Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Zgled vsem vnukom: Brad je svojo 92-letno babico peljal v vse narodne parke v ZDA

brad-and-Joy-ryan-profile.jpg

Grandma Joy's Road Trip | Facebook | Fair Use

Cerith Gardiner - objavljeno 01/10/22

Brad in Joy Ryan sta se pred sedmimi leti odpravila na življenjsko popotovanje in na svoji poti doslej doživela nekaj razburljivih dogodivščin

Ena izmed najlepših stvari v odnosu med starimi starši in vnuki je vez, ki jo lahko spletejo zaradi zelo različnih življenjskih izkušenj. Babica in vnuk iz ameriške zvezne države Ohio sta se odločila, da bosta ustvarila nekaj nepozabnih skupnih spominov: odpravila sta se na sedem let trajajočo pustolovščino, na poti pa sta bila deležna številnih naukov.

Zamisel se je porodila iz Bradovega potovanja

Brad in Joy Ryan sta se odločila, da bosta poskusila obiskati vse narodne parke v Združenih državah Amerike, potem ko je Brad, takrat sredi svojih tridesetih, svoji tedaj 85-letni babici pripovedoval o svojem potovanju po Apalaški poti:

“Nelagodno mi je bilo, da je babica vedno vse doživljala posredno, prek mojih pripovedovanj. In ker sem vedel, da še nikoli ni videla puščav, gora, oceana, vseh teh neverjetnih in divjih krajev na Zemlji, sem do nje začutil odgovornost: želel sem poskrbeti, da bi tudi ona v svoji življenjski zgodbi imela nekaj lastnih spominov,” je v pogovoru za medije pojasnil ljubeči vnuk.

Odločil se je, da bosta z “babi Joy” tridnevni konec tedna preživela v narodnem parku Great Smoky Mountains. Pred odhodom je imel nekaj pomislekov glede svoje babice in njenih zmogljivosti:

“Seveda se v projekt taborjenja s svojo 85-letno babico ne podaš zlahka, misleč, da to ne bo izziv. To je bila moja napaka. Napačno sem si predstavljal, kaj pomeni starost, in kar je še pomembneje, kaj ji bo dopuščal njen duh,” je pojasnil Brad.

Babičina pustolovska žilica

Za Joy pa zamisel o taborjenju v naravi pri njenih osemdesetih letih sploh ni bila zastrašujoča: “V življenju sem vedno poskušala biti pozitivna in vedela sem, da mi ne bo škodilo, če bom enkrat nekaj poskusila. Nisem si želela, da bi naslednji dan obžalovala, zakaj tega nisem storila.”

Potovanje se je izkazalo za tako uspešno, da sta se babica in vnuk odločila “odkljukati” vse nacionalne parke na seznamu. Brad pa se je odločil, da bo njuno potovanje dokumentiral na družbenih omrežjih Instagram in Facebook na profilu @GrandmaJoysRoadtrip, da so bili drugi družinski člani lahko vedno na tekočem z njunimi dogodivščinami. Na koncu sta pridobila več kot 58.000 sledilcev in navdihnila druge, da so na ostarele začeli gledati v povsem novi luči.

“V narodnih parkih najbolj uživamo z ljudmi, ki jih imamo radi, in jasno je, da Joy in Brada združuje posebna vez, ki se je okrepila na skupnem potovanju,” je povedala vodja službe za stike z javnostjo in glavna tiskovna predstavnica narodnih parkov Jenny Anzelmo-Sarles.

Čeprav je koronaepidemija prekinila njune načrte, jima je julija 2021 uspelo obiskati osem narodnih parkov Aljaske. In Joy ni dopustila, da bi jo starost kakorkoli ustavila in da ne bi kar najbolje izkoristila zanimivega potovanja. Ne le, da se je z raftom spustila po zahtevnih brzicah in se sprehajala v bližini ledenikov, ampak se je celo nekoliko preveč približala divjim živalim.

https://www.facebook.com/GrandmaJoysRoadTrip/posts/621432002674644

Tega časa ne bi zamenjala

“Vedno sem si želela videti, kako medvedi lovijo ribe, in končno sem to videla. Bilo je zabavno, resnično zabavno,” je Joy povedala po svojem neverjetnem potovanju.

Brad in Joy morata zdaj s seznama črtati še zadnji narodni park. Potovanje v narodni park Ameriške Samoe bo nedvomno zelo ganljivo, toda babica Joy si ne bi želela ničesar drugega:

“To je zares velika pustolovščina, resnično čudovit čas. Za nič na svetu ga ne bi zamenjala.”

Neverjetna pustolovščina jima je ponudila veliko priložnosti, da skupaj vidita vso to naravno lepoto, ob tem pa se oba zavedata, da vsakdo ne more obiskati vseh narodnih parkov. Toda Brad je prepričan: “V vsakem kotičku države je mogoče najti kakšno pustolovščino in upava, da se bodo ljudje odpravili na pot in to storili.”

Zgodba babice in vnuka, Joy in Brada Ryan, je čudovit opomnik vsem nam, da ostarelih ne smemo ocenjevati zgolj glede na njihovo starost, in kako zelo pomembno je, da jih vključimo v svoje načrte, če se nam le lahko pridružijo. Babica Joy nam je vsem skupaj lahko odličen zgled: nikoli ne veš, česa si resnično sposoben, dokler tega ne poskusiš.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.