Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. aprila |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Moč čudenja, ki vam lahko spremeni življenje

DUE BAMBINI AMICI

ESB Professional|Shutterstock

Due bambini guardano volo di gabbiani

Maggie Ciskanik - objavljeno 23/09/22

Znanstveniki so odkrili nekaj osupljivih dejstev o sposobnosti čudenja in kako ta vpliva na človeka

Mnogi astronavti, v zadnjem času predvsem tisti na Mednarodni vesoljski postaji, veliko svojega prostega časa namenijo “zrenju v Zemljo”. Njihovi opisi, kakšen čustven vpliv ima nanje opazovanje Zemlje iz vesolja, so že malodane na meji poezije.

V pogovorih in prispevkih skoraj vsi priznavajo, da ob vsej lepoti Zemlje pogosto jočejo. Opisujejo jo kot “živ, dihajoč organizem, … ki se obenem zdi izjemno krhek”.

To doživetje so poimenovali “učinek preglednosti” in ima veliko skupnih značilnosti z “zemeljsko” izkušnjo čudenja.

Naša izkušnja čudenja

Po mnenju raziskovalcev čudenje najpogosteje sprožijo narava, umetnost, glasba in celo navdihujoča ali junaška dejanja drugih. Izkusimo ga lahko tudi ob soočenju z uničujočimi silami narave, kot sta nevihta ali besneč požar.

Toda ali nas to čustvo na kakršenkoli pomenljiv način spremeni? Astronavti trdijo, da je spremenilo njihov pogled na njihovo mesto v vesolju ter odnos do planeta in vseh ljudi na njem.

Učinek čudenja

V psihološki literaturi opisujejo dve posebni čustvi, ki spremljata občutek čudenja:

“Občutek, da smo v navzočnosti nečesa večjega od nas samih pomanjšani, in spodbuda, da bi bili dobri do drugih.”

Drugi občutek vas bo morda presenetil, toda kot se zdi, znanost potrjuje, da so posamezniki po doživetju čudenja navdihnjeni k bolj nesebičnemu ravnanju.

Kako lahko znanost meri čudenje?

Znanstveniki so razvili orodje za merjenje čudenja. Imenuje se lestvica izkušnje čudenja ali AWE-S (Awe Experience Scale). Raziskovalci z Univerze Johns Hopkins so s pomočjo faktorske analize preverili odgovore na več sto vprašanj o doživljanju čudenja in tako ustvarili psihometrično lestvico za ocenjevanje tovrstnih doživetij.

Že pred razvojem tega orodja je vsaj ena raziskava potrdila, kako doživljanje čudenja navdihuje ljudi, da pomagajo drugim. Dr. Paul K. Piff s Kalifornijske univerze v Irvinu in več sodelavcev je preverjalo svojo hipotezo: “Čudenje lahko povzroči zmanjšanje posameznikovega jaza in njegovih skrbi,” ter posledično spodbuja nesebično ravnanje.

Izvedli so pet različnih poskusov in na podlagi rezultatov ugotovili, da je izkušnja čudenja dejansko spremenila vedenje udeležencev – spodbudila je velikodušnost, pomoč in etično odločanje.

Zato stopite ven. Opazujte sončni vzhod. Prisluhnite pticam. Ponoči se zazrite v zvezde.

Kako bo čudenje vas spodbudilo k spremembi?

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.