Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Majhni koraki, s katerimi boste živeli dlje in bolje

happy elderly couple man woman laughing

NDAB Creativity | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 16/11/22

Nove tehnologije nam lahko prinesejo srečnejša in bolj izpolnjujoča zlata leta. Ponujamo vam nekaj predlogov, kako začeti

Znanost o dolgem življenju me navdušuje, odkar sem leta 2014 prisluhnila predavanju TED Dana Buettnerja z naslovom Kako dočakati sto let in več. V njem opisuje svetovna področja, imenovana modra območja, kjer večina ljudi vse do pozne starosti uživa zdravo življenje. Najnovejša znanost se zdaj osredinja na to, da bi dolgo življenje prenesla tudi na preostali svet.

Ustvarjalci novega programa za “vnovični zagon” vaše biološke starosti pravijo, da bi se ljudje, ki bodo dočakali devetdeset let, zahvaljujoč novim raziskavam o staranju in dolgem življenju v enem samem desetletju lahko počutili, kot da imajo štirideset let.

Knjiga in spremljajoča aplikacija se imenujeta The Great Age Reboot in sta posvečena učenju dobrih navad za ohranjanje odličnega zdravja do pozne starosti. Ne gre le za to, da bi živeli dlje, temveč za to, da bi živeli dobro in zdravo, tako da bi vaše življenje v najboljših letih trajalo veliko dlje.

Spoštovanje dostojanstva starejših

Čudovito je videti, kako vodilni znanstveniki vlagajo energijo in sredstva v izboljšanje življenja starejših ljudi. Število ostarelih hitro narašča, papež Frančišek pa vedno znova poziva k večji pozornosti do njihovega dostojanstva in potreb: razglasil je celo svetovni dan starih staršev in ostarelih.

Upajmo, da bo razvijajoča se znanost o dolgem življenju privedla do srečnejšega in bolj zadovoljnega življenja številnih ostarelih.

Toda kaj te raziskave za vas pomenijo v tem trenutku? Veliko raziskav vključuje tehnologije, ki se še razvijajo. Vsekakor pa lahko že zdaj naredite določene stvari, ki vključujejo predloge omenjenega programa.

Na podlagi raziskav o dolgem življenju vam ponujamo nekaj priporočil:

  • Namenite prednostni čas prijateljem in družini.
  • Telovadite in ostanite telesno dejavni.
  • Redno si vzemite čas za molitev in meditacijo.
  • Večkrat na teden pojejte porcijo oreščkov.
  • Nehajte kaditi in alkohol uživajte zmerno.
  • Pijte kavo ali čaj.
  • Redno zahajajte v cerkev.
  • Privoščite si dovolj spanja.

Če boste vztrajali, bodo majhni koraki, ki jih boste naredili zdaj, obrodili veliko sadov v vaših sedemdesetih, osemdesetih in devetdesetih.

Za vas ne vem, ampak sama ne potrebujem veliko spodbude, da več časa namenim spanju in ga preživim s prijatelji. Zato ta priporočila že zdaj občutno izboljšajo kakovost našega življenja in ne šele v daljni (ali ne tako daljni) prihodnosti.

Za spočito, družabno in srečno življenje zdaj in v naših zlatih letih!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
starost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.