Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Grad Balmoral, družinska rezidenca, kjer je preminila kraljica Elizabeta II

shutterstock_411483259-1.jpg

Byunau Konstantin | Shutterstock

Adriana Bello - objavljeno 17/09/22

Britanska monarhinja je zadnje dni preživela na posestvu, kjer je v družinskem krogu preživela veliko lepih trenutkov

Britanska kraljica Elizabeta II. večnega počitka ni dočakala v Angliji ali pa v državni rezidenci, temveč na družinski posesti.

Za ogled fotogalerije kliknite tukaj

Grad Balmoral, ki se nahaja v Aberdeenshiru na Škotskem, je leta 1852 kupil princ Albert za kraljico Viktorijo, ko se je ta zaljubila v okoliško pokrajino in tišino sredi gora.

Od takrat posestvo pripada kraljevi družini. Na njem je Elizabeta II. preživela veliko lepih trenutkov skupaj s svojim očetom, kraljem Jurijem VI., mamo in sestro Margaret.

Tam je tudi vzcvetela njena ljubezen do princa Filipa, ki je leta 1946 postal njen mož. Kot družina so ta grad imeli za svojo poletno rezidenco.  

Obdan z naravo je bil ta grad prostor, kjer so se lahko počutili svobodno, jahali konje, peljali svoje ljubljene pse na sprehod, imeli piknike, hodili na pohode, lovili ribe in uživali v jedeh z žara, ki jih je rad pripravljal princ Filip. Kraljica je celo pomivala posodo, kot je nekoč priznal nekdanji britanski premier Tony Blair.

Bil je tudi kraj številnih zabav in plesov. Zato ne preseneča, da je kraljičina krsta prve dni po smrti počivala v plesni dvorani z vencem iz njenih najljubših rož. Njene posmrtne ostanke so šele nato prenesli v katedralo sv. Gilesa v Edinburgu in nazadnje v Westminstrsko opatijo v Londonu, kjer se bodo od nje dokončno poslovili.

Grad Balmoral je bil kraj, v katerem je Elizabeta II. dihala svež zrak in bila oseba, ki je nikoli nismo zares spoznali.

Posest kot varno zavetje

Grad Balmoral je bil tudi kraj, kjer je kraljica iskala uteho v težkih trenutkih. Tja se je zatekla po očetovi smrti. Tam je tudi skupaj z vnukoma, princema Williamom in Henryjem, prejela novico o Dianini smrti.

Tedaj so jo obsojali, ker je ostala tam z njima več dni do pogreba, namesto da bi se takoj odpravila v London; vendar je čutila, da bo narava dobro dela vnukoma pred slovesom od svoje mame.

Kraljica Elizabeta II. je mirno umrla 8. septembra na gradu Balmoral. Spremljala sta jo njena najstarejša sinova Charles in Anne, ki sta že bila na Škotskem zaradi drugih obveznosti. Ne ve se, ali sta se njena najmlajša otroka, Andrew in Edward, tudi uspela posloviti od nje.

Najbrž ne bomo nikoli izvedeli, ali se je odločila ostati v Balmoralu, ker je želela tam umreti, ali pa je bil to povsem Božji načrt. Zanimivo pa je, da je monarhinja z najdaljšim stažem v Združenem kraljestvu umrla na kraju, kjer je bila srečna in kjer je lahko bila … preprosto Elizabeta.

V galeriji si oglejte slike gradu Balmoral:

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.

Tags:
kraljeva družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.