Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako je Madžarsko ustanovila “sveta družina”

St. Stephen of Hungary

Mathiasrex, Maciej Szczepańczyk | CC BY-SA 4.0

Philip Kosloski - objavljeno 30/08/22

Ogrsko kraljestvo se je začelo s sv. Štefanom, čigar žena je blažena, sin pa svetnik

Leta 1000 (ali v začetku leta 1001) je bil sveti Štefan okronan kot prvi ogrski kralj. To je bil začetek dolge vrste vladarjev, ki se je sklenila z bl. Karlom Ogrskim leta 1918.

Sv. Štefan ni slovel le po osebni svetosti: svetniške lastnosti so pripisovali tudi njegovi ženi, bl. Gizeli, in sinu, sv. Emeriku.

Sv. papež Janez Pavel II. je o teh svetniških temeljih spregovoril v sporočilu madžarskemu ljudstvu leta 2000.

Ta zgodovina se začne s svetim kraljem, ali še bolje, s “sveto družino”: Štefan in njegova žena, bl. Gizela, ter njun sin, sv. Emerik, so prva svetniška madžarska družina. To seme je vzklilo in rodilo vrsto plemenitih osebnosti, ki so zaznamovale Pannonia Sacra: pomislimo samo na sv. Ladislava, sv. Elizabeto in sv. Margareto!

Gizela je bila za blaženo razglašena leta 1975. Slovela je po svojih prizadevanjih, da bi krščansko vero razširila po vsem kraljestvu, po moževi smrti pa je preostanek svojega življenja preživela v benediktinskem samostanu.

Sv. Emerik je umrl mlad, v starosti 24 let, vendar je sledil očetovemu zgledu in si je vse življenje prizadeval za svetost. Po smrti so njegovi priprošnji pripisovali številne čudeže.

V nadaljevanju svojega razmišljanja o madžarskem narodu je sv. papež Janez Pavel II. poudaril, da je sv. Štefan s svojimi dejanji postavil trdne temelje krščanske vere, ki so se ohranili skozi stoletja.

Ob zori tisočletja izstopa lik kralja sv. Štefana. Ustanovil je državo na trdni skali krščanskih vrednot, zato je želel kraljevsko krono prejeti iz rok mojega predhodnika, papeža Silvestra II. Tako je madžarski narod nastal v globoki edinosti s Petrovim sedežem in se s tesnimi vezmi povezal z drugimi evropskimi državami, ki so delile isto krščansko kulturo. Ta kultura je bila življenjski sok, ki se je pretakal skozi vlakna rastoče rastline, zagotavljal njeno rast in moč ter pripravljal izjemen razcvet, ki je sledil.

Kot je omenil sv. papež Janez Pavel II., so iz tega temelja zrasli številni drugi svetniki, kar potrjuje resnico, da ima lahko ena družina, povezana z Bogom, trajen vpliv na ves svet.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.