Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Odvetnica, ki je iz Afganistana rešila 40 družin

AYUDA-MUJERES-AFGANAS-2.png

Gentileza María José

Anusha, Ati, Aqila, María José y Uranus.

Benito Rodríguez - objavljeno 03/10/22

Število žensk, ki želijo zapustiti Afganistan, je nepregledno. Maria José nas poziva, naj ne pozabimo nanje

Bilo je 20. avgusta 2021. Talibani so po splošnem umiku mednarodnih enot zavzeli Kabul. Odvetnica María José Rodriguez Beceda je v Madridu spremljala poročanje medijev. Prejela je obvestilo aplikacije WhatsApp. V eni od skupin, v katere je včlanjena, je nekdo prosil za pomoč za ogroženi afganistanski sestri.

María José je brez oklevanja sklenila, da mora pomagati: “Prek prijatelja sem stopila v stik z obrambnim štabom. Videli so, da gre za mladi, samski dekleti, in so ju vključili v evakuacijo. To so bile zapletene evakuacije, saj je imelo prednost diplomatsko osebje in tisti, ki delajo z njimi, skupaj z njihovimi družinami. Toda znotraj tega okvira so našli način, da so evakuirali tudi njiju.”

S svojimi prizadevanji iz Madrida je María José zagotovo rešila življenji teh dveh mladih žensk, čeprav, kot pravi, “nikoli nisem imela ničesar opraviti z Afganistanom, bila pa sem vsa iz sebe zaradi tega, kar se je tam dogajalo”.

Na stotine peticij

Vest se je razširila. Številne nevladne organizacije, ki so videle uspeh njenih prizadevanj, so jo začele prositi za pomoč. V letu dni je Marii José uspelo neposredno iz Afganistana spraviti 40 žensk in njihovih družin. S pomočjo združenja po imenu Netwomening, ki ga je ustanovila z drugimi prijatelji in sodelavci, pa je pomagala še 80 družinam.

Danes pravi: “Povsem preplavljena sem z delom. Prizadevajo si, da bi v Španijo lahko prišle tudi njihove sestre, svakinje in še več sorodnikov.” Vendar se ne ustavi. Zadnji so v Španijo prispeli pred nekaj dnevi. “Še naprej pomagam po svojih najboljših močeh. Včasih tako, da jim pomagam priti iz Afganistana na španska veleposlaništva v tujini, recimo v Islamabad, Teheran, Abu Dabi, Istanbul ali New Delhi.”

Z vsemi, ki jim pomaga, tudi ohranja stike, “s tistimi, ki prosijo za pomoč iz Afganistana, in z drugimi, ki so bili evakuirani na druga veleposlaništva. Svoj položaj nam sporočajo prek aplikacije WhatsApp. Izziv je vsak dan ostati na zvezi.”

Preganjane ženske

Osredinjena je predvsem na ženske. Te v Afganistanu nimajo nobenih pravic. Tiste, ki so opravljale javne funkcije, preganjajo. Njihova življenja so ogrožena. Ker María José sodeluje z združenjem Más Democracia (Več demokracije), ki med drugim zagovarja pravice žensk, prejema številne prošnje “od učiteljic, humanitarnih delavk, odvetnic, sodnic, tožilk … Obstaja profil, ki ga talibani zelo preganjajo: recimo odvetnice, ki zagovarjajo mladoletna dekleta, prisiljena v poroko, ki se ukvarjajo s skrbništvom otrok, nasiljem nad ženskami, ločitvami …”

Odkar so se talibani pred letom dni vrnili na oblast, so izkoristili razmere in svobodno ukrepajo proti tem ženskam in proti vsem ljudem, ki se na kakršenkoli način borijo proti terorizmu. “Prihaja do osebnih preganjanj, umorov, mučenj in maščevanj,” pojasnjuje María José.

Hvaležnost evakuiranih

Postopki evakuacije so zelo zapleteni. Le redko je možen neposreden let v Madrid ali kakšen drug kraj v Španiji. Mnogi morajo iti prek španskih veleposlaništev v tujini in v teh državah niso vedno deležni naklonjene obravnave. María José si še naprej prizadeva najti najboljši izhod zanje. In afganistanske ženske so presenečene: “Mnoge mi rečejo: ‘Ne razumem, zakaj to počnete, če nas ne poznate.'”

Krščanska motivacija

Ta nesebična pomoč je v veliki meri povezana z njeno katoliško vero. María José pojasnjuje: “Kot kristjanka sem spodbujena, da pomagam, ne da bi kaj pričakovala v zameno, da pomagam vsakomur, ki mu lahko, tudi če ga ne poznam. Poleg tega me spodbuja občutek ogorčenja nad dramo ljudi, ki se soočajo s povsem nečloveškimi razmerami. To je genocid 21. stoletja.”

María José ne misli, da je kaj posebnega; prepričana je, da lahko vsakdo iz druge države pomaga pri logistiki, urejanju dokumentacije in organizaciji. Dobre rezultate je mogoče doseči brez znanja, ampak z vztrajnostjo. “Upam, da bo moj zgled pomagal tudi drugim in jih spodbudil k pomoči,” pravi. Obstaja že šest organizacij, ki se ukvarjajo z enakimi projekti kot ona.

Združenje boter

In kaj se zgodi, ko Afganistanci in njihove družine prispejo v Španijo? María José jih ne zapusti. S skupino drugih žensk je ustanovila združenje, ki dopolnjuje nevladne organizacije, zadolžene za sprejem teh beguncev. Želijo biti “kot prijateljice. Pomagamo jim z nasveti, spremljamo jih po opravkih, k zdravniku, na sestanke …”

Leto dni po prihodu talibanov je število žensk, ki želijo zapustiti Afganistan, nepregledno. Veliko je treba še storiti. Maria José nas poziva, naj ne pozabimo nanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
dobrodelnost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.