Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Roger Federer: Kako je nemogoč najstnik postal zgled športnikom in očetom

ROGER FEDERER

Kirsty Wigglesworth | AP Photo

Alvaro Real - objavljeno 27/09/22

Potrebno je bilo eno: ljubezen

Teniški turnir v El Espinarju, 8. avgust 1999. Mladi 18-letni Švicar je takrat zmagal na turnirju dvojic. Svojo zmago se je odločil praznovati z alkoholom, in sicer kar ob igrišču. To ni presenetilo niti organizatorjev niti teniških igralcev, ki so se z njim pomerili. Vsi so ga imeli za neobvladljivega mladeniča, ki sicer odlično igra, vendar zna hkrati v izbruhu besa lomiti loparje, kričati na tekmece in se nad vsem pritoževati.

Nihče si ni mogel predstavljati, da bo ta temperamentni mladenič dvajset let pozneje zgled popolnega športnika, idealen zet in teniški idol.

Roger Federer se poslavlja od profesionalnega teniškega sveta in vsem nam je žal. Spominjali se ga bomo kot popoln zgled športnega duha. Brezhibnega igralca v beli opravi, popolno pričesko in rahlim nasmehom. Nemoten v porazu, vitez v zmagi. Njegova velika zapuščina bo ravno njegova sposobnost samokontrole in učenja. Neobvladljiv najstnik je postal pravi gospod!

Ta preobrazba ni bila preprosta. “Ko sem bil mlad, sem se na igrišču res obnašal kot idiot,” priznava sam Federer.

Tudi na treningih se ni obnašal kaj bolje. “Trener me je napodil in mi rekel, da me noče več videti, jaz pa sem si rekel: ‘Super, lahko grem pod tuš in domov’,” se spominja.

Spremenila ga je ljubezen

Vse se je spremenilo na olimpijskih igrah v Sydneyju leta 2000. Ne zaradi iger, ampak zaradi ljubezni. Tam je namreč spoznal teniško igralko Mirko Vavrinek. “Zaradi nje sem dozorel,” pravi Federer.

Poročila sta se leta 2009 in imata štiri otroke. Dva para dvojčkov: dve deklici, Milo Rose in Charleno Rico, ter in dva fanta, Lennyja in Lea. “Moja družina je moja prioriteta številka ena, to mi je bilo vedno jasno,” pravi sam Federer.

Njegovi uspehi in njegovo veliko rivalstvo

Ljubezen mu je pomagala dozoreti in začel se je pojavljati Roger Federer, kot ga vsi poznamo: tisti Federer, ki je nizal uspeh za uspehom in bil rival z Rafaelom Nadalom, ki sta postala eno največjih “tekmovalnih prijateljstev” v zgodovini.

Takole se je od Federerja poslovil Nadal: “Dragi Roger, moj prijatelj in tekmec. Želim si, da ta dan nikoli ne bi prišel. To je žalosten dan zame osebno in za šport po vsem svetu. Bilo mi je v veselje, pa tudi v čast in privilegij deliti vsa ta leta s teboj in preživeti toliko neverjetnih trenutkov na igrišču in zunaj njega.”

Roger Federer me je nečesa naučil. Zdaj, ko bom videl neobvladljivega mladeniča, polnega strasti, ki lomi loparje, izreka kletvice ali pa popiva, bom pomislil na tistega 18-letnika iz El Espinarja. Ne pozabite: vsak najstnik lahko postane zgleden gospod. Vse, kar potrebuje, je ljubezen. Ljubezen zmore vse.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
športzgled
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.