Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 22. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

“Romanje” motoristov – dan gromkega hrumenja in obilnega blagoslova

martin golob masa za motoriste blagoslov

Štefan Vogler

Lojze Grčman - objavljeno 09/10/22

Na maši za pokojne motoriste in blagoslovu, ki ji je sledil v Grosupljem, se je zbralo ogromno udeležencev

V nedeljo zgodaj popoldne je dostop z avtomobilom do grosupeljske cerkve svetega Mihaela predstavljal precej trd oreh. Parkiranje v bližini pa je bilo sploh misija nemogoče. Polni takšnih in drugačnih motorjev sta bili obe parkirišči, ne prav bistveno drugače pa je bilo tudi z vsemi cestami, ki vodijo do tega čudovitega svetišča. Če zapišemo nepregledna množica motoristov, tokrat nikakor ne bomo pretiravali.

Razlog? Tamkajšnji župnik in Aleteijin vlogerMartin Golob je daroval mašo za pokojne motoriste, nato pa je sledil še blagoslov motorjev. Tik pred njim pa so vsi motoristi hkrati navili plin, da je gromko zahrumelo in se slišalo daleč naokrog.

Martin Golob – eden od njih

Dan hrumenja in blagoslova, torej. “Na cesti moramo biti pametni, trezni, odgovorni, uvidevni. Voziti moramo z glavo, občudovati stvarstvo. Pomembno je povezovanje na tovrstnih srečanjih. Povezuje nas tudi ljubezen do naših rajnih in vseh žrtev. Na motorju človek doživi veselje, svobodo, ki jo uživa na motorju,” je Martin povzel glavne poudarke svoje pridige v motoristov nabito polni cerkvi.

Od pred kratkim je tudi on eden izmed njih – ima vozniško dovoljenje za motor in tudi sodobnega vranca na dveh kolesih.

“Rad se zapeljem, v tem uživam. To je zanimiva skupina ljudi, ki uživa ob strasti raziskovanja sveta,” je dodal Martin, ki se ni pozabil zahvaliti sosedom. Ti so namreč prijazno dovolili, da so nekateri prišleki parkirali tudi na njihovih dvoriščih: “Motoristi so kulturni ljudje, ki spoštujejo okolico, ne glede na to, kam pridejo.”

Po ocenah organizatorjev, poleg Martina so bili to Zavod Beli angeli, ki pomaga žrtvam motorističnih nesreč, in Moto klub Apasn, je bilo motorjev kar okrog 800, udeležencev pa še več.

Stik z oddaljenimi

Pomemben dejavnik srečanja motoristov je bil tudi duhovni odtenek za tiste, ki niso vsako nedeljo pri svetih mašah ali nimajo toliko stika z duhovnikom ali župnijo: “Na tak način se jim lahko kot duhovnik približam. Nekateri imajo neko osnovo, morda so hodili k verouku, bili pri birmi … Tudi to je oznanjevanje. Po blagoslovu in zakramentu svete maše Bog deluje. Tudi tako se je Božja beseda razlivala nanje. Tudi da so sploh prišli na blagoslov, je znamenje njihove vere. Nisem povabil na pojedino in popivanje, ampak na mašo in blagoslov. To jih je pripeljalo, ne druga motivacija. Gre za korak proti njim, tudi tako se jim lahko približamo.”

Grosupeljski župnik pa je na koncu še enkrat poudaril svojo hvaležnost za veliko razumevanje sosedov in drugih župljanov, ki so prijazno odstopili svoja dvorišča za ta dogodek.

Tags:
Martin Golob
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.