Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znani igralec Shia LaBeouf se je spreobrnil v katolištvo

Shia LaBeouf

Featureflash Photo Agency | Shutterstock

Cerith Gardiner - objavljeno 02/09/22

Filmski zvezdnik s številnimi težavami je v naročju Katoliške cerkve našel prepotreben mir

Spodbudna vest iz Hollywooda: igralec Shia LaBeouf se je po pripravi na glavno vlogo v prihajajočem filmu Padre Pio (Pater Pij, op. prev.) spreobrnil v katoliško vero. Za marsikoga to morda ni presenečenje, saj priljubljeni italijanski svetnik slovi kot zelo mogočen priprošnjik.

Ko se je igralec začel pripravljati na vlogo slavnega mistika in stigmatika, je bil zaradi številnih osebnih škandalov in obtožb v zelo slabem stanju, kot je zaupal v pogovoru za ameriške medije:

“Na mizi sem imel pištolo. V bistvu sem se že poslovil. Ko se je vse to zgodilo, nisem več hotel živeti. Sramota, kakršne dotlej še nisem doživel – tiste vrste sramota, zaradi katere pozabiš dihati. Ne veš, kam bi se obrnil. Ne moreš kar stopiti iz hiše in nekaj pojesti. Obenem pa sem si močno želel, da bi zdržal.”

Za vlogo patra Pija se je pravzaprav odločil zaradi svoje kariere in ne zaradi vere. Kljub temu se je zdelo, da igralec išče nekakšno vodstvo, ki bi mu pomagalo prebroditi osebne preizkušnje in stiske.

Čeprav je bil LaBeouf med odraščanjem pod vplivom materine judovske in očetove krščanske vere, je imel v svojem življenju imel trenutke, ko ni verjel v Boga. Zdaj pa se zdi, da je imel Bog z njim posebne načrte. Njegovo kariero je potisnil v zelo pozitivno smer.

V pogovoru s škofom Barronom, s katerim je LaBeouf preživel precej časa v pripravah na svojo vlogo, je 36-letni igralec povedal: “Zgodil se je dotik. Bil sem že tam, nisem imel kam iti. To je bila zadnja postaja mojega vlaka. Nikamor več nisem mogel iti – v vseh pogledih.”

Zanimivo je tudi, da je poudaril: “Zdaj vem, da je Bog uporabil moj ego, da bi me pritegnil k sebi. Odvračal me je od posvetnih želja. Vse to se je dogajalo hkrati. Vendar sam ne bi občutil nobene spodbude, da bi sedel v avto in se odpeljal [v samostan], če si ob tem ne bi mislil: ‘Oh, rešil bom svojo kariero’.”

Posredovanje iz nebes

Igralec je tudi pojasnil, kako se mu je včasih zdelo, da ga Bog poskuša približati k sebi z “zvijačo”:

“Ko sem prišel sem, se je zgodil preobrat. Bilo je kot nekakšna igra s kartami. Občutil sem, kot bi me nekdo zvabil v to. Pa ne na slab način. Ampak tako, da tega sam nisem mogel videti. Bil sem tako blizu, da nisem mogel videti. Zdaj, ko je minilo nekaj časa, na vse skupaj gledam drugače.”

Zvezdnik serije Transformerji je še pojasnil, kako mu je krščanski pristop h kesanju občutno pomagal, da se je rešil iz teme. Medtem ko si je moral priznati krivice, ki jih je zagrešil, se je moral tudi naučiti, kako daleč lahko seže Božje usmiljenje.

“Ko sem videl, da so se tudi drugi ljudje, ki so grešili bolj, kot sem si lahko kdaj koli predstavljal, našli v Kristusu, sem začutil: ‘O, to mi daje upanje’,” je LaBeouf povedal v pogovoru s škofom Barronom. “Začel sem poslušati izkušnje drugih ljudi, ki so skrenili s svoje poti, pa so v veri našli svojo smer, in začutil sem, da imam tudi sam dovoljenje za to.”

Pogovor si velja ogledati v celoti, saj igralec pove še veliko več o svojem spreobrnjenju in vlogi priljubljenega kapucinskega meniha. LaBeouf pa je spregovoril še o eni stvari, po eni strani precej očarljivi in po drugi strani malce stresni. O pritisku, ki ga je občutil od drugih katoličanov, ki so ga po maši pocukali za rokav in mu govorili: “Ne razumite tega narobe. Ampak On je edini, ki ga imamo.”

Medtem ko čakamo na premiero novega filma o patru Piju, mu že zdaj lahko podelimo najboljše ocene, saj je igralca s številnimi težavami navdihnil, da se je spreobrnil v katoliško vero. In nedvomno se p. Pij iz nebes smehlja zaradi vloge, ki jo je pri tem odigral.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
slavnispreobrnjenjevera
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.