Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Izognite se prepirom, ki škodijo vašemu zakonu

Discusión pareja

ShotPrime Studio - Shutterstock

Mercedes Honrubia García de la Noceda - objavljeno 15/11/22

Poroka je iskanje in razumevanje drugega. Toda kako se izogniti razpravam, ki prizadenejo in na koncu spodkopljejo ljubezen?

Številni prepiri, ki nastanejo v zakonih, so posledica nerazumevanja druge osebe. Če recimo žena svojemu možu pove o stvari, ki jo muči, vendar mu ne pojasni, da je to zgolj izpoved, se lahko mož čuti pod pritiskom in se odzove na način, ki lahko povzroči napetost v paru.

Ta napetost lahko vodi v prepir, očitke, povišan ton in besede, ki jih v resnici niste želeli izreči. In vse le za to, ker je žena povedala nekaj, kar jo je mučilo, vendar ne na pravi način. Poroka je vedeti, kako gledati drugega celostno, prek tega, kaj in kako druga oseba govori.

Spoštovanje

Celosten pogled na zakon nam pomaga spremeniti svoj pogled na drugega, odkriti, kaj je v njegovem srcu, to sprejeti in poskusiti razumeti, spoštovati in ne obsojati. Ta na videz preprosta vaja bi pomagala preprečiti številne konflikte, ki jih imajo dandanes zakonci zgolj zaradi besed, ki sprožijo kopico nesporazumov.

Vedite, da bodo težave

Dandanes se zdi, kot da so težave v zakonu najlažje rešljive z ločitvijo, toda … Bi si ob glavobolu odrezali glavo? Ne, kajne? Verjetno bi vzeli zdravilo, ki bi ublažilo bolečino in nelagodje.

Enako je v zakonskem življenju. Težava lahko sproži bolečino, trpljenje, apatijo, dolgčas, misel, da bi se zakonu preprosto odrekli. Toda če sprejmemo, da so te težave del našega sobivanja, bomo lažje našli način, kako se z njimi soočiti na bolj konstruktiven način. 

Kot pri gradnji hiše

Tako kot pri gradnji hiše so tudi v zakonu pomembni temelji – vedeti, kaj je za par res pomembno.

Trdnost zakonskih temeljev se kuje tedaj, ko prevzamemo odgovornost za zvezo in sprejmemo, da bomo v življenju naleteli tudi na manj prijetne situacije.

“Draga zaročenca, pripravljata se, da bosta skupaj rasla, zgradila to hišo, živela skupaj za vedno. Ne želita jo zgraditi na pesku občutkov, ki pridejo in gredo, ampak na skali pristne ljubezni, ljubezni, ki prihaja od Boga. Družina se rodi iz tega projekta ljubezni, ki želi rasti, kot se gradi hiša, ki je prostor naklonjenosti, pomoči, upanja, podpore. Kakor je Božja ljubezen stabilna in večna, tako tudi za ljubezen, ki gradi družino, želimo, da je stabilna in za vedno.”

(papež Frančišek v nagovoru zaročenim parom, 14. februar 2014)

Prostor za izražanje

Pridejo trenutki, ko naša druga polovica doživlja trenutke, ki jih niti sama ne zna ubesediti. V takšnih trenutkih bolj kot kadarkoli prej potrebuje našo podporo in ljubezen. Ko se bo počutila sprejeto, bo lahko izrazila, kar ima v sebi. 

Ta naloga ni lahka, saj lahko sprva naletimo na sumničavost, slabo vedenje ali celo molk. Toda zavedati se moramo, da nam vedenje druge osebe govori, da je v njej nekaj, kar mora izraziti, in da ne ve dobro, kako to storiti.

Potrpežljivost

Ko hrepenimo po tem, da bi bili ljubljeni, nočemo, da bi nas kdo prizadel, še najmanj pa naš zakonec. Zato lahko do srca pridemo le tedaj, ko se nanj naučimo gledati z naklonjenostjo. Postopoma, z ljubeznijo in potrpežljivostjo bomo tako našli pot do ranjenega srca, ki napačno razlaga naše sporočilo in se odziva z obrambo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.