Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako v natrpanem dnevnem urniku ustvariti svete trenutke

shutterstock_5837753111.jpg

Akhenaton Images | Shutterstock

Zoe Romanowski - objavljeno 20/09/22

Vsakdanje življenje je ena sama naglica, kljub temu pa nam ponuja številne drobne priložnosti za poglabljanje našega odnosa z Bogom

V natrpanosti vsakdanjega urnika težko najdemo čas, da bi svoje srce in misli usmerili k Bogu. Toda v povprečnem dnevu obstajajo povsem običajni trenutki, ki nam ponujajo številne priložnosti, da se povežemo z Njim, ki nas najbolj ljubi.

Največji izziv je seveda, da se sploh spomnimo in to storimo. Pogosto smo osredinjeni na nalogo, ki jo tisti trenutek opravljamo, in na to, kaj nas še čaka tisti dan.

Ključnega pomena je torej, da ustvarimo navado in si take trenutke preprosto vzamemo, eden od načinov za to pa je postavljanje opomnikov – bodisi tako, da na mesto, kjer jih boste videli, postavite kratka sporočila, nastavite alarme na telefonu ali pa navado zasidrate v nekaj, kar počnete vsak dan – ko recimo sedete h kosilu ali ko se vozite v avtomobilu.

Predlagamo vam nekaj trenutkov v dnevu, ko si boste morda želeli vzeti trenutek za premor in izreči kratko molitev, se Gospodu zahvaliti, mu izreči prošnjo ali pa se preprosto umiriti in premišljevati o Božji dobroti, lepoti in skrbi. Če smo iskreni, je vsak trenutek lahko svet trenutek, zato izberite tisto, kar se vam zdi smiselno in bo posvetilo vaš naporen delovni vsakdan …

1Takoj, ko se zbudite

Še preden odprete oči ali vstanete iz postelje, se Bogu zahvalite za možnost počitka in ga prosite, naj vam stoji ob strani ves dan, ki je pred vami. Preden nadaljujete dan, lahko opravite tudi jutranjo daritev.

2Ko se oblačite, prhate ali si umivate zobe

Majhni obredi, ki jih opravimo, da se pripravimo na dan, nam ponujajo priložnost, da se Bogu zahvalimo za čisto vodo v svojem domu, oblačila, ki jih lahko nosimo, in za vse druge načine, na katere skrbi za nas. Ti trenutki so lahko tudi priložnost, da ga prosite, naj blagoslovi vaš dan.

3Ko jeste zajtrk, kosilo, večerjo, pijete čaj ali kavo

Kadarkoli, preden jeste ali pijete, je odličen čas, da si vzamete trenutek in blagoslovite, kar boste prejeli, ter se opomnite, kako vam Oče v nebesih zagotavlja vse potrebno za preživetje in uspešno življenje.

4Ko vaši otroci odidejo v vrtec ali šolo

Lepo je, če blagoslovite svoje otroke, preden odidejo v vrtec ali šolo, po njihovem odhodu pa je tudi primeren trenutek, da se zberete, globoko vdihnete in se povežete z Bogom, preden se lotite naslednje obveznosti.

5Ko sedete v avto in se odpravite na delo

Tik preden se odpravite v službo, je odličen trenutek, da se priporočite svojemu angelu varuhu ter Boga prosite, naj obvaruje vas in vaše bližnje. Pot na delo lahko izkoristite tudi za daljšo molitev, prisluhnete lepi glasbi ali pa ta čas preprosto preživite v tišini.

shutterstock_1080628919.jpg

6Če opazite, da ste utrujeni, tesnobni, razočarani ali zdolgočaseni

Kateri trenutek je boljši, da se ustavite ter svoje srce in misli usmerite k Bogu, kot takrat, ko ste zaradi nečesa zaskrbljeni ali nezadovoljni? V življenju se pojavi veliko takšnih trenutkov in to je odličen namig, da se takrat ustavimo in izrečemo krajšo molitev – tako bomo lažje preusmerili pozornost, se umirili in se znova napolnili z upanjem.

7Ko začnete ali končate telesno vadbo

Pred vadbo ali celo med njo si lahko vzamete trenutek in se v kratki molitvi zahvalite za svoje telo, za sposobnost, da ljubite, za svoje zdravje. Če pa se odpravite na sprehod in opravite manj naporno obliko vadbe, lahko molite med hojo.

8Ko se odpravite spat

Ob koncu dolgega in napornega dne je dobro, da si vzamete trenutek ter svoj dan in vse, kar se je v njem zgodilo, izročite Bogu. Morda vas bo pritegnilo tudi temeljito izpraševanje vesti, toda ne glede na to si ob koncu dneva le vzemite čas za Gospoda, saj vam bo to pomagalo poglobiti vaše duhovno življenje in vas pripravilo na miren spanec.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

shutterstock_2055734609.jpg
Preberite še:Jezus, tukaj Jaka!

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.