Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako nauke sv. Frančiška Asiškega prenesti v vsakdanje življenje

SAINT FRANCIS OF ASSISI

Cigoli | Wikipedia PD

Cerith Gardiner - objavljeno 19/10/22

Zgledujte se po priljubljenem italijanskem menihu, ki že stoletja navdihuje ljudi, da se približajo Bogu

Priljubljeni svetnik Frančišek Asiški, ki je umrl v 13. stoletju, je še vedno izjemno češčen, saj so njegovi nauki danes enako pomembni kot pred mnogimi stoletji. Sv. Frančišek uteleša vse vrline naše vere in nas navdihuje, da sledimo njegovemu zgledu.

Pomislite na drobne žrtve

Frančišek se je odpovedal svojemu bogastvu, da bi sledil Božji poti. Ob sprejemanju revščine se je Bogu še bolj približal in je lahko svobodno opazoval, kako Stvarnik deluje. Čeprav se stvarno gledano ne boste odpovedali svojemu domu in družini, da bi razvili globlji odnos z Bogom, pa obstajajo številni drugi načini, kako lahko to dosežete.

Lahko si vzamete odmor od zaslonov ali pa se odločite, da se boste ob določenih dnevih postili od najljubše hrane. Lahko se odpoveste dodatnim priboljškom in ta denar namenite tistim, ki ga resnično potrebujejo.

Če imate več denarja, kot ga potrebujete, ga darujte za vreden namen. Drobne žrtve, ki jih darujemo Bogu, nam lahko pomagajo, da se Mu še bolj približamo.

Živite evangelij

Frančišek je v svoji oporoki razkril: “Ko mi je Gospod podaril nekaj bratov, mi nihče ni pokazal, kaj naj storim; toda Najvišji mi je razodel, da moram živeti v skladu z Evangelijem.”

Če živite v ljubezni, živite Evangelij. Vemo, da ni vedno lahko ljubiti določenih ljudi v svojem življenju, toda če si vzamete čas, da jih bolje spoznate, njihove prednosti, pa tudi slabosti, jih boste sčasoma vedno bolj razumeli in rasli v ljubezni do njih.

Odpuščajte

Sveti Frančišek je bil človek ljubezni. Vse nas je prosil, naj odpuščamo in z nenehnim odpuščanjem vodimo grešnike bližje k Bogu.

Medtem ko lahko svetnika počastite tako, da greste k spovedi in prosite odpuščanja za lastne grehe, lahko tudi tistim, ki so grešili zoper vas, podarite še eno priložnost in jim odpustite. Odpuščanje ni vedno preprosto; lahko traja tudi več let. Toda če prosite Boga, naj vam podeli milost odpuščanja, je to korak v pravo smer.

Iščite mir

Sveti Frančišek je bil človek miru in je rad govoril o njegovem pomenu, toda s tem ni govoril o svetovnem miru, za katerega si že leta prizadevajo številni voditelji. Njegov pozdrav vsakomur je bil “Mir in dobro”, molitev, ki jo je navdihnil, pa govori o tem, da postanemo orodje Božjega miru. S svojimi dejanji, odzivi in hvaležnostjo si lahko prizadevate biti odposlanci miru.

Zato si vzemite čas in postanite orodje Božjega miru z molitvijo, predanostjo in služenjem svojim družinam ter drugim v svoji skupnosti.

Varujte Božje stvarstvo

Sveti Frančišek je slovel po svoji ljubezni do vseh živali, malih in velikih. Skrbel je za vsa Božja bitja in jih negoval, nas pa spodbuja, naj storimo enako. Ne gre za to, da bi si priskrbeli hišnega ljubljenčka, ampak bolj za to, da znamo ceniti vse, kar je Bog ustvaril.

Svoje otroke lahko spodbudite, da bodo plemeniti skrbniki Božjega stvarstva. Ranljivim živalim lahko pomagate zagotavljati hrano in vodo ali pa na drevo namestite majhno ptičjo hišico. Lahko se tudi potrudite in skrbite za svoje okolje, da bodo imela vsa Božja bitja, ki jih slavi čudovita Frančiškova pesem, lep življenjski prostor.

Iščite veselje

“Hudič je najbolj srečen, kadar lahko Božjemu služabniku iztrga pravo veselje duha,” je zapisal sveti Frančišek. Zato držimo hudiča na razdalji tako, da iščimo veselje, ki ga prinašata hvala in služenje Bogu.

To lahko storimo na številne načine. Lahko si vzamete čas in premislite o radostih, ki jih prinaša dejavno versko življenje. Lahko ga delite s svojo družino in/ali prijatelji. Premislite lahko tudi o drugih načinih, kako živeti vero v svojem vsakdanjem življenju, tako da najdete čas za molitev, ali pa počastite Boga s svojim delom ali dobrim starševstvom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.