Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Znani svetnik je rožni venec imenoval “orožje”

PADRE PIO

Public Domain

Philip Kosloski - objavljeno 28/08/22

Za svetega p. Pija je bil rožni venec "orožje", ki se ga lahko uporablja le proti duhovnim sovražnikom in ne človeškim nasprotnikom

Sveti p. Pij, eden najbolj priljubljenih svetnikov v Katoliški cerkvi, je rožni venec pogosto imenoval “orožje”.

Ali je svetniški pater zagovarjal nasilje nad sočlovekom?

V življenjepisu Padre Pio: The True Story (Pater Pij: Resnična zgodba, op. prev.) avtor C. Bernard Ruffin pojasnjuje, da je bil “rožni venec njegova ‘običajna molitev’ in njegovo ‘orožje’ proti silam pekla”.

P. Pij je rožni venec molil vsak dan in to je počel iz ljubezni do Preblažene Device Marije. Prav tako je ljubil vsakega človeka in si želel, da bi vsi dosegli večne nebeške obale.

Obenem pa je trdno verjel v besede apostola Pavla, ki jih je zapisal v svojem pismu Efežanom:

Nadenite si celotno Božjo bojno opremo, da se boste mogli upirati hudičevim zvijačam. Kajti naš boj se ne bije proti krvi in mesu, ampak proti vladarstvom, proti oblastem, proti svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih.

(Efežanom 6,11-12)

P. Pij se ni boril proti političnim nasprotnikom ali posameznikom, ki so nasprotovali katoliški veri. Rožni venec je očitno molil kot “orožje” proti “zlohotnim duhovnim silam” v svetu, ki “hodijo okrog kakor rjoveč lev in iščejo, koga bi požrle” (1 Pt 5,8).

P. Pij ni zagovarjal dejanskega križarskega pohoda, na katerem bi jagode rožnega venca uporabili kot orožje, niti ni želel smrti svojih nasprotnikov.

Preprosto je verjel, da v svetu divja duhovna vojna, ki je očem nevidna, rožni venec pa je eno najučinkovitejših orožij proti demonskim silam.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
rožni venec
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.