Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Moderna babi: Ljubezen, ki jo gojimo z vnuki, je neprecenljiva

Moderna babi Mojca Cimerman

Fotografija je last Mojce Cimerman

Urška Kolenc - objavljeno 13/10/22

Ženska ženski – Moderna babi Mojca Cimerman

Naša današnja sogovornica se opiše kot “sodobna ženska srednjih let, v prvi vrsti mama, babica, partnerka in učiteljica”. Mojca Cimerman je ustvarjalka profila Moderna babi, kjer združuje ženske starejše populacije, hkrati pa k prebiranju njihovih nasvetov in oplemenitenju svojega življenja vabi tudi mlajše dame.

Obožuje naravo, živali in ljudi, ki so ji dragi. Zelo rada je urejena, pa vendar preprosta, rada se smeji, kot pravi, velikokrat tudi na svoj račun, blizu so ji potovanja, raziskovanje in spoznavanje novih ljudi. V prostem času zelo rada bere, brska po spletu, kolesari, se sprehaja in druži s prijatelji in svojimi najdražjimi.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Ker se večinoma zbujam brez budilke, so moji idealni začetki dneva zelo pogosti. Ko pa pogledam še skozi okno v sončno jutro in sedem za mizo ob skodelici kave v jutranji tišini, je moj dan popoln. 😊

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Znova je nov dan in živa sem, pa vendar sem videti nekoliko starejša. 😊 Tu in tam se mi je pojavila kakšna guba, ampak sem srečna, da sem zdrava, da zmorem skrbeti zase. 😊

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …
… sem že kot majhna deklica veliko časa presedela pred ogledalom, si urejala frizuro, obuvala mamine čevlje z visoko peto in se rada lepo oblačila. Vse te značilnosti sem nato prenašala na svojo hčerko Anjo, ki je bila skozi otroštvo popolnoma podobna meni. Ker se mi zdaj včasih dozdeva, da nimam ideje, kako kombinirati obstoječe ali nove kose oblačil, pogosto pokličem Anjo in jo vprašam za nasvet.

Zmeraj želim biti urejena, tako doma, kot v službi, na poti v mesto, na obisk ali samo k prijateljici na klepet. Biti urejena zame pomeni moč, voljo in ljubezen do sebe. Prav tako pa se v svoji koži počutim odlično in samozavestno.

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Jo povezuje posebna čustvena vez z otrokom, ki se je ne da primerjati z nobenim drugim čustvom. Gre za brezpogojno ljubezen. Mama nudi otroku varno zavetje in omogoča njegov razvoj in zadovolji njegove druge čustveno-razvojne potrebe. Občutek, da te nekdo potrebuje, da mu v tistem trenutku pomeniš vse, da si mu v oporo, je nekaj najlepšega in čarobnega, kar lahko doživi le mama.

Moderna babi Mojca Cimerman

5. Na pikniku, ki ste ga organizirali, ste imeli priložnost poklepetati z babicami z različnih koncev Slovenije. S kakšnimi stiskami glede odnosov v družini se soočajo današnje babice?
Na pikniku modernih babic, ki sem ga organizirala že drugič, smo se z babicami pogovarjale samo o lepih stvareh. Ni bilo prisotnih slabih misli, žalovanj ali jeze. Bila je prisotna samo ljubezen. Vse skrbi ali žalost, ki so jo morda babice nosile s seboj, so ta dan pozabile. In prav je tako.

Veliko pa dobivam sporočil in osebnih izpovedi ob “izgubah” svojih bližnjih, najsi bo to partner, otroci ali celo vnuki. Veliko je prisotne bolečine, s katero morajo babice živeti. Spominjam se pogovora babice, ki je z vso žalostjo pripovedovala, kako ji je lasten otrok preprečil stik z vnukom in ga je nato na skrivaj hodila opazovat za ograjo vrtca. Nihče je ni opazil, potolažena je bila le njena duša.

