Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Mislite, da ste premlade za meno? Nekateri simptomi se začnejo že zgodaj

tired 50s woman

STUDIO GRAND WEB | Shutterstocks

Tina Martinec Selan - objavljeno 17/10/22

Ženska tema, ki naj ne bo tabu

Nekoč je menopavza skupaj z vsemi spremljevalnimi simptomi veljala za tabu temo. O tem se niso pogovarjale niti ženske med seboj, kaj šele širše. Prav je, da se o teh velikih spremembah, ki se dogajajo v ženskem telesu, govori in da ženske nimamo občutka, da smo v tem same.

Perimenopavza ≠ menopavza

Za kaj pravzaprav gre? Najprej je treba poudariti, da v pogovornem jeziku nekoliko napačno poimenujemo dogajanje telesnih sprememb, ki v ženski vodijo do prenehanja menstruacije in konca rodne dobe.

Menopavza oz. da je ženska v menopavzi ali meni pomeni, da so intenzivne spremembe končane, da menstruacije ni več in se hormonsko stanje znova umiri. Dogajanje pred tem pa se imenuje perimenopavza.

V perimenopavzi ženska doživlja številne bolj ali manj neprijetne telesne in duševne spremembe, ki lahko pomembno vplivajo na njeno zdravje in počutje. Gre za upad ravni estrogena, ta hormon pa vpliva na celo vrsto procesov v telesu.

Pomembno se je zavedati, da perimenopavza ni kratek in ostro časovno omejen dogodek, pač pa dlje časa trajajoče obdobje – ginekologi pravijo, da lahko traja tudi desetletje. Vsi simptomi ne nastopijo hkrati, niti niso vsi pri vseh ženskah enako izraženi.

Telesni simptomi perimenopavze

Običajno se ta proces začne dogajati nekje med 40. in 50. letom starosti, lahko pa tudi prej. Ženske, ki so imele operativno odstranitev jajčnikov, izkusijo nenadno in prezgodnjo perimenopavzo, ki se začne takoj po posegu.

Med najbolj značilne simptome spada krajšanje menstrualnega cikla, ki sčasoma postaja vedno bolj nereden. Ženske dobijo bolj suho kožo na telesu in obrazu, lasje postajajo krhki in bolj izpadajo.

Marsikatero žensko preseneti tudi tanjšanje ali izpadanje obrvi in trepalnic. Pojavijo se lahko povišan tlak, neredno bitje srca, slabša telesna forma, glavoboli ali migrene. Zato je toliko bolj pomembno, da tudi v tem času ohranimo ali celo ojačamo telesno aktivnost.

Kot postaja vedno bolj suha naša koža, se to dogaja tudi s sluznicami. Ne samo suhost nožnice, ženske opažajo zelo suhe in občutljive oči, kar se dodatno poslabša ob dolgotrajnem delu z računalnikom, ob suhem zraku v prostoru ali ob vetru zunaj.

K zelo neprijetnim simptomom spada tudi t. i. “brain fog” ali nejasne misli, poslabšan spomin, pomanjkanje osredotočenosti na točno določeno opravilo ali celo nezmožnost koncentracije.

Duševni simptomi

Številne ženske v času perimenopavze doživljajo tudi duševne simptome, kot so čustvena nihanja, spremembe razpoloženja, anksioznost, žalost, zaskrbljenost, depresija, brezup. V primeru vseh telesnih in duševnih simptomov se pogumno obrnimo na svojega zdravnika in/ali ginekologa, ki nas lahko napoti na dodatne preiskave ali nam predpiše zdravljenje, ki nam bo močno olajšalo to naporno obdobje.

Prav je, da svoje telo dobro poznamo in da mu znamo prisluhniti. Staranje in telesne spremembe so del nas, zato si nima smisla zatiskati oči pred njimi. Če smo razumevajoči do naših otrok in njihove pubertete, bodimo taki tudi do nas samih, ko pridemo v srednja leta in gremo tudi mi znova skozi proces spreminjanja, ki je hormonsko pogojen in ni vedno prijeten.

Ženske imamo nalogo, da to temo popolnoma detabuiziramo, da se o svojem počutju med seboj pogovarjamo ter smo druga drugi v oporo, saj se lahko med seboj dobro razumemo in začutimo. Prav pa je, da se o tem dogajanju pogovorimo tudi s svojimi možmi, da nas bodo lažje razumeli in da bodo vedeli, kaj se z nami dogaja.

K sreči se tudi v medijih in na socialnih omrežjih o tem vedno več govori. Nekatere znane zvezdnice, npr. Naomi Watts, Drew Barrymore, odkrito govorijo o svojem počutju v perimenopavzi in s tem pomembno prispevajo k osveščanju in boljšemu sprejemanju tega dogajanja med nami.

View this post on Instagram

A post shared by Naomi Watts (@naomiwatts)

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.