Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Krščanske pesmi, ki vam lahko pomagajo v težkih časih

graphic with cross and music

abstract | Shutterstock

J-P Mauro - Valerija Trček - objavljeno 06/12/22

Bralci Aleteie so delili pesmi, ki se jih najbolj dotaknejo, od skromnih hvalnic do velikih verskih himn

Ob prazniku svete Cecilije, zavetnice glasbenikov, so sodelavci ameriške Aleteie svoje bralce povabili, naj delijo, katere pesmi jim pomagajo v težkih časih. Odgovori, ki so jih prejeli, so vključevali vse od molitvenih hvalnic do velikih verskih himn. Za vas smo med odgovori poiskali pesmi, ki so odmevale pri največ bralcih. Nekatere izmed njih so v preteklih letih dobile tudi slovensko priredbo.

Matt Maher – “Lord, I Need You”

Pesem Matta Maherja Lord, I Need You je stara skoraj desetletje. Pred nekaj leti je dobila tudi slovensko preobleko z naslovom Bodi z mano.

“Oče naš”

Molitev Oče naš je še posebej pomembna za vse katoličane, saj nam jo je podaril sam Kristus. Kot hvalnica lahko prinese še večji občutek miru, saj, kot je rekel sveti Avguštin, “kdor poje, dvakrat moli”. Izbrali smo izvedbo, ki jo je pri maši v živo izvedel papež sv. Janez Pavel II.

“How Can I Keep From Singing”

To himno iz 19. stoletja je napisal baptistični duhovnik Robert Lowry. Gre za močno molitev, ki preprosto napolni s čustvi.

Hillsong United – “Oceans”

Kar nekaj anketirancev je kot posebej ganljivo pesem navedlo Oceans, pesem skupine Hillsong United. Pesem govori o hrepenenju, da bi bil boljši človek za Božjo voljo. Glasba se nenehno krepi in usiha tako kot valovi na obali oceana.

“Zahvalna pesem”

To je vzvišena hvalnica, posneta po mašnih hvalospevih, nekateri verzi so povzeti iz psalmov. Njeni začetki segajo že v 3. stoletje, sčasoma se je dopolnjevala. Slovensko besedilo zahvalne pesmi je napisal duhovnik Blaž Potočnik (1799–1872), pojemo pa jo po napevu avstrijskega skladatelja Michaela Haydna (1737–1806).

Lauren Daigle – “You Say”

Pesem je izšla pred štirimi leti, a je bila do pred kratkim še vedno aktualna, saj je postala prva pesem, ki je preživela več kot 100 tednov na vrhu Billboardove krščanske lestvice.

“How Great Thou Art” 

Ena največkrat posnetih hvalnic iz 19. stoletja, How Great Thou Art, je ganljiva potrditev vere. Izbrali smo različico, ki jo je izvedel Josh Turner. Čeprav je ta različica bolj umirjena, je tudi nekoliko bolj osebna.

“Here I Am, Lord”

Pred nami je še ena himna iz 20. stoletja, vendar tokrat avtorja Dana Schutteja, ki ima več kot 165 krščanskih pesmi. To čudovito himno lahko zapojemo tudi v slovenščini, najdemo pa jo pod naslovom Stvarnik zemlje in neba.

“Amazing Grace” 

Lahko bi uganili, da bo Amazing Grace najbolj priljubljena krščanska pesem za pomoč ljudem v stiski. Brezčasno melodijo spremljajo močna besedila, ki so prestala preizkus časa že skoraj treh stoletij.

“Verujem”

Izboru bralcev ameriške Aleteie bomo dodali še nekaj slovenskih slavilnih pesmi. Ena izmed njih je pesem skupine Odsev. Pesem s preprostim besedilom daje upanje in tolažbo v temnih časih.

“Brez besed”

Pesem, ki jo izvaja Petra Stopar, je kot topel objem, ki nas spomni, da je Jezus vedno z nami.

“Vsi, ki ste žejni”

V Jezusu vsi lahko najdemo počitek in tolažbo. Na to nas spomni pesem skupine Svetnik, ki je Jezusove tolažilne besede pospremila s prelepo melodijo.

V zakladnici tuje in slovenske krščanske glasbe najdemo še ogromno drugih pesmi, ki dajejo sporočilo upanja, tolažbe in poguma. Dragi bralci, želimo vam, da vas te pesmi nagovorijo in okrepijo v trenutkih, ko boste to potrebovali.

Tags:
glasbapomočtolažba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.