Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

12 velikih svetnikov iz božične zgodbe za moške

nativity, manger, Christmas, Mary, Joseph, Jesus

Frame Stock Footage | Shutterstock

Theresa Civantos Barber - objavljeno 31/12/22

Premišljevanje o tem, kaj je v Svetem pismu zapisano o teh moških, nam lahko pomaga razumeti našo vlogo v odrešenjski zgodbi

Premišljevanje o tem, kaj je v Svetem pismu zapisano o moških, ki nastopajo v božični pripovedi, nam lahko pomaga razumeti naše vloge, ki naj bi jih odigrali v odrešenjski zgodbi.

Evangelija po Mateju in Luki vsebujeta nekoliko različna poročila o Jezusovem rojstvu, skupaj pa izpostavljata različne pomembne vidike božične zgodbe.

Sveti možje, ki jih omenjamo v nadaljevanju, se pojavljajo v eni ali obeh evangeljskih pripovedih.

Sv. Jožef

“Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča.” (Luka 2,4-5)

Sv. Jožef ima v tej zgodbi osrednjo vlogo. Poroči se z Marijo in skrbi zanjo, skrbi za Jezusa, ga reši pred kraljem Herodom in je ljubeč oče Bogu Detetu.

swieta-rodzina-maryja-jozef-jezus-betlejem-noc-narodzenie-shutterstock_2220253847.jpg

Sv. David

“Rodovnik Jezusa Kristusa, Davidovega sina, Abrahamovega sina …” (Matej 1,1)

Apostol Matej v svojem evangeliju zelo poudarja, da je Jezus iz Davidovega kraljevega rodu, in razkriva, da je Jezusov prihod izpolnitev starozaveznih prerokb. (In res je: kralj David velja za svetnika!)

Sv. Abraham

“Rodovnik Jezusa Kristusa, Davidovega sina, Abrahamovega sina …” (Matej 1,1)

Apostol Matej opisuje celotno Jezusovo družinsko drevo, da bi zakoreninil Jezusovo zgodovino v njegovi judovski dediščini. To stori z namenom, da bi pokazal Jezusovo osrednje mesto v zgodovini odrešenja in da bi svojim sledilcem pomagal razumeti našo vlogo Abrahamovih otrok, za katere je Bog obljubil, da jih bo, “kolikor je zvezd na nebu” (1 Mz 26,4). (In tudi Abraham velja za svetnika.)

Trije modri

“Ko je bil Jezus rojen v Betlehemu v Judeji v dneh kralja Heroda, so prišli modri z Vzhoda v Jeruzalem in govorili: ‘Kje je ta, ki se je rodil kot judovski kralj? Videli smo namreč, da je vzšla njegova zvezda, in smo se mu prišli poklonit.'” (Mt 2,1-2)

Ti sveti možje, ki jih poznamo kot sv. Gašperja, Miha in Boltežarja, so s svojimi darovi razkrili Jezusovo istovetnost Kralja, Boga in Človeka. Kot pogani so tudi pokazali, da je Jezusovo sporočilo namenjeno vsem narodom.

shutterstock_2210088335.jpg

Sv. Zaharija

“Zahteval je deščico in zapisal: ‘Janez je njegovo ime.’ In vsi so se začudili. Njemu pa so se takoj razvezala usta in jezik, in je spet govoril ter slavil Boga.” (Lk 1,63-64)

Od Zaharije izvira osupljivo lep Zaharijev spev, ki ga je izrekel ob rojstvu svojega sina Janeza Krstnika, potem ko se mu je čudežno povrnila moč govora.

Sv. Janez Krstnik

“Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha in je na ves glas vzkliknila in rekla: ‘Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa!'” (Lk 1,41-42)

Dete v Elizabetini maternici je sv. Janez Krstnik. Janez je odigral ključno vlogo v božični zgodbi, ne le kot dojenček, ampak tudi kot zadnji od prerokov, ki so napovedali prihod Odrešenika.

Sv. Simeon

“Bil pa je v Jeruzalemu mož, ki mu je bilo ime Simeon; bil je pravičen in bogaboječ. Pričakoval je Izraelovo tolažbo in Sveti Duh je bil nad njim. In Sveti Duh mu je razodel, da ne bo videl smrti, dokler ne bo videl Gospodovega Mesija.” (Lk 2,25-26)

Simeon je prepoznal otroka Jezusa kot dolgo pričakovanega Mesijo, ko so ga starši prinesli v tempelj. Potrpežljivo je čakal na izpolnitev Božje obljube, in ko je Odrešenik prišel, ga je nemudoma spoznal.

Sv. Matej in Luka

Ta dva prva Kristusova učenca sta seveda avtorja božičnih zgodb v Svetem pismu. Brez njiju ne bi prav veliko vedeli o prvem božiču.

Prerok Izaija

Sv. Izaija, prvi izmed glavnih prerokov Stare zaveze, je podal prerokbe o Mesiji, ki so pomemben del božične zgodbe. Evangelist Matej poudarja, kako se Božja obljuba o osvoboditvi v Izaijevem času izpolni z rojstvom Jezusa, v katerem je Bog s svojim ljudstvom.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.

Tags:
svetniki
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.