Vnuki so sled, ki jo puščamo za sabo prek naših otrok, zato je naša povezanost z njimi nekaj posebnega. Veliko več jim odpuščamo in dopuščamo, hkrati pa si vzamemo dovolj časa za njihova raziskovanja in vprašanja. Vnuki, ki pa teh stikov s starimi starši nimajo, so prikrajšani za medgeneracijska doživetja. Ta niso obremenjena s preveč pravili in obveznostmi, ampak zgolj za preživljanje prostega časa.

6. Kaj želite posredovati svojim vnukom?
Vnukom želim dati spoznanje, da so in bodo pri meni vedno dobrodošli in varni.

Vedno bodo del nas, saj v sebi nosijo gensko sporočilo več generacij, zaradi česar smo močno povezani. Ohranjati pristen stik z vnuki pomeni, da ohranjamo v sebi mladost, razvijamo in nadgrajujemo nov pogled na svet, ki ga oblikujejo odraščajoči vnuki. Zato je zelo pomembno, da ohranjamo pristen in iskren odnos. Vnuki se z nami naučijo, kako pomembna je medgeneracijska pomoč in podpora, ki si jo lahko nudimo drug drugemu. Zadovoljstvo, ki pa ga lahko vnuki doživijo v stikih s starimi starši, je lahko neizmerno, saj jih obogati z izkušnjo, ki jo vrstniški stiki ne omogočajo. Ljubezen starih staršev do vnukov je zagotovo posebna v svoji nesebičnosti.

7. Kakšen je vaš nasvet starim staršem, ki morda nimajo oziroma ne morejo imeti veliko stikov z vnuki – kako naj bodo prisotni v njihovem življenju?
Hvala Bogu živimo v obdobju digitalne tehnologije, s katero so povezani že majhni otroci. Ti so pogosto učitelji starim staršem ali celo staršem pri raziskovanju novih vsebin. Velikokrat slišim zgodbe babic, kako so kilometre oddaljeni od svojih vnukov in zaradi prevelike razdalje ne morejo stopiti v fizični kontakt z njimi. V tem primeru izkoristijo družbena omrežja ali telefon. V kolikor te možnosti nimajo, svetujem, naj poskušajo svoje vnuke kljub razdalji obiskovati čim pogosteje, saj je ljubezen, ki jo gojimo z njimi, neprecenljiva.

8. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Vsekakor je moja največja preizkušnja v življenju, da sem postala mami. Skozi obdobje odraščanja moje Anje sem plula skozi brezvetrje in tudi viharje, kar me je naredilo izredno močno. Vesela sem za vsak trenutek, ki sem ga darovala svoji Anji. Naučila sem se biti dosledna, skrbna, popustljiva v določenih situacijah in nadvse ljubeča. Danes sem ponosna in hvaležna sebi, da mi je uspelo vzgojiti svojo hčer v prav takšno mamico ter skrbno in iskreno partnerko, kot sem bila sama.

9. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Zgodi se, da se tudi moj dan ne začne zmeraj najbolje. Najsi gre za utrujenost, slabost, žalost ali zgolj jezo. Takrat razmišljam ali kar sežem po telefonu in pregledujem fotografije ter videoposnetke svojih bližnjih – predvsem vnuka – in v meni se prebudi ljubezen, zadovoljstvo in sreča, da imam ob sebi ljudi, ki se imamo neizmerno radi. Prav tako me osreči spoznanje, da imamo to srečo, da smo zdravi.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Sem kljub vsem obveznostim, ki jih imam v svojem življenju, sposobna biti popolna mama, hčerka, babica, sestra in partnerka. Zmeraj si vzamem čas za negovanje sebe, za ljubezen, svobodo, dovolim si sanjati z odprtimi očmi, upati in živeti s svojimi notranjimi občutki. Biti ženska je res nekaj najlepšega, kar nam je dala mati narava. Srečna sem v svojem ženstvenem telesu.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.