Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zakaj ima poročni prstan posebno mesto na roki?

bride and groom holding hands in a ring

Tymonko Galyna | Shutterstock

Adriana Bello - objavljeno 27/11/22

Obstaja zgodovinski razlog, zakaj poročni in zaročni prstan nosimo na četrtem prstu

Morda ste že slišali, da ljudje nosijo poročni in/ali zaročni prstan na prstu med mezincem in sredincem, “ker ima ta prst žilo, ki vodi naravnost do srca”, ali nekaj podobnega.

To prepričanje izvira iz starega Rima in je bilo verjetno podedovano od Egipčanov ali Grkov. Krvno žilo v tem prstu so imenovali vena amoris (žila ljubezni) in menili, da na ta način zaljubljenci prek prstanov povezujejo svojo ljubezen.

Toda današnje znanje anatomije pravi, da ni ene same žile, ki bi vodila neposredno do srca, in da imajo vsi prsti – ne le prstanec – žile, ki so tako ali drugače povezane s srcem. Simbolika pa se je skozi čas ohranila.

Preizkusite to s svojimi prsti

Pred časom sem na Twitterju prebrala anekdoto, ki jo je objavil p. Patxi Bronchalo, v njej pa je pripovedoval o vaji v zvezi s poročnim prstanom, ki jo rad izvaja z nevestami in ženini, preden se poročijo, in bila mi je tako všeč, da sem se jo odločila deliti z vami. Lahko jo preizkusite doma!

Eno roko stisnite v pest (ali pa dlan položite plosko na površino) in poskusite dvigniti vsak prst posebej, enega za drugim (in le enega naenkrat), začnite s palcem. Za to vam dam nekaj trenutkov …

Ali vam je uspelo? Prepričana sem, da ste opazili, da je bilo dvigovanje prstanca nekoliko težje kot dvigovanje drugih prstov; morda tega sploh niste mogli storiti, ne da bi se hkrati z njim dvignil še en prst.

P. Bronchalo pojasnjuje, kako je palec tisti, s katerim izrazimo strinjanje ali nestrinjanje, ko ga obrnemo navzgor ali navzdol, in tako na preprost način pokažemo, ali je nekaj prav ali ne, ali nam je všeč ali ne.

Potem je tu še kazalec, s katerim kažemo, nekoga obtožujemo in tako naprej. Tu je še sredinec, ki ga nekateri ljudje uporabljajo zato, da z njim žalijo druge. Za trenutek preskočimo prstanec in pojdimo k mezincu, s katerim otroci potrjujejo svoje obljube.

Čemu je torej namenjen tisti, ki je ostal, prstanec? No, za nošenje poročnih prstanov, “ker je to šibki prst; ne zmore se niti sam dvigniti. (…) Mladoporočenca si poročne prstane na ta prst natakneta zato, da kot zakonca ne pozabita, kako se morata prav v šibkosti najbolj ljubiti,” piše duhovnik.

Ali ste vedeli, da lahko prejmete odpustek?

Sv. Janez XXIII. je podelil poseben odpustek za vsakdanje poljubljanje poročnega prstana. To je način, da se zakonca spomnita na zaobljube, ki sta jih izmenjala na poročni dan, predvsem da se podpirata v bolezni in težkih trenutkih, saj takrat pride do izraza resnična ljubezen.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
porokazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.