Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Nasveti meniha iz 4. stoletja za uporabo družbenih omrežij

shutterstock_730634437.jpg

sondem | Shutterstock

Anna Ashkova - objavljeno 13/09/22

Sveti Janez Kasijan v svojih Pogovorih postavlja nekaj preprostih pravil za ljudi, ki se borijo z nezmernostjo – nasvet, koristen tudi za vse, ki veliko časa preživijo na družbenih omrežjih

Sveti Janez Kasijan, menih iz 4. stoletja in ustanovitelj Opatije sv. Viktorja v Marseillu, je v spisih svojim meniškim sobratom – in prek njih vsem meniškim družinam Zahoda – predstavil duhovnost palestinskih in egiptovskih asketov, ki jo je živel tudi sam.

V enem svojih naukov svetuje, kako se upreti skušnjavi požrešnosti – malemu razvajanju, ki se ga ni mogel nikoli znebiti, kot priznava v svojih Pogovorih. In če si ga pobliže ogledamo, lahko njegova priporočila prilagodimo številnim področjem življenja. Vključno z uporabo družbenih omrežij, novo obliko virtualne požrešnosti, ki je v današnjem času zelo pogosta.

1post od družbenih omrežij

Sveti Janez Kasijan je menihom za premagovanje požrešnosti priporočal post, bdenje, duhovno branje. Spodbujal jih je, naj se zavedajo grozovitosti greha in gojijo željo po svetosti. Ta nasvet lahko prilagodimo tudi pretirani uporabi interneta, tako da se ob določenih dnevih ali urah “postimo” od elektronskih naprav.

To je zdravilo, ki nam lahko pomaga razviti željo, da bi rasli v zmernosti in svetosti. In zakaj ne bi tega časa brez elektronskih pripomočkov namenili družini, prijateljem, duhovnemu branju in molitvi?

2opustite “prigrizke”

“Težavnost mojega duha prodira v moje molitveno življenje. Nič več ne poslušam Božje besede pri maši in manj pozorno molim. Takrat vem, da je to znova postala težava,” je zapisal sveti Janez Kasijan.

Z družbenimi omrežji je precej podobno. Tudi kratki, toda pogosti obiski družbenih omrežij nam lahko preprečijo, da bi živeli v sedanjosti. Nezavedno se zatečemo vanje in se tako oddaljimo od družinskega življenja, dela ali celo prostočasnih dejavnosti, kot je branje.

Da bi to odpravili, nam lahko koristi, če o uporabi interneta premislimo na enak način, kot razmišljamo o prehranjevanju. Tako kot je dobro, da se izogibamo prigrizkom med obroki, se izogibajmo tudi temu, da ob vsakem premoru vzamemo v roke telefon in preverjamo elektronsko pošto, sporočila in objave na Instagramu ali Facebooku.

3UPORABLJAJTE JIH ZA DOLOČEN NAMEN

Sveti menih je tudi priporočal, naj se “ne pustimo premagati nobeni poslastici in da pred koncem posta ničesar ne pojemo ali popijemo.” Enako je lahko tudi z družbenimi omrežji. Kolikokrat na dan jih preverimo brez kakršnegakoli utemeljenega razloga? In koliko časa lahko tam preživimo, če slučajno začnemo brskati po objavah na Instagramu!

Zato je najboljša rešitev, da se ne prepustimo motečim dejavnikom in si prizadevamo, da bi družbena omrežja uporabljali le z določenim namenom. Zakaj ne bi določili posebnega časa za preverjanje novih vsebin in ga omejili na kratke pol ure? To je lahko recimo na vlaku ali avtobusu na poti v pisarno, ali zvečer na poti domov, ali pa ko so otroci že v postelji.

4MOLITE ZA ZMERNOST

“Razumna in zmerna vsakdanja hrana je boljša od intenzivnega in dolgotrajnega posta s pogostimi presledki,” je še zapisal sveti Janez Kasijan.

Torej je tudi razumna in zmerna uporaba družbenih omrežij boljša od dolgotrajnega posta, ki mu sledi požrešnost po objavah na Instagramu. Za samonadzor pa ni nič boljšega kot molitev s prošnjo, da bi zmogli rasti v zmernosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družbena omrežja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.