Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Najstnik rešil prijatelja, ki ga je ugriznil morski pes

nastolatek uratował kumpla pogryzionego przez rekina

@abcnews | Twitter

Karol Wojteczek - objavljeno 27/08/22

Najstnik Conner Shirley iz Avstralije je ohranil mirno kri in pokazal izjemen pogum. Ko je njegovega prijatelja napadel morski pes, je Conner najprej ustavil krvavitev, nato pa ga še dva kilometra nosil do avta, da bi ga odpeljal v bolnišnico

Nesreča se je zgodila 15. avgusta v bližini mesta Albany na jugozahodni obali Avstralije. Conner Shirley in njegov prijatelj Luke Pascoe sta se tistega dne skupaj odpravila na ribolov v ocean.

Pri tem nista uporabljala ribiških palic, ampak poseben samostrel, zato je najverjetneje ravno kri ujete ribe privabila približno pet metrov dolgega belega morskega psa, ki je Luka napadel v vodi.

“Videl sem pljusk, rep in mahajočo roko. Mislil sem, da je Luke mrtev,” je pozneje poročal Conner. Prijatelju je takoj priskočil na pomoč in mu pomagal priti na kopno. Nato je s potapljaškim pasom naredil podvezo in ga ovil okoli Lukovih krvavečih nog.

Najtežji del je bil še pred njima. Da bi prišla do avtomobila, sta morala premagati okoli dva kilometra dolgo pot, ki je potekala večinoma po skalah. Conner si je svojega prijatelja brez razmišljanja oprtal na ramena, ga položil v avto in odpeljal v bolnišnico.

“Če ne bi bilo njega, mene ne bi bilo tukaj. Dolgujem mu življenje. Včeraj sem ležal v postelji in razmišljal o tem, kako srečen sem, da sem še tukaj,” pravi Luke. Hvaležnost je Connerju izrazil tudi poškodovančev oče Lloyd. Mladi junak sam priznava, da je vedel, kaj mora narediti, zaradi učnih ur prve pomoči, ki jih je imel v šoli.

Kot se je izkazalo, je Luka morski pes v nogo ugriznil kar trikrat. V naslednjih tednih ga čaka rehabilitacija. Vendar, kot je izjavil, ni jezen, da ga je plenilec poškodoval.

“To je bolj moja krivda kot krivda morskega psa,” pravi. Dodaja, da ne namerava opustiti svoje strasti do potapljanja in ribolova.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
nesrečaprijateljstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.