Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Bog je zelo izviren. Pri vsakem človeku uporabi čisto drugačno “aplikacijo”, da pride do njegovega srca

oddaja reflektor andreja godnič

Siniša Kanižaj

Tina Martinec Selan - objavljeno 28/09/22

Ali so redovnice narejene za sodobni čas?

Življenje in poslanstvo redovnic je nekaj posebnega, je zavito v skrivnostno tančico. Sestra Andreja Godnič, gostja prve oddaje nove sezone Reflektorja, pravi, da gre za nekaj “paranormalnega”, kar je težko razumeti.

Zakaj bi se mlada ženska odločila, da gre v samostan, in to živet med same ženske? “Nič čudnega, da redovništvo buri duhove in da se redovnice znajdemo celo v grozljivkah,” se pošali. “Gre za to, da se je Jezus zaljubil vame in me je hotel imeti samo zase, in jaz sem temu njegovemu klicu odgovorila,” pojasnjuje s. Andreja, ki je prav na dan snemanja naše oddaje praznovala 32. obletnico, odkar je odšla k uršulinkam. 

Reflektor? Kaj pa je to?

Reflektor je spletna pogovorna oddaja, ki jo pripravlja mlada in ustvarjalna ekipa. Vsako drugo sredo si jo lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media. Seveda pa tudi vse pretekle epizode.

Kriza srednjih let – tudi pri redovnicah?

Sestra Andreja jo je vsekakor imela. Kako je bila videti? “Stara sem bila 42 let, ko me je nenadoma zadelo. Zavedela sem se, da se je Bog očitno odločil, da bo z mano celo večnost. Ne gre namreč tako, da bi bilo kar naenkrat spreobrnjenje in potem bi Bog lahko v miru užival svoje sadove. Ne, z mano se mora kar matrati,” se s. Andreja, ki smo jo na Aleteii že gostili, pošali na svoj račun. 

“Takrat sem postala kar malo živčna. Čutila sem, da mora Bog v meni zavreči stari ‘software’, ki je zdržal prvih 40 let, in naložiti takega, ki bo za naslednjih 40 let. Preprosto se ti zdi, kot da se je vse zrušilo, kot da moraš vse zgraditi od začetka. Šele to je priložnost za Gospoda, da ti pretrese temelje, da On lahko spet zagrabi in zgradi s tabo odnos, ki bo zdržal do večnosti.”

Ali so redovnice narejene za sodobni čas?

Kako redovnice gledajo na sodobno družbo, ki poudarja zunanjost, lepoto, urejenost? To je zanje nekaj samoumevnega, celo konstitutivnega, razloži: “Bile smo poklicane od Boga in poklicane smo bile, da mu ugajamo. Bog pa je lepota. Bolj kot se mu predaš, bližje si izviru lepote in ljubezni. In lepota nas obdaja tudi v naših samostanih, v cerkvah, vse naokrog.” 

Kaj pa digitalna doba in vse, kar nam ona omogoča, pa tudi onemogoča? “Živimo v dobi, ko lahko vsak izbere tisto, kar želi. Redovništvo je v tej paradigmi na nek način popolnoma ‘mimo’. Redovništvo ni več moderno, kajti trenutno je v trendu individualizem, me pa baziramo na skupnosti, ki je nujno potrebna.” 

oddaja reflektor andreja godnič

“Smo v poganskem obdobju, tudi Cerkve, ko je tèma, če govorimo o duhovnem ozračju. Zdaj moramo razločevati duhove. A meni je to obdobje všeč, čeprav je tèma, kajti več tème ko je, več možnosti ima Jezus, da pride zraven. To obdobje je podobno porodu, le da ta porod traja desetletja. 

Skladno z vsemi novostmi moramo prav vsi – duhovniki, sestre, zakonci, mladi – ujeti nov ritem. Sveti Duh pa nam vsem narekuje in Cerkev je tukaj zato, da nam pri tem pomaga. Potrebna pa je askeza, tudi pri digitalnih napravah in socialnih omrežjih.”

Bog je vedno izviren, On se ne ponavlja

“Čeprav so redovni poklici v upadu in se žensko redovništvo v Sloveniji sooča s krizo, pa Bog tudi danes kliče mlade ženske, čemur sem osebno priča,” pravi s. Andreja. “Ampak pri vsaki ima svoje metode, kajti Bog ima ogromno domišljije in se nikoli ne ponavlja. Zlo, hudič se ponavlja in ima povsod enak obraz. Bog pa je izviren, lepota in ljubezen sta originalna. Vsak klic je drugačen, tako pri zakoncih kot pri redovnikih in redovnicah. A izvir je isti.” 

oddaja reflektor andreja godnič

Za konec je sestra Andreja poudarila še to, da ne smemo misliti, da bo v življenju vse lahko, da bo vse “smetana”, četudi smo katoličani in verujemo. Povsod, kjer je lepota, je tudi križ. Že v naslednjem koraku pa se lahko trnje spremeni v rože, kot je govorila že Angela Merici. Poanta človekovega poslanstva je v tem, da danes odgovorim na Jezusov klic, a pri tem mi mora biti jasno, da duhovno življenje ni smetana. “Če zaupamo Jezusu in se mu predamo, potem On lahko mirno dela v nas.” 

Tags:
Oddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.