Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 15. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 nasvetov svetega Benedikta ob začetku novega leta

Detail of stained glass window depicting face of St. Benedict of Nursia

Nancy Bauer | Shutterstock

Matilde Latorre - objavljeno 05/01/23

Ustanovitelj benediktinskega reda je v svojem Redovniškem pravilu zapustil bistvene nasvete za vsakega kristjana, ki želi duhovno osmisliti svoje življenje v novem letu

Sveti Benedikt Nursijski, ustanovitelj benediktinskega reda in zavetnik Evrope, je v šestem stoletju zapisal Redovniško pravilo, niz življenjskih smernic, ki so mu skozi zgodovino sledili številni kontemplativni redovi.

Te smernice so lahko tudi vir navdiha za vsakogar, ki želi rasti v svojem odnosu z Bogom, drugimi in s stvarstvom. Preberite si torej nekaj nasvetov svetega Benedikta, ki vam lahko pomagajo pri duhovni osmislitvi življenja v tem letu:

1IŠČI RESNICO …

“Govori resnico s svojim srcem in z usti.”

To je nasvet, ki ga je sveti Benedikt zapustil vsakemu kristjanu: išči resnico v vsem, kar delaš in govoriš, in bodi vedno pošten do sebe.

Začetek leta nam ponuja priložnost, da pošteno razmislimo o sebi. To je privilegiran trenutek, da ocenimo, kaj nas približuje Bogu in drugim in kaj ne. Iz tega razmišljanja je mogoče določiti cilje in namene, ki mi pomagajo rasti in se izboljšati v tem letu.

2… S PONIŽNOSTJO

“Ko vidiš nekaj dobrega v sebi, pripiši to Bogu, ne sebi.”

Sveti Benedikt svari pred nevarnostjo razmišljanja, da je mogoče z lastnim trudom doseči svetost. Ta model daje kristjanom misliti, da so čisti kot angeli, vendar so v resnici ponosni kot demoni.

Namesto da se zanašamo na lastne zasluge, nas Benedikt vabi, da spoznamo svoje omejitve in se tako vedno zanesemo na Boga.

“Po Božji milosti pa sem to, kar sem,” Benetedikt citira v Pravilu svetega Pavla (1 Kor 15,10). In dodaja: “Kdor se ponaša, naj se ponaša v Gospodu,” (2 Kor 10,17).

3RAZVESELJUJ UBOGE

“Razveseljevati uboge, oblačiti nage, obiskovati bolnike …”

Sveti Benedikt se ne omejuje na prošnjo za pomoč ubogim, ampak gre še dlje in v Pravilu spodbuja, naj “razveseljujmo uboge”. Njegova spodbuda je še posebej pomembna, saj so številni menihi v svoji posvetitvi Bogu tedaj videli kot pot bega pred svetom in drugimi ljudmi, tudi ubogimi.

“Skrbi za bolnike, otroke, goste in uboge, vedoč, da boš nedvomno za vse moral dati račun na sodni dan”, je zapisal sveti Benedikt.

“Pri sprejemanju ubogih,” dodaja utemeljitelj zahodnega meništva, “je treba posvetiti največ pozornosti in skrbnosti, saj lahko še posebno v njih prepoznamo Kristusa.”

V naših odnosih z drugimi Benedikt pusti svoj najbolj praktičen nasvet: “Spravi se pred sončnim zahodom, s komerkoli si bil v nesoglasju.”

4DELO

“Brezdelnost je sovražnik duše.”

Po Pravilu svetega Benedikta je delo oblika bogoslužja in način posnemanja Jezusa, ki se je posvetil ročnemu delu kot mizar.

Geslo “moli in delaj”, ki ga je navdihnil sveti Benedikt kot opis meniškega življenja, pomeni, da je delo oblika molitve in molitev oblika dela.

To pomeni, da je delo prav tako pomembno kot molitev. Cilj za kristjana, svetost, je mogoče doseči po tej dvojni poti. In delo, je treba poudariti, je tudi eden glavnih prostorov socializacije.

Molitev in delo torej združujeta zemljo in nebo, sveto in profano, imanenco in transcendenco, združujeta ljudi in jih povezujeta.

5POGOSTA MOLITEV

“Pogosto se posvečajte molitvi.”

Za svetega Benedikta je nenehna molitev način, kako ostati v stalnem odnosu z Bogom in ves čas iskati njegovo vodstvo in milost. Zato v svojem Pravilu ves čas, tudi med delom, priporoča preživljanje časa v molitvi.

Zavetnik Evrope ob tem meni, da ni nujno, da so trenutki molitve neskončni. Kot pojasnjuje v Pravilu, “mora biti molitev kratka in čista, razen če je podaljšana z naklonjenostjo, ki jo navdihuje Božja milost”.

Benedikt je posebej poudarjal pomen osebne molitve in premišljevanja, pri čemer je priporočal zlasti meditativno molitveno branje Svetega pisma.

Poleg tega daje velik pomen udeležbi pri bogoslužju, zlasti sveti maši, ki je osrednji del življenja Cerkve, s katerim verniki izražajo vero v Boga in svojo medsebojno povezanost.

Sklep

“Nikoli ne obupajte nad Božjim usmiljenjem.”

In če med letom ne uspemo živeti v skladu s svojimi sklepi, nam sveti Benedikt v Pravilu zapušča svoj najdragocenejši nasvet: “Nikoli ne obupajte nad Božjim usmiljenjem.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla inpriredila Veronika Snoj.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.