Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Trije čudeži mladega pevca Žana Serčiča

zan-sercic-reflektor.jpg

Siniša Kanižaj | Družina

Katja Zver - objavljeno 28/12/22

Katerih radosti in vrednot se začenjamo zavedati šele tedaj, ko jih izgubimo?

Ljudje pogosto hrepenimo po tem, česar nimamo, in se premalokrat zavemo, kaj vse zares imamo. Želimo si čudežev, ampak jih večina ljudi zaradi hitrega tempa življenja ne vidi več. Dobra novica je, da mladi glasbenik Žan Serčič še verjame vanje!

Kdo je Žan Serčič?

Žan Serčič je 27-letni pevec, glasbenik, tekstopisec in producent, ki prihaja iz Lenarta v Slovenski goricah. V osnovni šoli je obiskoval nižjo glasbeno šolo, šolanje pa je nadaljeval na Srednji šoli za oblikovanje Maribor. Po končani šoli je nekaj časa poučeval kitaro, ki ga danes spremlja na vseh njegovih koncertih. Slovenija ga je spoznala že leta 2011, ko se je uspešno predstavil v drugi sezoni oddaje Slovenija ima talent.

“Na prvem nastopu sem dobesedno zmrznil”

V novoletni oddaji Reflektor smo se z Žanom pogovarjali o njegovih prvih stikih z glasbo. Zgodba je nadvse zanimiva! 

Njegov prvi pevski nastop sega že v vrtec. “Spomnim se prvega nastopa, ko sem pel za svoje vrtčevske kolege in njihove starše. Zapel sem nekaj vrstic kitice in dobesedno zmrznil. Mama me je takrat mirila, ampak jaz se nisem mogel sestaviti nazaj.” Takrat si je Žan rekel, da nikoli več ne bo nastopal, vendar se njegove napovedi le niso uresničile. Danes pravi, da je trema še zmeraj prisotna, vendar ne dopusti, da bi vplivala na njegove nastope.

Oglejte si celotno oddajo Reflektor:

Tremo sem izgubil takrat, ko sem ugotovil, da nastop ni zato, da bi ljudje gledali mene, ampak zato, da odprem srce in delim mojo ljubezen do glasbe med ljudi.

“Ljubim jo in je v mojih žilah”

Žana smo med drugim povprašali, kakšen odnos ima do narodnozabavne glasbe. Odgovor nas je presenetil. “Ljubim jo in je v mojih žilah. Ponosen sem, ker sem Slovenec. Dejstvo je, da sem pravzaprav začel z narodnozabavno glasbo,” z navdušenjem pove Žan. Izvedeli smo, da je njegov oče glasbenik in da je prav on zaslužen, da Žan danes tako odlično igra kitaro. 

zan-sercic-katja-zver.jpg

Žan je doživel nekaj, čemur pravi čudež

Izbrskali smo, da se je poleti poročila njegova sestra in ga izbrala za poročno pričo. Utrinek iz cerkve je delil tudi na družbenem omrežju. Sestri in svaku je zapel pesem Čudeži.

“Preden sem napisal pesem Čudeži, sem prišel do spoznanja, na katerega sem zelo ponosen. In sicer: čudež je imaginarna stvar. Samo ti lahko definiraš svoje čudeže. Lahko se ti nič ne zdi čudež. Zame pa so čudeži družina, prijatelji in ljubezen. To so stvari, ki jih marsikdaj jemljemo za samoumevne. Zdi se nam, da bodo vedno tu. Začnemo se jih zavedati šele takrat, ko jih izgubimo.”

Reflektor? Kaj pa je to?

Reflektor je spletna pogovorna oddaja, ki jo pripravlja mlada in ustvarjalna ekipa. Vsako drugo sredo si jo lahko ogledate na YouTube kanalu Družina media. Seveda pa tudi vse pretekle epizode.

Dela v decembru nikoli ne zmanjka

Glasbeniki imajo v decembrskem času po vsej Sloveniji veliko koncertov in nastopov, zato je organizacija časa za družino, prijatelje in prosti čas nujno potrebna. Kako je za to poskrbel Žan?

SK_Zan_Sercic_portreti_0018_221214.jpg

“Stvari sem razporedil po prioritetah. Delam po občutku in dobro premislim, komu namenim svoj čas. V decembru je življenje glasbenika takšno, da trpi socializacija in čas z družino ter prijatelji, ampak sem se skozi dolga leta ustvarjanja tega tudi navadil, tako da mi danes ni preveč hudo.” 

Ko končaš pesem in videospot, se delo šele dobro začne. Takrat se začne delo, da pesem spraviš do ljudi.

Konkurenca ali sožitje

Na slovenski glasbeni sceni je veliko različne zvrsti glasbe in glasbenikov. Kako se razumejo in ali je med njimi konkurenca?

“Zelo rad govorim o konkurenci. Sem namreč človek, ki nima sposobnosti zaznati konkurence. Glasbeni prostor je navidezni prostor, kjer je dovolj prostora za vse,” pojasnjuje Žan. 

Tags:
Oddaja Reflektor
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.