Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Gledanje zgodovinskih dram mladim prinaša nekaj nezanemarljivih koristi

The-Empress-2022-Cropped-cover-picture-Netflix

© Netflix

Cerith Gardiner - objavljeno 03/11/22

Zgodovinske drame so dosti več kot zgolj osupljiva kostumografija!

Ena zadnjih uspešnic na Netflixu je The Empress (Die Kaiserin ali Cesarica), nemška zgodovinska drama, ki pripoveduje zgodbo o uporni Elizabeti Bavarski in privlačnem avstrijskem cesarju Francu Jožefu.

Podobno kot druge nedavne drame iz tega obdobja, kot je recimo The Crown (Krona), se je tudi ta serija izkazala za priljubljeno tako med mladimi kot starimi. In čeprav je v tovrstnih dramah pogosto nekaj žgečkljivih prizorov (ki jih morate preveriti, preden jih dovolite gledati svojemu najstniku), lahko v teh serijah uživamo in imamo od njih veliko koristi. Naj jih naštejemo le nekaj.

Spoznajte zgodovino

Te drame nam omogočajo vpogled v preteklost; nekatere so precej stvarne in zveste resničnim zgodovinskim dogodkom. S tovrstnimi oddajami se lahko gledalci naučijo nekaj več o zgodovini in celo razvijejo strast do določenega obdobja, z željo, da bi se poglobili v kakšno zgodovinsko knjigo in odkrili še več.

Če vi ali vaši najstniki gledate dramo iz tega obdobja, je pravzaprav zabavno poiskati resnične like in dogodke ter ugotoviti, kako natančno so jih v oddaji upodobili.

Pomen bontona

Ob gledanju zgodovinskih dram vedno izstopajo stara dobra olika in vrednote preteklih dni. Razveseljivo je opazovati spoštovanje med družinskimi člani in celo nežne obrede dvorjenja, ki so tako daleč od današnjih ustaljenih navad.

Seveda se ne želimo vrniti k prepričanju, da “otroke lahko vidimo, ne smemo pa jih slišati”, kar je običaj v seriji Downton Abbey, kjer varuške otroke v nedeljskih oblačilih pripeljejo na kratek dnevni obisk k staršem. Lepo pa je videti, kako so bili ljudje nekdaj olikani in spoštljivi, in premišljevati, kako bi lahko nekaj od tega prenesli v današnji čas.

Kostumografija!

Strinjati se moramo, da so kostumi v večini teh serij izvrstni. Omogočajo nam, da sanjamo o času, ko so se ljudje oblačili tako, da so naredili vtis, ter ko so tako podrobno in skrbno izbirali svojo garderobo.

To nas opominja, da je lepota oblačenja pomembna, in da to, kako okrasimo svoja telesa, govori o našem dostojanstvu – tako telesa kot duše. Mlade lahko opomni, kako nam ni treba pokazati veliko kože, da bi bili privlačni.

Privlačnost lepega jezika

Ne glede na to, ali gledate film Cesarica v nemškem izvirniku ali v angleški sinhronizaciji, ali pa poslušate kraljevske zvoke Elizabete II. v seriji Krona, boste v pogovoru slišali prefinjen jezik, ki ga govorijo pravilno in z upoštevanjem sogovornika.

Gotovo ne boste prevzeli plemiških tonov junakinj ali privlačnih princev na televizijskem zaslonu, spomnili pa vas bodo, kako elegantno je, če uporabljate lep jezik.

Hvaležnost za današnji dan

Zgodovinske drame vabijo k pobegu v preteklost. Za romantike med nami so te serije priložnost za sanjarjenje, da nas morda za vogalom čaka kakšen čeden Franc Jožef (ali očarljiva Elizabeta).

Obenem nas spomnijo, kako težko je bilo življenje v tistih časih, ko je bilo na voljo bolj malo udobja. Ob pogledu na razkošne obroke, ki so jih pripravljale ekipe kuharskega osebja, se nam bo morda zganil apetit, obenem pa bomo zaradi njih tudi hvaležni za raznolikost hrane, ki jo imamo danes, in za trenutke, ko smo utrujeni in bi se radi le zleknili na domači kavč s skledo kosmičev!

Družbeni napredek

Seveda ne smemo pozabiti na napredek, ki ga uživamo danes. Te drame lahko gledamo malce razočarani, ko opazujemo nižje sloje in nesprejemljiv odnos do žensk. Čeprav diskriminacija in neenakost obstajata še danes, pa je bil dosežen velik napredek, kar nas navdihuje, da si še naprej prizadevamo za dostojanstvo vseh ljudi.

The-Empress-2022-Cover

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
zgodovina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.