Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Kako izbrati pravi puder?

Woman doing makeup

New Africa | Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 09/11/22

Razčistimo nekaj osnov v zvezi s pudri, da bo izbira lažja in res prava

Številne ženske so v zadregi, ko pridejo v drogerijo, da bi zase izbrale puder. Izbira je velika, izdelki pa tako številni, da se zlahka zmedemo in iz trgovine raje pobegnemo, preden izberemo nekaj napačnega. Razčistimo nekaj osnov v zvezi s pudri, da bo izbira lažja in res prava.

Bom napudrana videti kot lutka?

Pravilnejši izraz od besede “puder” je pravzaprav tekoča podlaga, a v pogovornem jeziku ponavadi uporabljamo izraz puder.

V nasprotju s prepričanjem številnih žensk ne gre nujno za popolno “kamuflažo” kože na obrazu, pač pa so sodobne tekoče podlage narejene tako, da vsebujejo poleg pigmentov (ti imajo nalogo poenotenja polti) tudi številne negovalne sestavine, ki koži koristijo. Učinek na koži ni prav nič maskast, občutek pa povsem naraven.

Tako poleg klasičnih tekočih pudrov, ki pogosto vsebujejo tudi sestavine za nego suhe, dehidrirane ali mastne kože, poznamo tudi obarvane kreme. Gre za hibrid med pudrom in kremo ali serumom.

Lahko si predstavljamo, da so sestavljene tako, kot da bi zmešali kapljico kreme s kapljico pudra, rezultat pa je manj prekriven, a zelo naraven in negovalen. Ti izdelki se lahko imenujejo obarvana krema, BB (beauty balm) ali CC (colour correct), vsem pa je skupno, da kožo negujejo in polepšajo.

Lahko uporabimo tudi puder v kamnu, ki ga nanesemo z velikim čopičem. Z njim utrdimo ali matiramo obraz, da se ne sveti preveč. Ni pa puder v kamnu alternativa tekoči podlagi, ker z njim nikoli ne moremo doseči enakega efekta, poleg tega pa lahko suho kožo naredi še bolj suho ali podobno papirju.

A drop of tonal basis or bb cream on the hand

Zakaj bi sploh potrebovala puder?

Tudi če imate zelo lepo polt brez nepravilnosti, vam kanček tekoče podlage osveži videz, saj z njo prekrijemo tisto, kar vsak obraz naredi bolj utrujen: podočnjake, kakšen pigmentni madež, popokane kapilare ali zgolj neenakomerno obarvanost obraza.

Skoraj vse ženske imamo kožo na nosu in ob nosu bolj rdečkasto od kože na licih, področje pod očmi in okrog njih je temnejše, če pa trpimo za popokanimi kapilarami na licih, so rdečkasta tudi ta. Kapljica pudra, BB- ali CC-kreme izenači vse te odtenke, zaradi česar smo videti bolj zdravo, mladostno in spočito.

Sodobni pudri so hibrid med ličili in nego kože

Če izberemo pravi izdelek za svojo kožo, bomo s tem pravzaprav koži naredile uslugo, saj jo bomo zaščitile pred vplivi okolja, npr. prahom in umazanijo iz zraka.

Zelo pomembno je tudi, če ne uporabljamo nobenega izdelka za zaščito obraza pred sončnim sevanjem, da ima naš puder tudi SPF (sun protecting factor), običajno je dovolj zaščitni faktor 25 ali 30, za bolj rigorozno zaščito pa obstajajo tudi obarvane kreme in pudri s faktorjem 50.

Tekočo podlago katerekoli vrste nanesemo zjutraj na obraz, ki smo ga predhodno očistile in nanj nanesle dnevno kremo (suha koža), serum (normalna koža) ali tonik (mastna koža). Verjetno ni treba posebej poudarjati, da si moramo zvečer vsa ličila odstraniti z obraza, kar lahko naredimo z oljem, čistilnim mlekom ali micelarno vodico.

Kako izbrati pravi izdelek?

Najprej moramo poznati svoj tip kože. Je suha, mastna ali nič od naštetega? Na podlagi tega izberemo izdelek, ki je namenjen našemu tipu kože. Suha koža potrebuje bolj hranljiv in kremast puder, mastna pa takega, ki je ne bo dodatno obtežil.

Odločiti se moramo tudi, koliko prekrivanja nepravilnosti želimo. Če manj, potem izberemo obarvano kremo (BB ali CC), če pa več, pa bolj prekriven tekoči puder.

Izbira odtenka naj poteka na dnevni svetlobi, in sicer tako, da si kapljico pudra nanesemo na področje čeljustne kosti in spodnjega dela lica. Pravi odtenek pudra se mora popolnoma ujemati z našo kožo, ne sme biti presvetel (tvegamo nezdrav, bledičen videz) niti pretemen (pretemen puder, ki je v ostrem nasprotju z barvo vratu, se opazi že na daleč).

Včasih ženske mislijo, da mora biti puder temnejši od kože, da bodo zato videti bolj zdravo. Napaka! Dodatno barvo obrazu raje podarimo z malce rdečila za lica ali bronzerja, ki ga nanesemo na lička, nos in čelo.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.