Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Včasih sta se z ženo pogovarjala tako vneto, da sta morala za besedo dvigniti roko

luka-ana-hudobivnik.jpg

Fotografija je last Luke Hudobivnika

Lojze Grčman - objavljeno 30/09/22

"V svetu manjka ponižnosti, ljubezni in poguma, da bi lahko drug drugega poslušali, si zaupali in konstruktivno sodelovali"

“Da vzgajam in preskrbim otroke, je za zdaj moja glavna naloga v življenju in zdi se mi, da je to tisto, kar trenutno Bog želi od mene,” opiše Luka Hudobivnik, mož Ane ter oče Klare, Oskarja in Brine, eno svojih poslanstev. Še več svojih družinskih in duhovnih pogledov pa razkriva v novi epizodi Moških skrivnosti.

Služba, žena, otroci, čas zase … Kako krmarite med vsemi prijetnimi in manj prijetnimi dolžnostmi vsakdanjika?
Dan začnem z izrekom: “Naj bo ta dan blagoslovljen in naj bom jaz komu blagoslov.” Nato zgodaj zjutraj, ko ponavadi še vsi spijo, odhitim v službo. Popoldne se vsi srečamo in se pri kosilu pogovorimo, kako je bilo čez dan, kako je bilo v šolah, vrtcih in kakšni so načrti za naprej. Zadnje čase se lotim dela okoli hiše, kajti imamo še neurejeno dvorišče, otroci se ponavadi zraven igrajo.

Žena pa bdi nad vsemi ostalimi stvarmi in podpira vso družino. Ali pa gremo pomagat k babici in dedku na kmetijo. Zvečer se ponovno dobimo pri obedu in otroke skupaj spraviva spat. Takrat se navadno zahvalimo Bogu. Velikokrat se z ženo sredi noči spravljava iz otroških postelj v najino. 

Kako razvajate svojo ženo?
Moja žena je zelo vesela, če lahko med vikendi še malo pospi in jo zjutraj čaka že pripravljen zajtrk in kavica. Če imam čas, se seveda to potrudim uresničiti. Včasih pri tem že sodeluje najstarejša hči, ki zna pripraviti kavo.

Za klene fante in gospode

Moške skrivnosti smo na Aleteii poimenovali rubriko za klene fante in gospode. Objavljamo jo vsak drugi petek. Tule najdete vse epizode.

Kje in kdaj sta bila na prvem ter na do zdaj zadnjem zmenku?
Najini prvi zmenki so bili vsakodnevni večerni sprehodi, kjer sva se res veliko pogovarjala in se dobro spoznala. Včasih sva tako vneto govorila, da sva morala za besedo dvigniti roko. Zdaj, ko imava tri otroke, so zmenki bolj kratki in greva bolj na hitro na kakšno večerjo.

luka-hudobivnik-2.jpg

Kaj v vajino dvojino prinaša sodelovanje v zakonski skupini?
Zakonska skupina nama pomaga v skupni duhovni rasti in poglablja najin odnos. Tam se odpirajo teme, ki so dobre za vsak zakon, stvari, za katere sploh ne veš, da pešajo in jih je treba negovati, na primer, kako dobro komunicirati, si izkazovati Ljubezen … Tam spoznaš življenjske prijatelje, s katerimi lahko uresničite marsikateri projekt. Iskreno priporočam.

O moških krožijo številni stereotipi in miti. Katerega najbolj presegate, rušite?
Kar zadeva moške stereotipe, se mi zdi, da vsi pretiravajo. Gotovo bi rušil tega, da moški mislijo samo na spolnost. 

Kateri je vaš najljubši konjiček in zakaj?
Moj najljubši konjiček je bil surfanje (jadranje na deski), dokler se mu nisem za zdaj čisto odpovedal, ker otroci potrebujejo 100-odstotno varstvo v vodi in žena tudi potrebuje oddih. Surfanje mi je dalo svobodo na morju in čutenje divje narave. Zdaj občasno še plezam, igram nogomet, košarko, šah in ustvarjam okoli hiše, kar pa mi daje dolgotrajno zadovoljstvo. 

luka-hudobivnik-1-e1664452219463.jpg

“Očetovstvo me izpolnjuje, ker …?”
Da vzgajam in preskrbim otroke, je za zdaj moja glavna naloga v življenju in zdi se mi, da je to tisto, kar trenutno Bog želi od mene. 

Tri stvari, ki jih po vašem mnenju na tem svetu najbolj primanjkuje, in zakaj.
V svetu manjka ponižnosti, ljubezni in poguma, da bi lahko drug drugega poslušali, si zaupali in konstruktivno sodelovali. Povedati pa je treba tudi tisto, o čemer smo prepričani, da je res, in za tem stati kljub užaljenosti sogovornika. 

Kateri dogodek, preizkušnja v življenju sta vam dala najbolj misliti?
Spontani splav in kritično stanje starejše hčere ob rojstvu. Občutiš, kako minljivo je človeško življenje na tem svetu.

luka-hudobivnik-3-e1664452266395.jpg

S čim, kje, kako in kdaj se duhovno napolnite?
Navdihujejo in veselijo me zgodbe ponovno rojenih kristjanov. Zato apeliram na kristjane, da širijo svoje osebne zgodbe. Za sebe vem, da je zelo težko, in jo širim zelo redko. Vzeti trenutki v dnevu, ko sem sam z Bogom, me napolnijo in pomirijo. 

Kako pomemben je po vašem za moškega preplet med telesnim naporom in duhovnim “treningom”?
S telesnimi napori in odrekanjem zmanjšamo vpliv telesa na duhovno rast, na primer z rednimi posti smo lažje lačni in nam sama hrana ne pomeni več tako veliko. 

Vaša največja osebna in družinska želja oziroma cilj za prihodnost?
Moj največji cilj za mene in družino je ostati zvest Jezusu, se z njim povezati in z njim hoditi do konca. 

Tags:
družinaMoške skrivnostizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.