Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakšen smisel ima poroka, če pa že več let živiva skupaj?

WEDDING

SHUTTERSTOCK

María Álvarez de las Asturias - objavljeno 15/10/22

Ko zvezo s cerkveno poroko izročimo v Božje roke, to pomeni, da Boga prosimo za milost in pomoč

Kakšen smisel ima cerkvena poroka, če par že več let živi skupaj? Razlogov je več. Lahko se zgodi, da ljubezen, ki se je začela z začetno privlačnostjo in zaljubljenostjo, preraste te stopnje in se prelevi v zrelo ljubezen. To je opazno, ko:

  • zaljubljenca ne kažeta več le najbolj privlačnih vidikov drug drugega;
  • se vzpostavi odnos zaupanja;
  • sta sposobna drug drugemu pokazati svojo krhkost, težave, pomanjkljivosti …

Ko se to zgodi, pomeni, da v resnici poznata drug drugega. To je bistvenega pomena za ljubezen, ker če osebe ne poznam, sem lahko zaljubljen zgolj v osebo, ki ne obstaja.

Ko presežeta stopnjo zaljubljenosti, je čas, da se odločita, kakšno zvezo želita soustvarjati.

“Za vedno”

Na tej poti ljubezni je še en korak, zaznamovan z “za vedno”: zrela ljubezen lahko postane dokončna, zakonska ljubezen.

Ta “za vedno” je del same pristne ljubezni, ki danes ni vključen ali zaščiten v civilni zakonodaji. Zdi se, da resnico, da pristna ljubezen med moškim in žensko zahteva popolno predanost do smrti, zagovarja le še Katoliška cerkev.

Zato ni presenetljivo, da se cerkvenemu nauku začenjajo približevati pari, ki se ljubijo in želijo to ljubezen še dokončno izraziti in ki v naukih Cerkve odkrijejo navodila za pot, kako živeti to ljubezen.

Spoznanje lastnih šibkosti je še en razlog, ki vodi ljudi k obračanju k Bogu, saj lahko le On zagotovi, da ljubezenska zveza doseže svojo polnost. Zaupanje zveze v Božje roke s cerkveno poroko pomeni, da ga prosimo za milost in pomoč zanjo.

“Zakrament zakona ustvari med zakoncema trajno in izključno vez. Bog sam zapečati privolitev zakoncev. Zato sklenjeni in izvršeni zakon med krščenima ne more biti nikoli razvezan. Poleg tega ta zakrament podeli zakoncema potrebno milost, s katero si v zakonskem življenju in pri odgovornem sprejemanju in vzgoji otrok med seboj pomagata k svetosti.”(Katekizem katoliške Cerkve, 1638‒1642)

Cerkvena poroka nam daje najboljši izraz življenja zakonske ljubezni. V njej lahko računamo na pomoč ljubeče Božje navzočnosti.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.