Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 23. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako spodbujati zdravo samopodobo pri vašem najstniku

Sad teenager

Antonio Guillem | Shutterstock

Caroline Moulinet - objavljeno 19/11/22

Najstništvo je čas iskanja lastne identitete. Prijatelji postanejo pomembnejši, kot tudi občutek pripadnosti in mnenje drugih. Tukaj je nekaj idej za starše, ki želijo podpreti svojega otroka v tej fazi prehoda v odraslost

Pred skokom v odraslost so starši ključna opora mladostniku pri tem, da se ta nauči deskati v valovih samostojnosti. Starši najstnikom v tem času dajejo nasvete, ki jih mladi preizkušajo po svoje, včasih uspešno, včasih manj uspešno.

Vsak majhen korak omogoča, da mladostnik pridobiva na zaupanju vase, v svoje sposobnosti in prepričanju, da se njegovi starši veselijo njegovega odraščanja. Iz tega prepričanja se bo rodila trdna samopodoba, ki mu bo omogočila, da nadaljuje svojo pot kljub neizogibnim padcem.

Družinsko učenje

Samopodobo gradimo prek tistih, ki nas obkrožajo, z besedami, kretnjami in pozitivnimi spodbudami. Starši naj se izognejo žaljivim pripombam, ki ciljajo na najstnikov zunanji videz, namesto tega naj izpostavljajo dobre lastnosti. Prav tako naj pomagajo pri tem, da se se najstnik poveže z ljubečimi prijatelji, vrstniki, ki imajo enake interese in ki nanj ne izvajajo pritiska.

Mladostnik z dobro samopodobo se bo razvijal, ne da bi ga zatrli slabonamerni ljudje. Julie se spominja, kako jo je sin ostro popravil, ko je, potem ko je prevrnila vrč vode, vzkliknila: “Nisem dobra v tem!” Sina je bolj prizadel njen komentar kot pa luža na tleh.

Starši so prvi zgled svojim otrokom. Če se starši ne cenijo, s tem tvegajo, da bodo njihovi otroci ubrali isto pot. Samopodobo gradimo v družini, v kateri vsak v očeh drugega najde lepoto tega, kar je, prek življenjskih nesreč ali neuspehov. Popolnost ne gre dobro skupaj z dobro samopodobo.

Poimenujte najstnikove interese in talente

Elisabeth je uživala v pogovoru s sinom, ko je ta bil še najstnik. “Sinu sva dovoljevala, da je izražal svoje stališče, vendar sva tudi rada izzvala njegova stališča in ga povabila, naj pojasni svoje razmišljanje. Cilj ni bil zadušiti njegova mnenja, ampak ga naučiti verjeti vase z zavzemanjem svojih stališč in včasih tudi prilagoditi svojo začetno idejo.”

Mladostnik si lahko s prepoznavanjem svojih sposobnosti prizadeva za njihov nadaljnji razvoj. Sophie meni, da je njena hči zelo organizirana in obdarjena z dobrimi medosebnimi veščinami. Ko jo je lansko poletje spodbudila, naj postane voditeljica na mladinskem taboru, je želela svoji hčerki prikazati bogastvo njenih talentov.

Njena najstnica je s tem stopila iz cone udobja in se veliko naučila. Samopodoba bolj raste s trudom kot pa s samo izvedbo in uspehom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
starševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.