Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj so vse dame kraljeve družine na kraljičinem pogrebu nosile bisere?

000_32JP33R.jpg

Oli SCARFF | POOL | AFP

Tina Martinec Selan - objavljeno 20/09/22

Kakšen je žalni kodeks oblačenja pripadnikov kraljeve družine?

Dvanajsti dan po njeni smrti so angleško kraljico Elizabeto II. tudi pokopali. Kraljičino krsto so položili poleg njenega moža princa Filipa, oba pa sta pokopana v spominski kapelici svetega Jurija VI. v Windsorju.

Po dogodku, ki ga britanski mediji opisujejo kot “pompoznega” zaradi pravega vojaškega spektakla in stotin udeležencev, so kraljico k zadnjemu počitku v kapelico pospremili le v intimnem krogu njene najožje družine.

View this post on Instagram

A post shared by 𝐓𝐇𝐄 𝐑𝐎𝐘𝐀𝐋𝐒 (@boysr.oyal)

Črnina in vojaška uniforma

Protokol je v preteklih dneh, ko je za kraljico žalovala vsa Anglija, tudi od njene najožje družine zahteval udeležbo na vseh spominskih in pogrebnih slovesnostih. Prav tako so se morali strogo držati točno določenega žalnega kodeksa oblačenja.

Za dnevne dogodke, npr. ogled vseh šopkov cvetlic in sožalnih sporočil, ki so jih pred kraljičino palačo prinesli ljudje, so moški člani kraljeve družine, vključno z novi kraljem Karlom III., nosili temno modro dvodelno obleko, belo srajco, črne čevlje in črno kravato. Vse dame brez izjeme pa črno obleko izredno zadržanega kroja (midi dolžina, brez izrezov in posebnih detajlov) ter črne hlačne nogavice.

Za bolj svečane žalne slovesnosti pa je bil kodeks oblačenja prilagojen. Kralj Karel in princ William, ki je s smrtjo svoje babice postal prestolonaslednik, sta nosila vojaško uniformo s čini. Prav tako je vojaško uniformo nosila tudi kraljičina hčer in Karlova sestra princesa Anna.

Princu Harryju zaradi načelnega in prostovoljnega “izstopa” iz kraljeve družine, ki sta ga z ženo Meghan želela pred nekaj leti, ni bilo dovoljeno nositi vojaške uniforme. Zato pa je nosil dnevni frak, na katerega si je pripel čine.

In dame kraljeve družine?

Princesa Kate, Meghan, soproga kraljica Camilla, Zara Tindall (kraljičina najstarejša vnukinja, hči princese Anne) in druge so na pogrebu vse nosile črnino: črno plaščno obleko, črne hlačne nogavice, črne salonarje z visoko peto ter črn klobuk.

Tudi princesa Charlotte, za katero pravijo, da je svoji prababici Elizabeti neverjetno podobna, je nosila črn plašček, klobuček, črne žabe in črne balerinke s paščkom.

Nakit iz biserov

Poleg tega pa so prav vse nosile tudi kos nakita z biseri. Zakaj? V angleški kraljevi družini kodeks žalnega oblačenja svetuje nošenje nakita iz biserov v času žalovanja. To je lahko broška iz biserov, biserni uhani, ogrlica iz več nizov biserov in podobno. Tradicija sega v dobo kraljice Viktorije. Po smrti njenega moža, princa Alberta leta 1861, je Viktorija kar 40 let nosila zgolj črnino ter nakit iz biserov.

V viktorijanski dobi so biseri veljali za simbol solz, zato so se od takrat dalje uveljavili kot zadržana, spoštljiva in zgodovinsko osnovana izbira nakita za žalujoče dame. Tudi princesa Diana je nosila biserno ogrlico na pogrebu monaške princese Grace, bisere so nosili na pogrebu princese Diane.

Da je simbolika poklona pokojni kraljici Elizabeti II. še močnejša, pa so številni od kosov bisernega nakita, ki so ga za njen pogreb nadele dame, seveda del njene družinske zapuščine.

Tags:
kraljeva družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.