Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 22. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Najprej sta našli vero mama in sestra, nato se je spreobrnil tudi sam in postal redovnik

Daniele Maria Piras

© assisiofm.it

Aleteia Poljska - objavljeno 02/01/23

"Pričevanji moje matere in sestre sta me spodbudili, da sem začel prositi za pomoč in klicati Gospodovo ime," pravi mladi frančiškan

Italijan Daniele Maria Piras je mlad frančiškan, rojen na Sardiniji. Njegovo življenje pred vstopom v red manjših bratov je bilo zaznamovano z globokim trpljenjem in pomanjkanjem smisla.

Trpljenje in zasvojenost

“Od mojih malih nog smo imeli predvsem zaradi finančnih težav v družini velike težave v odnosih, sploh starši. Da bi se izognil pritisku družine, sem kot najstnik zašel v slabo družbo, začel piti in jemati mehke droge, potem tudi trde … To sem naredil tudi zato, da bi ublažil bolečino, ki sem jo čutil v svojem srcu,” se spominja Daniele. Zloraba mamil ga je že pri 16 letih spremenila v odvisnika.

“Sedem let nisem mogel priti iz tega ujetništva. Vedel sem, da je hudo, vendar sem bil že v začaranem krogu, ničesar nisem mogel narediti. Bil sem zelo šibak in ko sem se hotel tega odkrižati, sem ugotovil, da je prepozno, da je moja volja zelo krhka. Iskal sem psihologe, jemal psihoaktivna zdravila, ki naj bi pomagala pri zdravljenju odvisnosti, vendar s pičlimi rezultati,” se spominja.

Daniele je svojo situacijo sprva skrival pred starši, vendar so ga kljub temu v nekem trenutku spregledali. “Mama mi je vlivala moč, bila mi je blizu in me je imela rada takšnega, kot sem,” pripoveduje.

Pričevanja mame in sestre

Po zaslugi njegove matere se je v Danielov dom vrnil mir: “Ko je bila mlada, se je moja mama oddaljila od Cerkve, vendar se je čez nekaj let vrnila zaradi bolečih izkušenj v odnosu z mojim očetom. Ta odnos je bil njen križ.”

Mladi frančiškan pripoveduje, da je njegova mati našla tolažbo v skupini prijateljic, s katerimi je molila rožni venec:

“Marija jo je privedla k svojemu Sinu: v molitvi, v Besedi, v zakramentih. Tam je našla moč, da je izkusila to bolečo situacijo in se odločila ostati z očetom in ga ljubiti takšnega, kot je. To je pomagalo Tistemu, ki je premagal smrt, da je rešil našo družino in obnovil vse.”

Pričevanje materine vere je kmalu postalo zgled Danielovi sestri Chiari Redenta, ki je začutila Jezusov klic in leta 2005 vstopila k klarisam. “Pričevanji moje matere in sestre sta me spodbudili, da sem začel prositi za pomoč in klicati Gospodovo ime,” pravi Daniele.

Spreobrnjenje in klic

Sam se je spreobrnil novembra 2006, ko ga je mati povabila na kongres ob prazniku Kristusa Kralja.

“Tema kongresa je bil verz iz Psalma 107 (106),14: ‘Potegnil jih je iz teme in smrtne sence, pretrgal jim je spone.’ Udeležil sem se kateheze nekega frančiškana. Govoril je, kot da bi poznal mojo zgodbo … Pojasnil je, kako skuša zlo skozi čare sveta, ki nam prikazuje navidezno srečo, uničiti naše telo, ki je tempelj Svetega Duha, Božje prebivališče, kjer ga lahko izkusimo.”

Daniele je pristopil k patru, mu povedal, da je odvisen od mamil, in prosil za molitev.

“Pater mi je predlagal, naj prosim Jezusa, naj posreduje. Blagoslovil me je in vrnil sem se na svoje mesto. Nato je med zbrane stopil duhovnik z Jezusom v evharistiji. Jezus je šel mimo mene! Potem se je vrnil k oltarju in začutil sem željo, da bi šel tja in se ga dotaknil. Dotaknil sem se ga in se vrnil na svoj sedež.”

Manj kot dve leti po tej izkušnji in po dveh obiskih frančiškanov v Assisiju je mladi Daniele začel svojo postulaturo pri manjših bratih.

“Izkazalo se je, da je imelo trpljenje naše družine pedagoški učinek: pripravilo je naša srca na sprejem skrivnosti. On sam pravi: ‘Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v obilju,'” ugotavlja mladi frančiškan.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Tags:
odvisnostredovnikispreobrnjenje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.