoče igrati? Nič zato, drugih dni je še na pretek!

Poskrbite, da bo čas, ki ga namenimo igri, kakovosten in namenjen zgolj otrokom. Odklopimo se od televizije, računalnikov, mobilnih telefonov in vseh vrst elektronskih naprav, ki nas motijo.

Priporočljivo je, da vnaprej razmislimo o nekaj idejah za igro. Za otroke je zelo dragoceno, da pri igri z njimi uživamo tudi mi!

Če ne veste, kaj bi se igrali, poskusite metodo montessori

Maria Montessori je bila italijanska pediatrinja in pedagoginja, ki je imela drugačen način vzgoje in pogled na otroke. Videla jih je kot popolne, krhke ljudi, ki se morajo še razviti. Na ta način je ustvaril metodo, poznano kot metoda montessori.

MARIA MONTESSORI

Ta metoda postavlja otroka v središče in ponuja izobraževanje, ki spoštuje njegove interese in pozorno prilagaja učno okolje otrokovi stopnji razvoja. Malček tako lahko raste v svojem ritmu.

Igra ima v tej metodi temeljno vlogo, saj omogoča učenje in razvijanje različnih veščin, otroku pa daje možnost izbire in koncentracije na tisto, kar si je sam izbral, zato so vse dejavnosti zasnovane glede na starost otroka, praktično od rojstva pa do najstniških let.

Nekaj idej za igro glede na starost otroka

Ena od značilnosti iger montessori je, da nam ni treba iskati dragih igrač po trgovinah. Uporabimo lahko materiale in predmete, ki jih imamo doma in jih otrok prepozna, kot so ščipalke za perilo, karton, flomastri, zelenjava in nogavice.

Za otroke od dveh do pet let: igra z nogavicami

Otroci naj razvrstijo nogavice glede na njihovo teksturo, barvo, vzorce in velikost. Pokažimo jim načine, kako poiskati pare, in zaupajmo otroku, da bo to zmogel sam, kar mu bo pomagalo pridobiti samozavest in avtonomijo.

Od treh let: peščena tabla

Na pladenj ali pokrov škatle za čevlje položimo malo peska, moke ali zdroba. Pomembno je, da kot podlago položite temen karton, da se dobro vidijo zarisane črte. “Peskovnika” ni treba popolnoma napolniti.

Otroku predlagajte, naj s kazalcem in sredincem skupaj prepiše številke ali črke abecede, ki jih vi pred njegovimi očmi napišete v pesek oz. moko. Lahko naredite tudi različne kartice z abecedo, številkami ali preprostimi številkami, ki naj jih nato prerisuje. S tem se bo uril v pismenosti.

manualidad-juego-arena-2.png

Od dveh do šest let: nakit iz testenin

Gotovo smo to že sami počeli kot otroci in smo se tem kar nekaj časa zabavali. No, zdaj lahko tega učimo svoje otroke in se zabavamo skupaj z njimi. Vse, kar potrebujete, je nekaj testenin z luknjami.

Če želite, jih lahko najprej pobarvate s flomastri ali pa z akrilnimi barvami. Nazadnje boste potrebovali barvno vrvico, sukanec ali volno, da testenine napeljete na vrvico.

Ta dejavnost pomaga razvijati fine motorične, senzorične in matematične sposobnosti.

Ste že pomislili, kaj se boste danes igrali s svojim otroki?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
družinaigra
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.