Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Ob rojstvu je tehtala toliko kot pol zavoja sladkorja. “Ona je naš čudež!”

urodziła się jako wcześniak trzy miesiące przed terminem

Kristina Bessolova | Shutterstock

Zdjęcie ilustracyjne

Anna Gębalska-Berekets - objavljeno 19/10/22

Darcey Clegg iz Velike Britanije se je rodila tri mesece prezgodaj. Tehtala je le pol kilograma in zdravniki so se borili za njeno življenje

Danes je Darcey stara šest let, ima svetle lase in velike modre oči, s katerimi radovedno zre v svet okoli sebe. Hodi v šolo, se igra z vrstniki in z vsakim gibom dokazuje, da se čudeži dogajajo. Vendar so bili njeni prvi dnevi življenja povsem drugačni.

Dekletce se je rodilo veliko prezgodaj

Gill Clegg in Mark Moscrop sta imela tri otroke: 30-letnega Karla, 20-letno Olivio in 18-letnega Jacka, ko sta izvedela, da pričakujeta še enega otroka. “To je bil šok za naju, vendar je bilo prisrčno,” pravita.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10159374490142438&set=a.429051932437&type=3

Nosečnost je potekala prav lepo po šolsko, vse do 28. tedna nosečnosti, ko se je spremenilo vse. Med ultrazvočnim pregledom so zdravniki ugotovili, da se posteljica ne razvija pravilno in da otrok ne dobiva dovolj krvi. “Bilo je grozljivo. Nisem imela veliko upanja, da ji bo sploh uspelo priti na svet,” se spominja Gill.

Zdravniki so naredili vse, da bi otroka ohranili pri življenju. Odločili so se za urgentni carski rez. “Bala sem se najhujšega, a na srečo sem zaslišala otrokov jok,” se spominja Gill. Deklica se je rodila 12. septembra 2016, tri mesece pred predvidenim rokom, težka toliko kot pol zavoja sladkorja, se spominjajo starši. 

Darcey so takoj internirali na oddelku za intenzivno nego novorojenčkov, kjer je preživela prva dva meseca svojega življenja.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10155691902527438&set=a.429051932437&type=3

Boj za življenje

Možnosti, da bi deklica preživela, so bile majhne, in boj za njeno življenje je za zdravnike predstavljal velik izziv. “Darcey je neverjetna. Bila je tako majhna. Nisem vedela, ali bo preživela,” se spominja Gill.

Dnevi v bolnišnici so se spremenili v tedne. Deklico so priklopili na aparate za vzdrževanje življenja in s pomočjo rednih transfuzij krvi so se lahko razvili njeni notranji organi. Po 64 dneh v bolnišnici, ravno v času silvestrovega, je bila Darcey dovolj močna, da je lahko odšla domov. “Tedaj je bila naše najlepše darilo,” pravi njena mama.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10154553966557438&set=a.10151142981782438&type=3

“Ona je naš čudež!”

Od takrat je minilo nekaj let in Darcey se kljub začetnim težavam pravilno razvija. Kot priznava Gill, je deklica pozno začela hoditi, vendar je brez težav končala vrtec in vstopila v prvi razred. Gill priznava, da ne bo nikoli pozabila boja za hčerkino življenje, občutka negotovosti, ali bo lahko preživela še en dan.

Pravi, da je zelo ponosna na svojo hčerko, ki ji vsak dan dokazuje, da se čudeži dogajajo. “Še vedno se spomnim, kako sem strmela v njeno majhno telo, ko je ležala v inkubatorju. Ona je naš čudež,” dodaja mama.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10159374475737438&set=a.429051932437&type=3

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
rojstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.