Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 28. marca |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vplivneži na Tiktoku, ki odpirajo vrata vprašanjem o Bogu

FACEBOOK-TIKTOK-INSTAGRAM-068_AA_11022021_271486.jpg

Anadolu Agency via AFP

Patricija Gril - objavljeno 18/10/22

Tudi Tiktok je lahko kraj evangelizacije

Tiktok z več kot milijardo uporabnikov med mladimi postaja eno najbolj priljubljenih družbenih omrežij. Kar 62 odstotkov uporabnikov je mlajših od 30 let, zato ni čudno, da se tako kot na drugih kanalih tudi tu pojavljajo kakovostni krščanski profili, ki se trudijo mladim približati vero in Boga. Na Tiktoku pač na zelo sproščeno … in seveda na kratko. Med najbolj zanimivimi so tudi profili duhovnikov.

Life Starts Here (lifestartshere_fire)

Po skoraj 733.000 sledilcih sodeč je verjetno najslavnejši duhovnik na Tiktoku Frankie Cicero iz Arizone. Objavlja “20-sekundne pobožnosti”, s katerimi sledilce spodbuja, da vsaj drobec časa namenijo Jezusu – čeprav na Tiktoku. Njegova minutna premišljevanja najdemo tudi v aplikaciji Hallow. Na njegovem profilu najdemo tako šaljive kot poglobljene posnetke, neredko pa združi oboje. Denimo, posnetek o tem, zakaj verjame v Boga, začne z vrečko slastnega čipsa, ki za razliko od Boga ne zadovolji človekovih najglobljih hrepenenj.

V zadnjem času je največ ogledov zbral s posnetkom, v katerem je s sledilci podelil svojo zgodbo. Njegovim staršem so v sedmem mesecu nosečnosti napovedali, da ima otrok izjemno majhno možnost preživetja. Svetovali so jim splav, a danes je Frankie 36-letni duhovnik s čudovitim življenjem, pravi. Sporoča, naj nihče ne reče, da Bog česa ne zmore.

Fr James A (fr_james_a)

Še en klerik, ki je na Tiktoku močno zaslovel, je mladi nigerijski duhovnik James Anyaegbu, ki zadnja leta kot misijonar deluje na Škotskem. Sledi mu že več kot 713.000 uporabnikov Tiktoka. V času karantene se je z Youtuba, kjer je bil aktiven prej, podal iskat mlade na Tiktok. Na platformi je opazoval njihovo dejavnost in ugotovil, da iščejo odgovore na mnoga vprašanja. Želel je odgovoriti vsaj na nekatera in predvsem spomniti mlade, da jih ima Bog rad.

Tako je začel tudi sam objavljati posnetke, ki so zelo dobro sprejeti, saj, kot pravi, ljudje v resnici želijo izvedeti več o Bogu. Veliko ljudi je izkoristilo duhovnikovo prisotnost na Tiktoku. Prejema veliko vprašanj, za kar je hvaležen, saj mnogi v živo nikoli ne bi pristopili do duhovnika in mu zastavili vprašanja. Na profilu pa najdemo tudi sporočila upanja in mnoge zabavne, sploh glasbeno obarvane videe, kjer izžareva veselje, tako zelo značilno za Nigerijce … in prave kristjane.

Catholic Jacks (catholic.jacks)

Jack je ime maskote Univerze v Severni Arizoni. Da bi tamkajšnji kaplan Matt Lowry med epidemijo ostal povezan s študenti, si je za šalo ustvaril Tiktok profil, ki vključuje ime maskote. Takrat si nikakor ni predstavljal, da bo do danes dosegel blizu 183.000 sledilcev.

Zaslovel je kot “plešoči Tiktok duhovnik”, saj je v prvih videih navdušil s plesnimi koraki. Kmalu zatem je odrinil na globoko. V zadnjem času ob nedeljah in praznikih objavlja minutne pridige in občasno odgovarja na vprašanja v povezavi z vero, nikakor pa ni pozabil na sproščeno naravo Tiktoka – med objavami še vedno najdemo tudi hudomušne posnetke, na katerih poskuša na zabaven način prikazati odnos z Bogom. In še vedno kdaj zapleše! Študentje na univerzi zdaj bolj sproščeno pristopijo k njemu, opaža. Pravi, da ga ni sram, če v videih kdaj izpade butast – za Gospoda se splača!

Ariel Fitz (ariel.fitz)

Za konec še profil nekoliko drugačne narave. Gre za krščanski, a ne katoliški profil, katerega ustvarjalki že dolgo ne zmanjka idej za ustvarjanje izvirnih vsebin. Z okoli 2,6 milijona sledilci deli zabavne posnetke, v katerih večinoma na smešen način uprizarja situacije iz vsakdanjega življenja kristjana – pa naj bodo to prigode pri molitvi ali branju Svetega pisma, naše (ne)zaupanje Bogu ali težko delo angela varuha.

Verjetno so med vsemi najbolj zabavni filmčki, v katerih Ariel aktualizira svetopisemske zgodbe. V enem njenih najbolj priljubljenih videov, ki je dosegel več kot šest milijonov ogledov, na primer spremljamo aktualiziran pogovor med Abrahamom in Izakom, potem ko je oče (skoraj) žrtvoval sina Bogu. Verjetno ni treba poudarjati, da je vzdušje precej napeto.

@ariel.fitz

I’m back from my mini vacation 😂 Comment “🐑” if you know this story!! #christian#christiantiktok#comedy#todayilearned

♬ original sound – Ariel Fitz

Da se na Tiktoku sem in tja, med kopico neumnosti, najdejo tudi spodbudne vsebine, še ne pomeni, da lahko otroke po mili volji prepustite tej aplikaciji. Dovolj vam verjetno pove že informacija, da podjetju grozi tožba, ker ni primerno varovalo podatkov svojih mladoletnih uporabnikov.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.

Tags:
družbena omrežjavera
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.