Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

6 načinov, kako najti trdno prijateljstvo

shutterstock_2072237720.jpg

Look Studio | Shutterstock

Danielle Bean - objavljeno 27/08/22

Če imate težave, kako najti ali ohraniti dobre prijatelje, poskušajte upoštevati spodnje predloge

Pravijo, da ljudje postanemo povprečje petih oseb, s katerimi preživimo največ časa. To je prepričljiv argument, da bi v svojem življenju poiskali in ohranili nekaj trdnih prijateljstev. Toda kako?

Malce ironično je, da se v današnjem svetu, ki je tako zelo povezan na toliko različnih načinov, mnogi med nami počutijo bolj osamljene kot kdajkoli prej. Morda brskate po Instagramu in si ogledujete delček življenj na stotine “prijateljev” in neznancev, toda ali sploh poznate svoje resnične sosede? Ali poznate ljudi, ki živijo v sosednji hiši, mamo, katere otroci hodijo v isto šolo kot vaš naraščaj, ali par, ki pri nedeljski maši v klopi sedi poleg vas?

Mnogi med nami si prizadevajo najti prijatelje, jih pridobiti in ohraniti pomenljive odnose z bližnjimi. Tudi v prijateljstvih, ki jih že negujemo, nas včasih ovirajo stvari, kot so negotovost, ljubosumje in tekmovalnost.

Toda drug drugega resnično potrebujemo! Ljudje smo ustvarjeni za skupnost, za občestvo, in Bog želi, da bi bili povezani med seboj, da bi v teh prijateljstvih našli podporo in potrditev. Če imate težave pri iskanju trdnih prijateljstev, si oglejte nekaj predlogov, ki vam bodo morda v pomoč:

1pogum!

Če ste zaprti vase ali se v družabnem okolju počutite negotovo, boste pri iskanju prijateljev verjetno morali stopiti iz cone udobja. Morda bo potrebno veliko poguma, da po maši pristopite k nekomu in se mu predstavite ali da znanca vprašate, ali bi šel z vami na kavo, vendar se tako začnejo spletati vezi. Nekdo mora narediti prvi korak in če v svojem življenju hrepenite po prijateljstvu, morate biti ta nekdo vi sami.

2bodite ranljivi

Ko sem prvič začela iskreno pisati o nekaterih svojih vsakdanjih bojih kot žena in mama, sem bila presenečena nad številom bralk, ki so se mi zahvalile in rekle: “Mislila sem, da sem edina, ki tako občuti.” Resnična povezanost zahteva iskrenost, ta pa včasih pomeni, da moramo pokazati nekaj ranljivosti in priznati, da vseh stvari nimamo ves čas pod nadzorom.

shutterstock_579153001.jpg

3bodite odprti

Prijatelj, za katerega Bog želi, da bi ga imeli, je morda povsem drugačen od tistega, kar pričakujete. Pred nekaj leti sem začela vsak teden obiskovati svojo ostarelo sosedo Louise. Kar se je začelo z mojim prepričanjem, da opravljam “dobro delo”, se je spremenilo v pristno prijateljstvo in skupaj sva se ogromno nasmejali. Nikoli si nisem mislila, da bom med svoje najdražje prijatelje štela 94-letno žensko, toda zdaj je tako. Bodite odprti za prijateljstva med vsemi ljudmi, ki jih Bog pošilja v vaše življenje!

4opazite druge

Če želite imeti prijatelja, bodite prijatelj! Vsakdo rad vidi, da ga opazijo in mu prisluhnejo. Bodite pozorni na ljudi okoli sebe – sosede, sodelavce in celo neznance v trgovini z živili. Opazujte njihove edinstvene darove, iskreno jih pohvalite in bodite odprti za načine, kako bi Bog želel, da rastete v povezanosti z njimi.

5PRIZADEVAJTE SI ZA POVEZANOST

Če boste ves čas sedeli doma pred televizijskim ali računalniškim zaslonom, ne bo nikakršnega učinka. Pri povezovanju z drugimi morate biti dejavni. Lahko se udeležite fotografskega tečaja v knjižnici, se pridružite pohodniški družbi na delovnem mestu ali se kot prostovoljec udeležite zbiranja sredstev v svoji župniji. Poiščite načine za sodelovanje z drugimi z udeležbo v dejavnostih, ki so vam pri srcu in v katerih uživate.

6MOLITE!

Ali ste molili glede svoje želje po trdnem prijateljstvu? Nekoč sem eni od svojih sester potožila, kako si želim, da bi eden od mojih sinov dobil kakšnega res dobrega prijatelja, pa se zdi, da ga ne najde. “Ali kaj moliš v ta namen?” me je vprašala in me v trenutku prepričala. Nisem molila za to. Bog želi, da bi bili povezani, da bi bili deležni spodbude in podpore dobrih prijateljev. Molite za prijateljstva, ki si jih želite, in zaupajte, da bo Bog poskrbel za vse, kar potrebujete.

Sveti Tomaž Akvinski je nekoč dejal: “Na zemlji ni ničesar, kar bi bilo bolj dragoceno od resničnega prijateljstva.” Če v svojem življenju iščete trdno prijateljstvo, vztrajajte v zaupanju, da vam bo naš ljubeči Bog, ki vam želi dati vse dobro, podaril tudi dragoceni dar iskrenih in zvestih prijateljev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
prijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.