Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 načinov, kako se povezati s svojim krščencem

Baby and mom reading Bible

Dream Perfection | Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 20/11/22

Botrstvo je blagoslovljena in pomembna vloga v otrokovem življenju. Kako jo lahko čim bolje udejanjimo?

Sem botra trem čudovitim deklicam. Vsakokrat, ko so me njihovi starši prosili za botrstvo, sem bila presenečena, globoko počaščena in kar malce prevzeta ob misli na to pomembno vlogo.

Moja prva krščenka je že v porodnišnici potrebovala krst v sili, ker je takoj po rojstvu dobila potencialno življenju nevarno okužbo. Moja druga krščenka je prišla na svet veliko prej, kot je bilo pričakovano, ker je njena mamica prejela diagnozo preeklampsije. In moja tretja krščenka – iskrena hvala, Jezus – je prišla na svet razmeroma brez težav!

Vsakokrat, ko sem med krstom eno od njih držala v naročju, nisem mogla verjeti, kakšen mali čudež je njihovo življenje. Kako čudovita odgovornost je biti boter! Ko te deklice rastejo, je moja naloga, da jim pomagam na njihovi “poti v krščansko življenje” (KKC 1255).

Da bi to lahko storila, moram z njimi negovati odnos. Ker ne živim posebej blizu nobeni od svojih krščenk in ker so vse tri še razmeroma mlade, jih želim skozi leta namerno spremljati ne glede na to, kako blizu druga drugi bomo živele.

Izbrala sem nekaj načinov, kako lahko svojim krščenkam pomagam spoznavati Jezusa zdaj, ko so majhne, in nekaj možnosti, kako negovati odnos z njimi, da jim bom lahko še naprej stala ob strani, ko bodo starejše.

1preživljajte čas z njimi

Poiščite drobne načine, kako se družiti z njimi. To je lahko video klepet, pisanje pisem, zmenek ob sladoledu, kadar jih obiščete, še posebej če živite v bližini. Potrudite se, da jih obiščete, kadar je to le mogoče: premislite o možnosti, da se, ko boste kje na poti, ustavite tudi pri njih.

2Podarjajte jim dobre knjige

Podarite jim knjige, ki jim bodo pomagale privzgojiti ljubezen do Jezusa in vere. Na knjižnem trgu je veliko kakovostnih slikanic in knjig za različna starostna obdobja. Svojemu krščencu lahko podarite knjigo o njegovem nebeškem zavetniku, otroški molitvenik, vedno in povsod pa je priporočljivo Sveto pismo, bodisi “prava stvar” ali pa otroška različica z zgodbami in ilustracijami.

3Skupaj obiščite njihovo domačo cerkev

Ali pa jih peljite v cerkev, ki vam je posebej pri srcu. Med obiskom cerkve lahko skupaj molite, si ogledujete kipe, okna ali slike in se pogovarjate o tem, kar vidite. In če se s svojim krščencem ne morete srečevati prav pogosto, fotografirajte krajevno cerkev, ki jo obiskujete, mu pošljite fotografijo in mu povejte, da ste tam molili zanj.

4Skupna molitev

Če ste skupaj v živo, s svojim krščencem molite pred obroki. Ko greste mimo cerkve, naredite znamenje križa. Prosite njihovega nebeškega zavetnika za priprošnjo pri nebeškem Očetu. Skupaj zapojte kakšno lepo cerkveno pesem. Izberite način, ki vam je najbolj pri srcu za vsakdanjo molitev in ga zaupajte svojemu krščencu. Nekatere od teh stvari lahko počnete tudi na daljavo.

5Poiščite način, kako se spominjati njegovega krsta

Vsako leto ob obletnici krsta svojega krščenca spomnite, kako poseben dan je to zanj. Sama rada naredim albume s fotografijami s krsta ali male spominske knjižice, ki jim pomagajo, da se spominjajo dneva, ki bo vedno del njihovega življenja. Če so bili krščeni kot dojenčki, se tega verjetno ne spominjajo, zato je to odličen način, da imajo vpogled v dogajanje tega pomembnega dne.

Morda lahko z njimi preberete odlomek iz evangelija po Mateju (3,13-17) in si ogledate slike Jezusovega krsta. V tistem trenutku je navzoča Sveta Trojica in to je izvrsten način, da jim predstavite Boga kot Očeta, Sina in Svetega Duha.

Potrebni so le drobni trenutki, da ostanemo povezani s svojimi krščenci, toda ta vez je izjemno pomembna in pomenljiva vse življenje.

Sveti Janez Krstnik, prosi za nas!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
boterkrst
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.