Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako otroke učim, da cenijo svojo izobrazbo

mom, son, homework, homeschool

pics five | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 07/12/22

Veliko stvari nam je mogoče odvzeti ali pa jih lahko izgubimo. Izobrazba in vera pa sta dva zaklada, ki nam ju nihče ne more vzeti

Otroci in najstniki pogosto težko vidijo smisel šolskega dela. Zakaj bi dokončali domačo nalogo, če se lahko namesto tega igrajo ali družijo s prijatelji?

Igra je vsekakor zelo dragocen in ključen del izobraževanja, toda na neki točki se otrok mora naučiti brati, pisati in računati (čeprav imajo lahko tudi igre zelo pomembno vlogo pri izobraževanju). Velikokrat se zgodi, da otroci ne uvidijo pomena v pisanju šolskega eseja ali v dokončanju domače naloge iz matematike.

Kadar moji otroci ne vidijo smisla šolanja, se potrudim in jim poskušam pojasniti dolgoročno vrednost dobre izobrazbe. Tole povem svojim otrokom, da lažje razumejo namen svojega izobraževanja:

Rada jim pripovedujem zgodbo o zgodovini naše družine. Ko so bili moji stari starši mladi, je v njihovi domovini prišlo do sovražnega prevzema, in vse, kar so imeli, so jim vzeli.

Vsem je uspelo pobegniti v drugo državo in si znova zgraditi življenje. Svojo izobrazbo, ki so jo pridobili pred priselitvijo, so izkoristili za to, da so postali zelo uspešni.

Svojim otrokom sem že tolikokrat pripovedovala to zgodbo, da jo zelo dobro poznajo. Vedno znova jih spomnim:

“Ne pozabite, kaj se je zgodilo naši družini. Zlobneži so jim vzeli vse, kar so imeli, ves denar, oblačila, avto, hišo. Niso pa jim vzeli znanja, ki so ga imeli v svojih glavah. Izobrazbe jim ni mogel vzeti nihče.”

“In ko so prišli v to državo, so vse to znanje, ki so ga shranili v svojih glavah, uporabili za izgradnjo še boljšega življenja. Ko se torej učite in hodite v šolo, si v glavi ustvarjate zaklad, ki vam ga nihče ne more nikoli vzeti.”

“Zato je tvoja izobrazba ena najdragocenejših stvari, ki jih imaš. Zato s tvojim očetom porabiva toliko časa in denarja za tvoje šolanje, knjige in potrebščine. To je ena najpomembnejših stvari, ki ti jih lahko dava.”

Če imate v družini zgodbo, podobno naši, je to lahko odličen način, da resnično poudarite, kako pomembna in dragocena je izobrazba. Veliko stvari je mogoče odvzeti ali izgubiti. Toda izobrazba in vera sta dva zaklada, ki nam ju nihče ne more vzeti, zato svojim otrokom vedno znova povem, da sta to dve izmed najdragocenejših stvari, ki jih imamo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.