Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Se bosta princa William in Harry po babičini smrti končno pobotala?

Britain's Prince Harry and Prince William

Photo by Dominic Lipinski / POOL / AFP

Adriana Bello - objavljeno 20/09/22

Brata bi lahko v žalovanju za svojo babico, angleško kraljico Elizabeto II., našla pot do sprave

Če smo po smrti kraljice Elizabete II. videli podobo, ki je pritegnila enako ali več pozornosti kot njena krsta, je bila to podoba princev Williama in Harryja, ki hodita skupaj v spremstvu svojih žena, da bi se ljudem zahvalila za poklone njuni babici na gradu Windsor. Ali je ta bližina znak poti do sprave med bratoma?

Znova ju je združil težak trenutek

Odnos med bratoma ima od leta 2020 precej razpok. Pred tem sta bila dolgo časa zgled bratstva, še posebej po smrti njune matere, valižanske princese Diane leta 1997.

V zadnjem tednu pa smo lahko videli, da ju je znova združil nov težek trenutek, tokrat smrt njune babice, ki ju je več kot dvajset let spremljala kot mati in mentorica.

Kot pri veliko družinah

William in Harry sta primer bratstva, izpostavljenega javnosti, vendar sta ne nazadnje prav tako človeka kot vsi drugi. V koliko družinah se ne zgodi podobno? Koliko bratov je skreganih po svetu? Kolikokrat se šele ob smrti drugega družinskega člana pogovorimo s sorodnikom? Zakaj bi čakali na tragedijo, da bi naredili prostor za spravo?

Smrt je zagotovo opomin na življenje in na tisto, kar je res pomembno.

Starejši brat

Po medijskih poročilih je bil William tisti, ki je prvi pristopil k spravi in podal roko Harryju.

V tem primeru vidim starejšega brata, ki prevzame pobudo kot dejanje ponižnosti, ter mlajšega brata, ki jo je z odprtim srcem pripravljen sprejeti, s tem skupaj naredita prvi korak na dolgi poti sprave in začutita zdravilno moč odpuščanja.

Očitno je, da imata tako William kot Harry rane v svojih srcih, kar je prizadelo tudi njuni družini, predvsem otroke. Odpuščanje ne bo pomagalo samo pri prenovi njunih družin, ampak predvsem notranjemu očiščenju, ki se odraža v vsem ostalem.

Oba sinova sta v svojih izjavah izrazila, da sta pripravljena pomagati svojemu očetu, kralju Karlu III., kolikor je le mogoče, v njegovi novi vlogi monarha: to bi lahko bila prva točka srečanja. Kralj pa ima tudi sam odgovornost kot oče, da deluje kot mediator in ne spodbuja rivalstva.

Odpuščanje je dejanje volje, a tudi osvoboditve. Verjetno sta William in Harry potrebovala te mesece odmaknjenosti, da razmislita in poskusita razumeti drug drugega. Odpuščanje ne pomeni nujno sprave, je pa prvi korak k zdravljenju strtih src. Verjetno bo tudi v Božji prisotnosti, med mašami in bdenji, tudi malo lažje obnoviti to bratstvo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
kraljeva družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.