Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kaj se zgodi, ko ženska poskuša “izboljšati” moškega?

Couple argument

fizkes | Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 30/11/22

V poskusu, da bi želele "izboljšati" moške, jih velikokrat prizadenemo, ne da bi se tega sploh zavedale

Z vsakim poskusom, da bi “izboljšale” moškega svojega življenja, izgubimo nekaj njegovega zaupanja. In ravno zaupanje je temelj tega, kar moški potrebuje: sprejemanje, spoštovanje, ljubečo spodbudo.

Ženske in moški: razumeti razlike

Pri ženskah nasvet običajno velja za ljubečo gesto. Moški način razmišljanja je drugačen: nasvet ponudimo le, če nekdo zanj vpraša. To pomeni, da je tudi moški odprt za pomoč le takrat, ko zanjo izrecno prosi, in to le, če se počuti sprejetega.

Moški način razmišljanja je “ne popravljaj, če ni zlomljeno”. Ko torej ženska poskuša spremeniti moškega, ta dobi sporočilo, da ona misli, da je “zlomljen”. To ga boli in ga postavi v obrambni položaj.

Dober namen ni dovolj

Medtem ko ženske mislimo, da so naši poskusi ljubeči in dobronamerni, se moški počuti nadzorovanega, zmanipuliranega, zavrnjenega in celo neljubljenega. S takšnim pristopom moški ne čuti zaupanja in sprejemanja, ki ga resnično potrebuje, da bi karkoli spremenil. Bolj ko se torej trudimo spremeniti, na večji odpor naletimo.

In to se lahko konča le z nesporazumi. Ženske ob zavrnitvi rade mislimo, da se moški noče spremeniti, ker nas nima dovolj rad. To ni res! V resnici se moški upira, ker je on tisti, ki se ne čuti dovolj ljubljenega.

Lahko se počutimo frustrirane ali celo jezne, vendar je vsak poskus, da bi ga spremenile, negativen in kontraproduktiven, če se ne počuti ljubljenega, saj mu v resnici sporočamo, da mu ne zaupamo več.

Naučite se izražati zaupanje

Ženske lahko pomagamo z zaupanjem, da bo moški rešil svoje težave, kar pa ne pomeni, da se moramo od njega oddaljiti. Moramo se ga naučiti spremljati v njegovi tišini in se naučiti komunicirati z odobravanjem.

Ženske se moramo naučiti umetnosti izražanja zaupanja. Moški se lahko spremeni in izboljša, ko se počuti zaupanja vrednega, sprejetega, cenjenega. Ob strani moramo pustiti naš “logičen” pristop k spremembi in namesto tega sprejeti logiko ljubezni, ki vzbuja zaupanje.

Rast in pozitivne spremembe nastanejo samo iz ljubezni, kar pomeni, da moramo moškega ljubiti takšnega, kakršen je, z vsemi njegovimi vrlinami in pomanjkljivostmi, in ga ne imeti za tarčo izboljšav.

Ne izgubljajte časa z negativnimi komentarji, nezaželenimi nasveti ali poskusi nadzora. Vaša ljubezen mu bo dala zaupanje in ga navdihnila k izboljšanju, rasti, temu, da bi postal čim boljša oseba.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.