Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

5 svetišč v Pirenejih, ki še posebej izkazujejo predanost Devici Mariji

LOURDES

Shutterstock | J. Borruel

Filip Veber - objavljeno 30/09/22

Pobožnost do Device Marije ne omejujejo geografske ali državne meje

Mnogi poznajo znamenito verigo cerkva sv. nadangela Mihaela, nekoliko manj znana pa je t. i. Ruta Mariana ali Marijanska pot.

Marijanska pot povezuje pet svetišč v Španiji, Franciji in Andori, ki se nahajajo v Pirenejih in so posvečena Devici Mariji: Lurd (Francija), Montserrat (Španija), Meritxell (Andora), Torreciudad in Zaragoza (oboje Španija). Gre tako za romarsko pot kot tudi za turistično zanimivost, ki povezuje ne le znana Marijina svetišča oziroma romarske kraje, ampak nudi tudi čudovite razglede na Pireneje. Enkratno izkušnjo treh kultur povezuje ena vera in pobožnost do Device Marije.

Vsako od svetišč je zaznamovano z lastno zgodbo o nastanku in razvoju ter je povezano z različnimi svetniki. Gre ne le za pomembne romarske kraje, ki nudijo bogato duhovno izkušnjo, ampak tudi za čudovite primere umetnosti in arhitekture.

Tags:
cerkevMarija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.