Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ko si on želi še enega otroka, ona pa ne. Kako naj se zakonca soočita s tem?

Couple having conflict

Martin Novak | Shutterstock

Silvia Lucchetti - objavljeno 23/11/22

Pismo očeta, ki si želi še tretjega otroka, njegova žena pa ne, nam pomaga pri soočenju s tematiko, ki je zelo občutljiva in prisotna pri mnogih parih

V zadnji številki italijanske tedenske revije Famiglia Cristiana (Krščanska družina) je svetovalka in vzgojiteljica Mariateresa Zattoni izpostavila pismo očeta dveh otrok, ki izraža svojo frustracijo, saj njegova žena ne želi imeti še enega otroka.

Arturo piše, da njegova žena utemeljuje svojo nepripravljenost za še enega otroka s tem, da ne želi tvegati, da bi se po dveh lepih in zdravih otrocih lahko rodil otrok, ki ne bi bil zdrav, in s tem, da se ne želi še enkrat soočati z naporom, kakšnega je morala vložiti, da je “gor spravila” prva dva otroka. Njena tretja utemeljitev pa je dogajanje v svetu – zakaj roditi otroka v tak svet.

“Želiš, da imam tretjega otroka z drugo žensko?”

Avtor pisma je priznal, da je v obupu zaradi njene zavrnitve tretje nosečnosti ženi rekel: “Želiš, da imam tretjega otroka z drugo žensko?” Priznal je tudi, da zaradi teh izrečenih besed doživlja občutke krivde.

Ta primer ponazarja, da pogosto zmotno menimo, da se tovrstna razhajanja glede odločitve za še eno življenje pojavljajo le v obratnih vlogah: ko je ženska tista, ki želi še enega otroka.

Vendar niso tako redki primeri, ko si moški želi še enega otroka, ženska pa se iz različnih razlogov noče še enkrat odpreti življenju. Najpogostejši razlog je strah pred izgubo ravnovesja na družinskem in delovnem področju, ki ga je s toliko truda vzpostavila po koncu prejšnjih porodniških dopustov. Žensko je strah, da bi se morala znova odreči temu ravnovesju.  

Izsiljevanje in obtoževanje nista pravi odgovor

Svetovalka v reviji Famiglia Cristiana odgovarja, da je moževo pričakovanje, da bo v reviji dobil potrditev, da ima prav, neustrezno izhodišče. To namreč ni pravi pristop pri soočanju s težavo, ki jo izpostavlja Arturo v svojem pismu.

Četudi lahko njegov cilj teoretično podpiramo, saj je odločitev za več otrok dragocen dar, svetovalka odločno zatrjuje: “Zdaj je vaša želja v rokah vaše žene, tu ni prostora za izsiljevanje in obsojanje.”

Odgovor svetovalke na moževo pismo: Močneje ljubite svojo ženo

Svetovalka možu svetuje naslednjo pot:

“Močneje ljubite svojo ženo, tudi njeno trenutno nezaupanje v življenje. Ljubiti močneje pomeni nežnost, ljubkovanje, telesno bližino, a ne le to: pomeni ljubiti tudi njene strahove, njeno negotovost, njen podcenjujoč odnos do sveta, v katerem živimo, in predvsem ljubiti njeno trenutno podcenjevanje same sebe.”

“Dajte ji čutiti, da je dobra mama, dajte ji čutiti, da jo spoštujete.”

Svetovalka je jasno prepoznala poln nahrbtnik strahov in ranljivosti, ki jih ta mati nosi v svoji duši. Pooseblja strahove in negotovost, s katerimi se danes soočajo mnoge ženske, ki so razpete med svojo družinsko, družbeno in poklicno vlogo. Tako svetovalka Arturu ne ponudi “recepta za rešitev problema”, ampak en sam nasvet:

“Začnite ji dajati občutek, da je dobra mama in kako jo spoštujete: to je dragocen dar tudi za dva otroka, ki ju že imata.”

“To predstavlja trdne temelje, podlago, da se bo med zakoncema znova vzpostavil pristen dialog, ki temelji na vzajemnem spoštovanju. In morda se bo v prihodnosti tudi v ženinem srcu porodila želja po še enem otroku.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Tags:
družinazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.