Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Današnji mladi – prepričani v svojo edinstvenost, a strašno občutljivi. Jih narobe vzgajamo?

SNOWFLAKE

Rido | Shutterstock

Joanna Operacz - objavljeno 14/09/22

Kaj imata skupnega helikopter in snežinka? Kot kaže, veliko. Helikopterski starši namreč vzgajajo generacijo snežink

Katarina je vodja kadrovske službe v ameriški korporaciji in vsak dan prebere nekaj življenjepisov mladih. Nekatere od njih pozneje povabi na razgovor. Čeprav se s kandidati dogovori za določen datum in uro, jo kljub temu preseneti, ko jo pokliče receptorka in reče, da jo nekdo čaka. Ponavadi namreč na razgovor ne pridejo.

Ti kandidati imajo pogosto impresivno izobrazbo, različne tečaje in nagrade in se radi obnašajo, kot da so središče sveta, le da se čez nekaj časa zjočejo ali sredi stavka vstanejo in odidejo.

Zelo pogosto se izkaže, da so v svojem življenjepisu zapisali neresnico, na primer, da znajo govoriti jezike, v katerih ne znajo reči niti “dobro jutro”.

Nedavno je nekdo sicer podpisal pogodbo o zaposlitvi, vendar na dogovorjeni datum ni prišel v pisarno. Ko so ga poklicali, je rekel, da gre čez težko obdobje, ker je zbolel njegov pes.

Katarina v kadrovski službi dela že skoraj dvajset let, vendar se s takšnimi težavami spopada šele nekaj let. Pogosto razmišlja, kaj bi morala narediti, da bi svoje lastne otroke vzgajala drugače.

Edinstveni kot snežinke

Generacija snežink – tako se včasih imenuje današnje najstnike in mlade v svojih dvajsetih, ki so prepričani v svojo edinstvenost in ki imajo ogromna življenjska pričakovanja. Hkrati so pretirano občutljivi, niso odporni na težave in ne znajo biti neodvisni. Angleški slovar Collins je leta 2016 izraz snowflake generation (generacija snežink) prepoznal kot eno od besed leta.

Ste že kdaj od blizu opazovali snežinko? Je zapletena in lepa, vsaka je popolnoma drugačna. Mnogi mladi se tako vidijo – nihče, kot je on/ona, se še ni rodil v ta svet. Objektivno imajo prav, saj je vsak človek neprecenljiv in edinstven. Toda v njihovem primeru se takšno razmišljanje odraža kot skrajni individualizem, pretirana samokoncentracija in samoodločanje.

overprotective parenting

Na žalost so tudi te “snežinke” tako nežne kot prave snežinke. Ti mladi so preobčutljivi, sovražijo kritiko. Lahko jih je užaliti, jim povzročati stres in jih spraviti iz ravnotežja. Veliko pogosteje kot njihovi starši in stari starši trpijo za različnimi duševnimi motnjami. Nagnjeni so tudi k dramatiziranju in prevzemanju vloge žrtve.

Moja helikopterska mama

Ob generaciji snežink se pogosto uporablja tudi izraz helikopterski starši. To so očetje in predvsem matere, ki postavljajo potrebe svojih otrok nad vse, se pretirano bojijo za njihovo varnost in zanje po nepotrebnem skrbijo.

“V prejšnjih generacijah so starši razumeli, da je njihova ‘naloga’, da se tega ‘posla’ čim prej znebijo, torej pripraviti svoje otroke, da gredo od doma in postanejo samostojni. Zdi se, da starši zdaj sami iščejo zaposlitev za nedoločen čas,” piše psiholog Jonathan Haidt z Univerze v New Yorku, soavtor knjige The Coddling of the American Mind: How Good Intentions and Bad Ideas are Setting Up a Generation for Failure(Razvajanje ameriškega uma:Kako dobri nameni in slabe ideje ustvarijo generacijo neuspeha).

Veliki krivci za ta fenomen so tudi družbena omrežja, ki ustvarjajo medčloveške odnose na internetu na račun tistih v resničnem svetu in pri mladih gradijo bizarna prepričanja o sebi.

Kako rešiti svojega otroka pred usodo “snežinke”? Pametnega telefona mu ne dajte prezgodaj in nato kar najbolj zmanjšajte ta stik. Predvsem pa pustite otroku, da sam raziskuje svet in premaguje ovire, ki mu pridejo na pot.

“Izziv, neuspeh, okrevanje, sklepi: tako se naučimo, kako na koncu uspeti,” pravi Jonathan Haidt.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
starševstvovzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.