Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Zakaj je bil pater Pij v spovednici pogosto čemeren

ojciec Pio list do córki duchowej

Mary Evans Picture Library/Mary Evans Picture Library/East News

Philip Kosloski - objavljeno 16/09/22

Sveti pater Pij je v spovednici občasno izgubil živce: to je bila slabost, s katero se je boril vse življenje

Pater Pij je bil v svojem zemeljskem življenju nedvomno svetnik, kar pa ne pomeni, da se ni boril s svojimi slabostmi. Največje težave je imel pri ohranjanju mirnosti in zbranosti v spovednici.

V knjigi Padre Pio: The True Story (Pater Pij: resnična zgodba) avtor Bernard Ruffin pojasnjuje, kako je svetniški menih pogosto izgubil živce in kako je to pozneje obžaloval.

Junija 1920 je pisal patru Benediktu:

“Obžalujem edino to, da včasih nehote in nenamerno povzdignem glas, ko ljudem govorim, kako bi morali ravnati. Zavedam se, da je to strahotna slabost, toda kako naj jo preprečim, če se zgodi, ne da bi se je zavedal? Čeprav zaradi tega molim in se stokajoč pritožujem našemu Gospodu, me še ni v celoti uslišal. Še več, kljub vsej svoji budnosti včasih storim nekaj, kar mi je resnično odvratno in čemur se zares želim izogniti.”

Eden izmed razlogov, zakaj se je pater Pij v spovednici razjezil, je bilo srečanje s spokornikom, ki ni resnično obžaloval svojih grehov.

Ob neki drugi priložnosti je pater Pij za svoje “izbruhe gneva” v spovednici okrivil preobremenjenost in pogled na toliko prekaljenih in nespokorjenih grešnikov. Vsaj tu in tam pa je mislil, da je njegova jeza morda odsev Božjega ogorčenja.

Mnogim od teh spokornikov je celo odrekel odvezo in jih prosil, naj se vrnejo, ko bodo pripravljeni. Večina teh spokornikov se je vrnila v spovednico, potem ko je spoznala težo svojih grehov, in se je resnično pokesala.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
spovedsvetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.