Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“V trenutkih, ko sem slabe volje, mi pomaga objem”

Estera Stojko

Fotografija je last Estere Stojko

Urška Kolenc - objavljeno 01/12/22

Ženska ženski – žena, mama, vzgojiteljica, učiteljica in pevka Estera Stojko

Estera Stojko iz Logatca se zelo rada smeji. Z možem Danijem sta se poročila pri njenih 20 letih in imata danes tri otroke, Emo, Blaža in Matevža. Zanje je neizmerno hvaležna Bogu, da so ji bili podarjeni.

Po poklicu je vzgojiteljica in učiteljica, svoje delo ima zelo rada. Je tudi nadarjena pevka, z glasbo je povezana od malih nog. Kot deklica je prepevala v otroškem zboru Adoramus in v najstniških letih postala njegova zborovodkinja. Po treh letih je prevzela vodenje mladinskega zbora Adoramus in pozneje bdela še nad tremi zbori. Ob tem se je izpopolnjevala tudi na urah solo petja. V času epidemije je luč sveta ugledal tudi muzikal Sneguljčica, v katerem ima Estera glavno vlogo.

Še en velik uspeh je dosegla septembra, ko se je udeležila 10. mednarodnega Festivala krščanske glasbe Svjetlost dolazi v Zadru. Predstavila se je z avtorsko pesmijo V tebi zmorem vse in osvojila nagrado strokovne žirije za najboljšo pesem.

V prostem času jo razveseljujeta kolesarjenje in hoja v hribe.

Estera Stojko

Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Idealen začetek dneva se največkrat zgodi med vikendom. Ko z možem vstaneva pred otroki, si skuhava kavo in se pogovarjava. Ta jutranji mir, brez hitenja, in potem skupni družinski zajtrk je idealen začetek dneva. Češnjica na vrhu pa je, če se potem skupaj odpravimo na izlet v naravo.

Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Rada sem urejena, saj se potem dobro počutim. Moje obleke so velikokrat živahnih barv, saj je tak tudi moj karakter. 😊

Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
Me je marsikaj naučilo in izoblikovalo. Ko sem postala mamica, sem začutila, kako velika je lahko ljubezen. Obožujem vlogo mamice, rada sem s svojimi otroki. Všeč mi je, ko skupaj kuhamo, ustvarjamo, pojemo, beremo, športamo, se certamo.

Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Poročila sem se zelo zgodaj, pri 20 letih. Takrat se sploh nisem zavedala odgovornosti, ki jo poroka prinese, bila sem samo nadvse srečna, da sva z možem skupaj. V tistem času sem vodila tri različne pevske zbore, hodila na faks, solopetje, pevski zbor, aerobiko, med vikendi sem delala v slaščičarni in že takrat so bili redki trenutki, da sva bila skupaj, pa čeprav še nisva imela otrok. Skupaj sva obiskovala pevski zbor Adoramus in to nama je veliko pomenilo, da sva bila skupaj na vajah.

Ko pa sva dobila otroke, sva se začela zavedati, da potrebujeva čas zase. Da se napolniva, zopet poveževa, pogovoriva o vseh stvareh. Takrat, ko dobiva varstvo za otroke, greva največkrat na kolo, saj oba zelo rada kolesariva. Sicer pa se trudiva, da se čim več pogovarjava, objameva in predvsem, da se čutiva.

Estera Stojko

Že kot deklica ste prepevali v zboru, bili nato zborovodkinja v več zborih, nastopili kot solo pevka …  Kaj vam je vsaka od teh vlog dala in katera vam je oz. je bila do sedaj najljubša?
Kot deklica imam prijetne spomine na petje v pevskem zboru. Še posebej všeč mi je bilo, ko smo šli na intenzivne vaje in tekmovanja. To so trenutki, ko smo se vrstniki med seboj še bolj povezali. Ko sem sprejela vlogo zborovodkinje, mi na začetku ni bila najbolj pri srcu, saj sem bila takrat 15-letno dekle. Vendar me je igrivost otrok hitro pritegnila in sem v tej vlogi začela neizmerno uživati. Ta vloga mi je dala tudi ogromno izkušenj, ki mi prav pridejo pri mojem poklicu.

Vloga pevke, ki je trenutno najbolj aktualna, pa mi daje polno pozitivne energije in čustev. Uživam v petju in v čast mi je, da lahko s svojim petjem razveselim druge.

Pri ustvarjanju pred kratkim nagrajene pesmi V tebi zmorem vse je sodelovalo veliko vaših prijateljev. Glasba torej povezuje. V čem še vidite prednosti glasbenega udejstvovanja, tako pri otrocih kot odraslih?
Prednost glasbenega udejstvovanja je zagotovo povezovanje. Glasba je unikaten jezik. Skozi glasbo lahko izraziš svoje misli, čustva … Doma z otroki veliko pojemo. V adventnem času vsak večer prižgemo svečko na venčku in ob njem zapojemo. To so taki trenutki, ki so čisto preprosti, ampak ostanejo za vedno in prinašajo toplino.

Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni, in kaj ste se iz nje naučili?
Preden sem imela otroke, sem bila vedno polno zasedena, aktivna in verjela sem, da bo porodno obdobje zame potekalo brez težav. Pa vendar ni bilo tako. Po vsakem porodu sem se en mesec počutila popolnoma izgubljeno, nemočno, moje telo je bilo brez vsake energije. Sam porod mi ni bil naporen, kot mi je bil zahteven tisti en mesec po porodu. V šoli za starše so nam razlagali, kako dojenčka lepo podojim in ga dam v posteljo, da zaspi. Pri meni ni bilo tako. Dojenje mi ni steklo, otroci so spali samo v naročju in seveda sem za vse to krivila sebe.

Šele po tretjem porodu sem začela malce bolj verjeti vase in je bilo bolje. Ko je bilo poporodno obdobje mimo in sem dobila nazaj svojo življenjsko energijo, sem bila neizmerno hvaležna za vsak trenutek, saj sem pridobila obilico potrpežljivosti.

Večkrat se znajdem v iskanju ravnovesja med vlogami učiteljice, mamice, žene, pevke … in priznam, da mi je težko, ker bi vse rada, ampak vse pač ne gre. Potrebni so kompromisi, prioritete in predvsem podpora domačih.

Estera Stojko

Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Ponavadi me pomirja misel, da se vse zgodi z razlogom in da je že za nekaj dobro. Mi pa v trenutkih, ko sem slabe volje, pomaga objem. Ko se stisnem v objem k možu in otrokom, mi je precej lažje.

S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Duhovno se napolnim v naravi, na sprehodu. Večkrat grem na sprehod v naravo sama. Enkrat tedensko pa sva dogovorjeni s hčerko Emo, da greva skupaj in imava čas zase. To je zame res dragocen čas.

Baterije pa si seveda napolnim tudi z glasbo. Glasba je zame zdravilo in terapija. Med petjem ne razmišljam o težavah, prepustim se toku, čustvom. Petje me zares sprošča.

Biti ženska je lepo, ker …?
Smo zanimive, vsestranske, čustvene, edinstvene.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.