Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Pojoča sestra odložila redovna oblačila: “Boga nisem nikoli postavila pod vprašaj”

Suor-Cristina-Scuccia-Verissimo-AFP

Verissimo - MARCO BERTORELLO / AFP

Silvia Lucchetti - objavljeno 25/11/22

Cristina Scuccia je občinstvu najbolj poznana kot redovnica, ki je nastopila v pevskem šovu The Voice. Sedaj ni več redovnica

Številni mediji so v teh dneh poročali, da je sestra Cristina Scuccia zapustila posvečeno življenje. 34-letna Cristina je 15 let živela v uršulinskem samostanu Svete družine v Milanu.

Novico je javnosti sporočila sama Cristina med televizijsko oddajo Verissimo, v kateri se je prvič pojavila brez redovnih oblačil. V pogovoru je povedala:

“Zdaj sem Cristina, sestra Cristina je v meni, tudi zahvaljujoč njej sem danes to, kar sem. Prehodila sem dolgo pot, bila je kompleksna in težka. Srečala sem se s težavami, toda danes sem nasmejana. Moj nasmeh nosi v sebi globino in danes imam še močnejšo vero v življenje. Bog je zame še vedno osrednjega pomena in vanj absolutno verjamem. […] Bila sem sestra uršulinka, danes nisem več. Teh 15 let redovnega življenja je bilo čudovitih. Zame je bila to intenzivna izkušnja, s pomočjo katere sem zrasla. Ni bilo nekega posebnega razloga za to spremembo, bilo je nekaj v meni.”

https://www.facebook.com/verissimo/posts/5887511064634151

Spomini na prehojeno pot

Cristina je vidno ganjena pripovedovala o klicu v posvečeno življenje, spominjala se je vseh pomembnih trenutkov te poti, let razločevanja, ljubezni do glasbe in izkušnje v glasbenem šovu The Voice.

V zadnjih letih občinstvo ni imelo nobenih informacij o njej. Zdaj živi v Španiji in dela kot natakarica.

Njena glasbena kariera se je začela leta 2007 z nastopom v muzikalu Pogum, da ljubiš, v katerem je igrala vlogo sestre Rose, ustanoviteljice kongregacije, katere članica je bila tudi sama. V naslednjem letu je pričela profesionalno študirati petje na akademiji, ki so jo leta 2008 ustanovile prav uršulinke Svete družine.

Leto 2008 je pomenilo preobrat za Cristinino življenje. Doživela je Božji klic.

Leta 2014 je sodelovala v glasbenem šovu The voice of Italy, na katerem je zmagala s svojo izvedbo skladbe No One pevke Alicie Keys. Posnetek njenega nastopa si je v enem tednu ogledalo več kot 90 milijonov gledalcev. 

V šovu je v duetu pela z mednarodnimi zvezdami, kot sta Ricky Martin in Kylie Minogue. Leta 2018 je izdala svojo prvo ploščo z naslovom Srečna. Istega leta je nastopila v italijanski različici oddaje Zvezde plešejo. Leta 2019 je izrekla večne zaobljube.

“Ujeta sem bila zaradi strahu, da bi druge razočarala”

“Kot bi me ta javna izpostavljenost soočila z ogromno odgovornostjo: za Boga pričujem pred vsemi ljudmi. To je bil zame prehod v odraslost. Izkušnja v oddaji The Voice mi je odprla pot v preobrazbo. Ni bilo lahko. Konkretneje pa sem o tem začela razmišljati v času epidemije. To je trenutek, ko se ustaviš, pogledaš v ogledalo in se vprašaš, ali se počutiš dobro ali ne. […] Še vedno sem ista oseba. Zaradi strahu, da bi razočarala sestre, svojo mamo, svoje starše, sem bila ujeta.”

V intervjuju se je dotaknila tudi občutljivega vprašanja odnosa med slavo in posvečenim življenjem: “To ni  bil konflikt med samostanom in glasbeno kariero. Odločitev za sodelovanje v oddaji The Voice smo sprejele skupaj s sestrami. Tudi s tem, kar je sledilo, smo se vse strinjale. Potem pa nas je tisto, kar je prišlo, presenetilo, nisem bila pripravljena in tudi druge sestre niso bile pripravljene. Sestre so me poskušale zaščititi. Toda pretirana zaščita je zame postala skoraj omejevanje. Bile so preveč zaščitniške. Slava pa ni postavila pod vprašaj moje poklicanosti.”

“Pomagala mi je psihologinja […] ko pred sabo vidiš samo temo, moraš poiskati pomoč. Nisem več vedela, kdo sem. Boga nisem nikoli postavila pod vprašaj, nikoli ga nisem zanikala. Verjetno zaradi svoje preobrazbe nisem več mogla ostati v redovni obleki in v pravilih. […] Skočila sem v neznano.”

Cristina, želimo ti, da bi še naprej svoj pevski talent uporabljala v službi Dobrega, kot si dokazala v letih glasbene kariere, ko si še nosila redovna oblačila.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Marina Vidmar.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.